Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Βροντερό «όχι» στις ανεμογεννήτριες από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης



Με μοναδικό θέμα τη λήψη απόφασης για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.) ισχύος 36 MW στη θέση ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ – ΜΑΔΑΡΑ – ΒΟΥΡΤΣΑ, Δ.Ε. Φαλάνθου Δ. Τρίπολης και Δ.Ε. Βυτίνας Δ. Γορτυνίάς Π.Ε. Αρκαδίας, συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη το δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης την Τετάρτη 12 Μαΐου.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο δήμαρχος ζήτησε να μην τεθούν άλλα θέματα, μιας και την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει νέα συνεδρίαση του ΔΣ.

Ο κ. Τζιούμης Κώστας δήμαρχος Τρίπολης άνοιξε τη συνεδρίαση και εξέφρασε την άποψη της δημοτικής αρχής, για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην καρδιά του Μαινάλου.

«Θεωρούμε», είπε ο δήμαρχος, «ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο Μαίναλο. Για πολλά χρόνια ο δήμος Τρίπολης. Ο δήμος Γορτυνίας και η περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν κάνει σοβαρές ενέργειες για να αναπτύξει το Μαίναλο ως μία πηγή εναλλακτικού τουρισμού. 

Η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στο κεντρικότερο σημείο του Μαίναλου θα αλλάξει το φυσικό περιβάλλον και το ζωικό βασίλειο θα το επηρεάσουν αρνητικά, καθώς μέρος του έργου θα γίνει σε προστατευόμενη περιοχή και όποιο όφελος υπάρχει, δεν μπορεί να αντισταθμίσει την ζημιά που θα γίνει».

Η θέση του ΔΣ θα πρέπει να είναι αρνητική στη χωροθέτηση του αιολικού πάρκου, τόνισε, καλώντας τους συναδέλφους να στηρίξουν την εισήγηση.

Ένα δεύτερο θέμα που έθεσε ο δήμαρχος είχε να κάνει με το ότι θα πρέπει το ΔΣ να απαιτήσει να ολοκληρωθεί η ειδική περιβαλλοντική μελέτη που είχε ξεκινήσει από την Νομαρχεία για το Μαίναλο έτσι ώστε να προστατεύεται.

Ο κ. Σμυρνιώτης ανέφερε ότι το ΔΣ πρέπει να εκφράσει την αρνητική του άποψη για να μην γίνει το έργο.

«Δεν χάθηκε ο κόσμος αν δεν γίνει ένα αιολικό πάρκο εκεί, την στιγμή που δεν ξέρω πότε και αν θα πάρει τις εγκρίσεις του ΔΕΔΗΕ για να κάνει υπόγεια τους αγωγούς. Δεν ξέρω αν αυτή η επένδυση είναι βιώσιμη, δεν γνωρίζω αν μπορούμε να εμποδίσουμε το έργο, αλλά σίγουρα θα ενισχύσει τις άλλες παρεμβάσεις που έχουν γίνει».

Ο κ. Τσιαμούλος αναφέρθηκε στη σημασία του θέματος, που δυστυχώς θα απασχολήσει και στο μέλλον το Δημοτικό Συμβούλιο, μιας και ολοένα περισσότερο θα υπάρχει ενδιαφέρον για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

«Οι ΑΠΕ απευθύνονται σε δήμους εκτός από τους ιδιώτες, μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων. Κατακρεουργείται το Μαίναλο και η εταιρία προσεγγίζει το βουνό ως ενεργειακό και υποτιμά παράγοντες σχετικά με το περιβάλλον την χωροθέτηση τον τουρισμό. Συμφωνώ με την εισήγηση της δημοτικής αρχής για την άρνηση εγκατάστασης ανεμογεννητριών».

Πρέπει να έχουμε μια σταθερή άποψη για το θέμα και πρέπει να προστατέψουμε το Μαίναλο

 

Ο κ. Βόσνος είπε ότι το κείμενο του ΣΑΟΟ τον καλύπτει πλήρως και σημείωσε: «Πρέπει να δούμε ζεστά το θέμα».

Πρέπει έγκυρα όταν υπάρχουν τέτοια θέματα να τα συζητάμε και να εκφράζει το ΔΣ τη γνωμοδοτική του άποψη.

Συμφωνώ με την εισήγηση της δημοτικής αρχής, είπε κλείνοντας.

Κλείνοντας τον κύκλο των επικεφαλής, ο κ. Γούργαρης ανέφερε ότι είναι αυταπάτη να νομίζει κάποιος ότι τέτοιες επενδύσεις στοχεύουν στη διασφάλιση φτηνής και επαρκούς λαϊκής κατανάλωσης, αντίθετα κάνουν το ρεύμα ακριβότερο και αυξάνουν την ενεργειακή φτώχεια των λαϊκών στρωμάτων.

Τέλος ο κ. Γούργαρης κατέθεσε την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η οποία μεταξύ άλλων περιλάμβανε να σταματήσει τώρα το έργο, να μην δοθεί καμία άδεια για ΑΠΕ στην περιοχή, να γίνει μείωση 30% στο τιμολόγιο της ΔΕΗ στα νοικοκυριά, τους αγρότες και τις ευπαθείς ομάδες.


Πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ρε πές στους σωτήρες επενδυτές της Τρίπολης να έρθουν εδώ αφού δεν τους θέλουν τα κορόιδα οι Τριπολιτσώτες. Εδώ στην Δεσφίνα, στο Γαλαξίδι και στους Άγιους Πάντες, στην Άμφισσα την Βουνιχώρα και την Αηθυμιά, στην Ερατεινή και στο Δίστομο. Να έρθουν εδώ να τους γνωρίσουμε με τους σωτήρες μας που σταμάτησαν να μας βάζουν νέες ανεμογεννήτριες γιατί κάποιοι αλήτες τους στεναχώρησαν και μας έχει πιάσει πανικός απο πού θα ζήσουν οι τελευταίοι συνταξιούχοι μας μέχρι να πεθάνουν και αυτοί να να μείνουν έρημα τα χωριά μας. Εδώ να έρθουν, στους δημαρχάρες μας, τους περιφερειαρχάρες μας τους αντιπεριφερειαρχάρες μας και τους βουλευτάρες μας. Που θα τους κάνουν και κωλοτούμπες και εμείς θα τους ξαναψηφίσουμε. Εδώ, στον τόπο των πανέξυπνων που ξέρουν τα πάντα εκτός απο το γιατί ψοφάνε απο την πείνα και την ανεργία.