Το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τις εθνικές κυβερνήσεις, αλλά και γενικότερα προς τους θεσμούς, ενισχύθηκε την περίοδο της πανδημίας σε όλη την Ε.Ε. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας της EuroFound, του ευρωπαϊκού ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Εργασίας και Διαβίωσης, που πραγματοποιεί πανευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις και έρευνες.
Κυριότερος παράγοντας της μείωσης της εμπιστοσύνης είναι η γενικευμένη δυσαρέσκεια που προκάλεσε στην κοινή γνώμη η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Την ίδια στιγμή, σχετικά σταθερή παρέμεινε η εμπιστοσύνη που τρέφουν οι πολίτες της Ε.Ε. για τους χειρισμούς των Βρυξελλών. Οπως διαπιστώνεται, εξαίρεση στην επικρατούσα τάση αποτελεί η Δανία, όπου τα επίπεδα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση παρέμειναν σταθερά υψηλά σε όλη την περίοδο της πανδημίας, όπως και στη Φινλανδία (σε μικρότερο βαθμό). Μεγαλύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης προς τα εθνικά κυβερνητικά σχήματα κατεγράφη σε Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Κύπρο, Ελλάδα και Πολωνία.
Κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο επικεφαλής του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής της EuroFound, Μασιμιλιάνο Μασκερίνι, τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταφέρουμε να εντοπίσουμε τους τρόπους με τους οποίους η πανδημία επηρέασε τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν να επιλυθούν εγκαίρως. «Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε., είναι σημαντικό να γίνουν κατανοητές οι ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών και να αντιμετωπιστούν με μία ολιστική πολιτική προσέγγιση, την επομένη της υγειονομικής κρίσης. Είναι προφανές ότι πρωτοβουλίες όπως η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτό, ιδιαίτερα κατά τη μετάβαση προς μία πιο “πράσινη” και περισσότερο ψηφιακή οικονομία, αποτελεσματική για τους πολίτες όλης της Ευρώπης και ικανή να γεφυρώσει τις ανισότητες», επισήμανε ο Μασκερίνι.
Δεν είναι, ωστόσο, μόνο η εμπιστοσύνη προς τις κυβερνήσεις που διαβρώθηκε κατά την πανδημία, αλλά γενικότερα προς τους θεσμούς, όπως η αστυνομία, τα ΜΜΕ και τα εθνικά συστήματα υγείας. Ενα άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι οι άνθρωποι που είχαν πρόσβαση στην πληροφορία μόνο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έτρεφαν μικρότερη εμπιστοσύνη για όλους τους προαναφερθέντες θεσμούς. Το ίδιο κατεγράφη με τους ανέργους και φυσικά όσους έχασαν την εργασία τους εξαιτίας της πανδημίας. Τέλος, η πανδημία επηρέασε περισσότερο τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενισχύοντας τις ανισότητες σε όλη την Ε.Ε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου