Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Κορωνοϊός: Το 99% των νεκρών στις ΗΠΑ είναι ανεμβολίαστοι- Η προστασία των Pfizer & AstraZeneca στη μετάλλαξη Δέλτα

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μίλησε για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και τους κινδύνους από την μεταδοτικότατη μετάλλαξη Δέλτα




«Ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει να επισπεύσουμε το βήμα μας» προειδοποίησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υπογραμμίζοντας πως η νέα μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού είναι η πιο μεταδοτική από όλες. 

 

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, το στέλεχος αυτό του κορωνοϊού (γνωστό και ως ινδική μετάλλαξη) αναβαθμίστηκε από στέλεχος προς παρακολούθηση σε μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας, που έχει ήδη επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες. Στην Ελλάδα έχουν προς το παρόν καταγραφεί 29 στελέχη (σ.σ περιστατικά) αλλά μέχρι το τέλος του καλοκαιριού εκτιμάται πως η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το επικρατούν στέλεχος παγκοσμίως. 

 

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει 50% με 70% πιο υψηλή μεταδοτικότητα από αυτή της βρετανικής μετάλλαξης, με τη σειρά της ήταν 50% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος Sars-Cov-2 της Γουχάν. H διασπορά της Δέλτα μετάλλαξης απειλεί κυρίως ανεμβολίαστους ενήλικες, ανοσοκατασταλμένους και τα παιδιά που επίσης δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως είπε χαρακτηριστικά η Δρ. Θεοδωρίδου. 

 

Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα εμβολιαστικά προγράμματα του Ισραήλ και της Βρετανίας, κράτη που πέτυχαν σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα υψηλό ποσοστό ανοσίας.

 

Για το Ισραήλ είπε πως η εμφάνιση επιδημικής έξαρσης σε ανεμβολίαστους ενήλικες δείχνει ότι το ποσοστό ανοσίας που έχει επιτευχθεί, το 60%, σε μία χώρα μοντέλο και πρότυπο για τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού, καταδεικνύει πως αυτό το ποσοστό δεν είναι επαρκές για αυτή την μετάλλαξη. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως εξαιτίας της μετάλλαξης δέλτα το τείχος ανοσίας θα πρέπει να ανέβει στο 80%. 

 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά τα πολλά κρούσματα δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης και αυτό επιβεβαιώνει την αξία του εμβολιασμού. «Τα εμβόλια προστατεύουν» επανέλαβε η Δρ. Θεοδωρίδου, παραθέτοντας και τα ποσοστά με βάση τα τελευταία στοιχεία. 

 

Απέναντι στην μετάλλαξη Δέλτα και τον κίνδυνο σοβαρής νόσου από αυτήν, οι δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer προσφέρουν προστασία σε επίπεδο 96% και οι δύο δόσεις Astra Zeneca 92%. Ανάλογα ποσοστά αναμένεται να έχουν και τα εμβόλια Moderna και Johnson & Johnson σύμφωνα με την Δρ. Θεοδωρίδου που προειδοποίησε ωστόσο ότι η προστασία μετά από μία μόλις δόση (σ.σ εμβολίων δύο δόσεων) δεν ξεπερνά το 30%. 

 

Πρόσφατα στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν πως το 99% των θανάτων αφορά ανεμβολίαστους και ο ΠΟΥ θεωρεί απαράδεκτο να σημειώνονται θάνατοι όταν είναι εφικτό να προληφθούν με την εφαρμογή των εμβολίων, πρόσθεσε η Δρ. Θεοδωρίδου 

 

«Οι ιοί πολεμούν με τις μεταλλάξεις, ο άνθρωπος με την έρευνα», σχολίασε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών, επισημαίνοντας πως βρίσκεται σε πειραματική φάση η παρασκευή εμβολίων με υβριδική πρωτεϊνική ακίδα - δηλαδή με τμήματα πρωτεΐνης από διαφορετικούς ιούς που θα χρησιμοποιηθούν για το εμβόλιο, ώστε να προσφέρει ευρεία ανοσία έναντι όλων των κορωνοϊών. «Έτσι υπάρχει η προοπτική της δυνατότητας αποτροπής μελλοντικών επιδημιών», τόνισε η Δρ. Θεοδωρίδου. 

 

«Αισιοδοξία λοιπόν, εμπιστοσύνη στην επιστήμη αλλά και δράση για την προώθηση των εμβολιασμών. Εμβολιάζομαι, προστατεύομαι και προστατεύω και τους άλλους γύρω μου


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: