Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Μετανάστευση ξένων συνταξιούχων και αγορές ακινήτων στα... Κύθηρα!

Ξεπερνούν τις προσδοκίες οι αιτήσεις για μεταφορά φορολογικής κατοικίας από συνταξιούχους του εξωτερικού. Ανάσα στα δημόσια έσοδα και στην αγορά ακινήτων από τις εξελίξεις. Μαζικές αγορές ακινήτων καταγράφονται στα Κύθηρα.





Κόντρα στους περιορισμούς της πανδημίας ή ακόμα και με ώθηση από τους περιορισμούς της πανδημίας, η Ελλάδα κεντρίζει το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων συνταξιούχων του εξωτερικού, προκειμένου να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρας μας.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν πως οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν δεχθεί περισσότερες από 200 αιτήσεις μόνο από συνταξιούχους του εξωτερικού, οι οποίοι θέλουν να φορολογούνται με 7% για το σύνολο του εισοδήματός τους που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή, ενώ παρότι δεν υπάρχει σχετική υποχρέωση, επιλέγουν να αγοράσουν και σπίτια στην Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό, τα κρατικά ταμεία εισπράττουν έξτρα έσοδα από πολλές πλευρές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, φόροι κατανάλωσης, εφόσον καταναλώνουν και μέρος του εισοδήματός τους στην Ελλάδα) και η αγορά ακινήτων δέχεται μια ακόμα τονωτική ένεση. Ενδεικτικό είναι πως σύμφωνα με πηγές με γνώση των εξελίξεων, τα Κύθηρα έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αλλοδαπών συνταξιούχων, με 12 αγοραπωλησίες τους τελευταίους μήνες…

Οι επιδόσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στα στοιχεία που δείχνουν περισσότερες από 60 αιτήσεις από φυσικά πρόσωπα, τα οποία θέλουν επίσης να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας, αλλά η μεταφορά αυτή, προκειμένου να οδηγήσει σε εφάπαξ φόρο 100.000 ευρώ ανά έτος ανεξαρτήτως εισοδήματος, προϋποθέτει επένδυση τουλάχιστον 500.000 ευρώ εντός τριετίας.

Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα πλέγμα κινήτρων μέσα από αλλεπάλληλες διατάξεις νόμου για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας, είτε από «βαριά πορτοφόλια» του εξωτερικού, είτε από συνταξιούχους του εξωτερικού, για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι είτε έχουν φύγει από την Ελλάδα και θέλουν να επιστρέψουν ή αλλοδαπούς, ενώ η παλέτα συμπληρώθηκε πρόσφατα με διατάξεις για τα λεγόμενα family offices. Αυτές οι τελευταίες διατάξεις αναμένεται να ενεργοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες, με την έκδοση των σχετικών αποφάσεων και εγκυκλίων.

Το πλέγμα κινήτρων διαρθρώνεται ως εξής:

  1. Διαμένοντες μη κάτοικοι. Αφορά αλλοδαπούς φορολογικούς κατοίκους οι οποίοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας με «διαβατήριο» σημαντικές επενδύσεις. Εφόσον επενδύσουν σε ακίνητα, μετοχές ή μερίδια νομικών προσώπων ή οντοτήτων με έδρα την Ελλάδα τουλάχιστον 500.000 ευρώ εντός τριετίας, εξασφαλίζουν φόρο κατ' αποκοπή 100.000 ευρώ για 15 έτη, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή.
  2. Συνταξιούχοι εξωτερικού. Η μεταφορά της φορολογικής κατοικίας εξασφαλίζει αυτοτελή φόρο με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή. Με την καταβολή του φόρου εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση για το εισόδημα αυτό, ενώ τυχόν φόρος που έχει καταβληθεί στην αλλοδαπή για τα εισοδήματα που καλύπτονται από τον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης δεν εκπίπτει από τον φόρο που επιβάλλεται στην Ελλάδα.
  3. Επαναπατρισμός. Αφορά μισθωτούς ή αυτοαπασχολούμενους αλλά και Έλληνες που έφυγαν από την Ελλάδα και θέλουν να επιστρέψουν και να εργαστούν στη χώρα μας. Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματος που αποκτούν στην Ελλάδα για επτά χρόνια ενώ γλιτώνουν και από τα τεκμήρια κατοικίας και αυτοκινήτου.

Το πλαίσιο συμπληρώνεται με τα κίνητρα για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας. Τα family offices είναι νομικά πρόσωπα (πλην νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), που ως αποκλειστικό σκοπό έχουν τη διαχείριση της οικογενειακής περιουσίας, των επενδύσεων και των χρηματικών ροών που κατέχουν είτε άμεσα είτε έμμεσα -δηλ. μέσω νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων- φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, ώστε να διαμορφωθεί ένα διαφανές και οριοθετημένο πλαίσιο εξυπηρέτησης των αναγκών των φορολογικών κατοίκων της χώρας.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: