ΑΘΗΝΑ. Ευρήματα συγκλονιστικά, αποκαλυπτικά για τις μαύρες σελίδες της Ιστορίας της αρχαίας Αθήνας, οι Δεσμώτες που βρέθηκαν κατά την ανέγερση του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), αποκτούν κέλυφος, αποκτούν μουσείο μετά την έγκριση της νέας δωρεάς 4 εκατ. ευρώ από το ΙΣΝ.
Μια νεκρόπολη, με ταφές που μαρτυρούν βασανισμούς νέων ανδρών, στέκει στο νότιο άκρο του εξωστρεφούς, πολύβοου Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο. Η συγκλονιστική αποκάλυψη που ήρθε στο φως κατά τις εργασίες για την ανέγερση του ΚΠΙΣΝ και που έγινε διεθνής είδηση, τώρα θα βρει τη δική της θέση στη δημόσια αφήγηση: με τις υπογραφές του υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, του υφυπουργού κ. Βεσυρόπουλου και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη εγκρίθηκε η δωρεά ύψους 4.050.000 ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη δημιουργία ενός εκθεσιακού χώρου, δηλαδή ένα μικρού μουσείου για τους Δεσμώτες.
Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στη Διαύγεια: «Εγκρίνεται η από 16 Μαρτίου 2021 σύμβαση δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου ως δωρεοδόχου και της εταιρείας ειδικού (κοινωφελούς αποκλειστικά) σκοπού με την επωνυμία ‘Κοινωφελές Ιδρυμα Σ. Σταύρος Νιάρχος’, που εδρεύει στις Βερμούδες, ως δωρητή. Η ως άνω δωρεά αφορά στην χρηματοδότηση εκπόνησης μελέτης, κατασκευής και προμήθειας εξοπλισμού του Εκθεσιακού Κτηρίου - Κελύφους Πολυανδρίου και ανέρχεται μέχρι του ποσού των τεσσάρων εκατομμυρίων πενήντα χιλιάδων (4.050.000) ευρώ». Οπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νιάρχος, ο Ανδρέας Δρακόπουλος, το μουσείο θα το σχεδιάσει ο Ρέντσο Πιάνο, ο αναγεννησιακός αρχιτέκτονας που τόσο αγάπησε την Bella Vista, την Καλλιθέα όπως του αρέσει να την αποκαλεί, και το τοπόσημο που δημιούργησε εκεί, το ΚΠΙΣΝ.
Το Πολυάνδριο με τους 80 Δεσμώτες θα καλυφθεί με κέλυφος και προδιαγραφές που έχουν καθοριστεί ήδη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Θα δημιουργηθεί χώρος πληροφόρησης του κοινού πριν οι επισκέπτες κατέβουν έναν όροφο κάτω, στο υπόγειο εμβαδού 1.000 τ.μ. όπου θα βρίσκονται τα συγκλονιστικά ευρήματα. Οπως έχει επανειλημμένως δηλώσει η Στέλλα Χρυσουλάκη, διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και υπεύθυνη της ανασκαφής, «δεν θα δημιουργηθεί κάτι μακάβριο ως εικόνα και εμπειρία». Καθώς η δωρεά έχει εγκριθεί, τα επόμενα βήματα είναι σαφή, όμως θα χρειαστεί χρόνος για την ολοκλήρωση κάθε σταδίου. Ο Ρέντσο Πιάνο τώρα ξεκινάει τον σχεδιασμό, ενώ πληροφορίες του «iefimerida» αναφέρουν ότι αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα εντός του καλοκαιριού για να δει ξανά τον χώρο.
Καθοριστικής σημασίας είναι η διαδικασία απόσπασης των σκελετών για την στεγανοποίηση του χώματος και φυσικά την συντήρηση των ευρημάτων στα εργαστήρια. Και εδώ, οι αρχαιολόγοι και οι τεχνικοί θα βουτήξουν σε παρθένα νερά, αφού δεν υπάρχει ακριβής προηγούμενη εμπειρία. Οταν σηκωθούν οι πρώτοι σκελετοί, τότε θα είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία και πόσο εύθραυστη είναι. Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι η διαδικασία απόσπασης των σκελετών θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις μήνες, ενώ αναμένεται να αρχίσει εντός των προσεχών εβδομάδων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου