Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

ΙΧΘΥΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΕΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ , ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑ



Αναφορικά με την προγραμματιζόμενη αύξηση (κατά 70%) της ιχθυοκαλλιεργητικής παραγωγής στις Δυτικές Ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας συζητήθηκε η πιθανή αναίρεση παλαιότερης θετικής γνωμάτευσης της Περιφέρειας. Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος ως επιστημονικός σύμβουλος του Δήμου Ξηρομέρου, συμμετείχε παρουσιάζοντας σημαντικά δεδομένα αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα προκληθούν εάν πραγματοποιηθεί αυτή η επέκταση.

Η ευρύτερη περιοχή του Αστακού – Εχινάδων – Καστού – Κάλαμου, ήδη εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, παράγει το 18-20% της συνολικής εθνικής παραγωγής ιχθυοκαλλιέργειας, ενώ έχει ήδη προκαλέσει έντονη επιβάρυνση στα θαλάσσια οικοσυστήματα, στον τουρισμό και στην αλιεία.

Οι δυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας αποτελούν άλλη μία περιοχή όπου εφαρμόζεται το απαρχαιωμένο μοντέλο ιχθυοκαλλιέργειας, σύμφωνα με το οποίο οι εγκαταστάσεις βρίσκονται κοντά στις ακτές, σε περιοχές με χαμηλή κυκλοφορία νερών, με γνώμονα το χαμηλό κόστος επένδυσης και συντήρησης. Αποτέλεσμα αυτού του μοντέλου είναι η έντονη επιβάρυνση στα παράκτια οικοσυστήματα, η σημαντική υποβάθμιση του τουρισμού και της αλιείας, καθώς και η παραγωγή ψαριών χαμηλής ποιότητας και εμπορικής αξίας.

Αυτό το αποτυχημένο μοντέλο που εφαρμόζεται επί δεκαετίες έχει τελικά καταστρέψει τη βιωσιμότητα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου πορεύονται από χρεωκοπία σε χρεωκοπία, επιβιώνοντας αρχικά με επιδοτήσεις, έπειτα με το χρηματιστήριο, σε συνέχεια υπό τραπεζική επιτήρηση και διαγραφή χρεών και πιο πρόσφατα το οικονομικό παιχνίδι μεταφοράς της ιδιοκτησίας από το ένα ξένο fund σε άλλο.

Όλα αυτά που συμβαίνουν στην εποχή της “πράσινης” και της “γαλάζιας” ανάπτυξης, είναι φυσικά εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, εις βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ιχθυοκαλλιέργειας που αγωνίζονται να επιβιώσουν, αλλά και εις βάρος των τοπικών κοινωνιών.

H προγραμματιζόμενη αύξηση της ιχθυοκαλλιεργητικής παραγωγής κατά 70% στο πλαίσιο της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, έχει προκαλέσει την έντονη κινητοποίηση, αλλά και την εύλογη αγωνία των τοπικών κοινωνιών και αρχών, οι οποίοι βλέπουν να μετατρέπεται ο τόπος τους, από περιοχή διεθνούς περιβαλλοντικής σημασίας και μοναδικής ομορφιάς σε μία βιομηχανική ζώνη που θα αποκλείει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα ή χρήση από τους ίδιους τους κατοίκους

Πάγια θέση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» είναι ότι οι ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες πρέπει να μεταφερθούν στο ανοιχτό πέλαγος, ή/και σε περιοχές με καλή κυκλοφορία του νερού, ενώ η φέρουσα ικανότητα πρέπει να είναι συμβατή με την πραγματική δυνατότητα του κάθε τόπου και να μην υπολογίζεται με κριτήριο τα οικονομικά μοντέλα, όπως είθισται στην Ελλάδα.
Αυτή η προσέγγιση, ως ένα πραγματικά βιώσιμο – περιβαλλοντικά και οικονομικά – μοντέλο ιχθυοκαλλιέργειας εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες σε πολλές περιοχές της Ε.Ε.

Ένα καλό παράδειγμα αποτελεί η Κύπρος όπου:
– οι μονάδες έχουν εγκατασταθεί 1,5+ χλμ. από τις ακτές (και όχι κοντά στις ακτές, όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα)
– έχουν ελάχιστη θνησιμότητα των ψαριών (σε αντίθεση με τις ελληνικές μονάδες εντατικής καλλιέργειας όπου η τα ποσοστά θνησιμότητας φτάνουν και το 40%)
– έχουν πιστοποίηση για τη μη-χρήση αντιβιοτικών (σε αντίθεση με την εκτεταμένη χρήση αντιβιοτικών που γίνεται στην πλειονότητα των μονάδων στην Ελλάδα)
– τα προϊόντα τους είναι περιζήτητα στις μεγάλες διεθνείς αγορές (σε αντίθεση με τα αντίστοιχα ελληνικά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας που πωλούνται από τις μεγάλες εταιρείες κάτω του κόστους)

Σημαντικότερο όλων, είναι να συνειδητοποιήσουμε πριν να είναι πολύ αργά, ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε καταστρέφοντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο κρίσεων.


Για το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»
Αναστασία Μήλιου

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωπάτε ρε. Επειδή ενοχλεί εκεί τους τουρίστες, θα τους ενοχλεί και εδώ. Εδώ απο τα δικά μας ψάρια λένε ότι απο τότε που ήρθαν αυτοί έφεραν και τον τουρισμό στο Γαλαξίδι και εμείς το δεχόμαστε και με κάθε ευκαιρία σκύβουμε για να αποδώσουμε και την ευγνωμοσύνη μας και θα έρθουν τώρα αυτοί να μας πούν ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες ενοχλούν τον τουρισμό. Εδώ να έρθουν και αυτοί μαζί με τους αιολικάδες και με τα μεταλλεία. Εδώ απο τον βουλευτή μας μέχρι τους τοπικούς συμβούλους π.χ. του Γαλαξιδιού , πίνουν νερό στο όνομά τους. Να έρθουν εδώ όλοι τους που μπορεί να μας αρέσει κιόλας. Ή μήπως δεν μας αρέσει και έτσι ισχυρίζονται οι παπαγάλοι και όσοι τα έχουν πιάσει; Όπως και να χει, όταν ζητάς αντίτιμο για να μην αντιδράσεις αρνητικά, βιασμός δεν είναι σίγουρα. Αλλιώς το λένε. Τώρα που και το ΣτΕ τα βρήκε όλα καλά με τα χωροταξικά που λένε πως όποιος θέλει να "πηδήξει" ένα τόπο να έρχεται εδώ στο Γαλαξίδι στους Δελφούς και στην Δεσφίνα, είναι σαν τον γάμο. Όποιος θέλει να διαφωνήσει ας το κάνει τώρα αλλιώς ας φάει την ταμπέλα "μόνο το αντίτιμο με νοιάζει και κάνε ότι θές" και ας καμαρώνει στην συνέχεια τα παιδιά τους είτε να φεύγουν μακριά και να μην ξαναγυρνούν για να βρούν να ζήσουν ή να μεγαλώνουν μαθαίνοντας να σκύβουνε και αυτά όπως ο μπαμπάς τους και η μαμά τους. Να μας χαιρόμαστε.

Ανώνυμος είπε...

"Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” είναι μία μη-κερδοσκοπική, μη-κυβερνητική οργάνωση που συνδυάζει εφαρμοσμένη επιστημονική έρευνα και δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας, στην ευρύτερη περιοχή των ελληνικών θαλασσών και της ΒΑ Μεσογείου."

Ποιος να είναι ο χορηγός αυτής της ΜΚΟ άραγε...

Ανώνυμος είπε...

Στην Κύπρο που τα κλουβιά είναι μακριά απο τις ακτές δεν έχει κύμα. Το κόβουν τα νότια παράλια της Τουρκίας και τα παράλια της Συρίας και της μέσης Ανατολής. Εδώ στο Γαλαξίδι και την Δεσφίνα και την Δωρίδα πού να ανοιχτούν έξω απο το Ανεμοκάμπι τους Ποταμούς και τα κολπάκια της ακτογραμμής προς την Ναύπακτο. Ανοιχτή άγρια ανεξερεύνητη θάλασσα. Πού να στα λέω. Άσε που μπορεί να βγει και κανένα τέρας απο την άβυσο και να φάει όλο το κλουβί μαζί με το δίχτυ. Πρακτικά αδύνατο. Το λένε και απο τις ιχθυοκαλλιέργειες, το επιβεβαιώνουν και οι τοπικοί μας άρχοντες που φροντίζουν για το καλό μας. Αμ πώς λές εσύ. Έτσι τυχαία.

Ανώνυμος είπε...

Να τα κλείσουμε όλα!
Ψάρια, μεταλλεία, αιολικά. Έξω το κεφάλαιο και ο καπιταλισμός από τον τόπο μας!
Και θα καθόμαστε στις καφετέριες να περιμένουμε τον τουρίστα να μας δώσει ελεημοσύνη.

Ανώνυμος είπε...

Πού ήσουν και μας έλειψες 11:32. Δηλαδή το να γίνει εδώ ότι και στην Κύπρο και στην υπόλοιπη ΕΕ σημαίνει για εσένα να κλείσουν όλα και να κάτσουμε να περιμένουμε απο τους τουριστές; Ξέρεις πως το λένε αυτό αγαπητέ;Ρουφιανιλίκη. Κάνεις ότι κάνουν τόσα χρόνια τα παπαγαλάκια των βωξιτών. Μόλις πάει κάποιος να μιλήσει για να λειτουργήσουν όπως λειτουργούν στις πολιτισμένες χώρες αμέσως να σπείρεται πανικό. Θέλουν να κλείσουν τα μεταλλεία. Θέλουν να κλείσουν τις ιχθυοκαλλιέργειες.
Πρώτων , αν το κάνεις τσάμπα, άλλοι πληρώνονται για να το κάνουν αυτό.Λέγονται και παπαγάλοι.
Δεύτερων, πέρασε η εποχή όπου η άκοπη ευημερία είχε αποχαυνώσει τους συμπολίτες σου και αυτά πέρναγαν χωρίς σκέψη.
Τρίτον, υπάρχει μία εγκεφαλική λειτουργία που λέγεται λογική.Όταν λένε κάποιοι να λειτουργήσουν τα ψάρια όπως και στις άλλες χώρες για να έρθουν και εδώ όπως και εκεί και τουρίστες και να μην ρημάξει τουριστικά το Γαλαξίδι εσύ λές να αφήσουμε στα ψάρια να κάνουν ότι θέλουν ανενόχλητοι και να ρημάξει το Γαλαξίδι. Στο Γαλαξίδι που αν δεν αγωνίζονταν κάποιοι την δεκαετία του 80 να δει τουρίστες σήμερα θα ήταν σαν τις Καρούτες. Και ξαναπάει στον δρόμο για Καρούτες εξαιτίας μιάς επιχείρησης που θέλει τους κόλπους και τους όρμους γεμάτους λάσπη απο ψαρόσκατο, την θάλασσα γεμάτη φορμόλη και τα παιδιά όλο και λιγότερα στο σχολείο και τα μαγαζιά του τουρισμού να κλείνουν το ένα μετά τοάλλο και να μην ξαναανοίγουν. Και θεωρείς ότι αυτό τώρα είναι σοβαρό επιχείρημα; Πόσο ποιο καραγκιόζης; Και σε βάρος ενός ολόκληρου χωριού. Και καλά, εσύ είσαι ρουφιάνος είσαι και μάλιστα με ληγμένη συνταγή, υπάρχουν άνθρωποι στο Γαλαξίδι στην κατάντια να σε ακούνε και να μην σε κράζουνε;

Ανώνυμος είπε...

11:23 είσαι ο μόνος που μίλησες σωστά.να δω αν τα κλείσουν όλα ποιος θα ταιζει την Ερμή τη Φωκίδα.αλλα αυτοί που λένε να κλείσουν έχουν βολεμενο το ν Κόλο τους μαλλον

Ανώνυμος είπε...

Αντε παλι η γνωστή καραμέλα..φταίνε τα ψάρια φταίνε τα μεταλλεία...ο κόσμος του νομού φταίει και αυτοί που εκλεγουμε .είδαμε και πριν από όλα αυτά τη τουρισμό είχαμε..

Ανώνυμος είπε...

Για να έρθει τουρισμός πρέπει να φτιαχτούν ξενοδοχειακές μονάδες και αρκετές.
Όταν λοιπόν είναι καταρακομενη η περιοχή με το δελφικό τοπίο και δεν μπορείς γυρω γυρω να φτιαξεις ουτε κοτέτσι μήν περιμένετε τουρίστες τον αιώνα τον άπαντα.
Μονο θα το χρησιμοποιούν σάν πολιτικα παιχνίδια για να μαζεύουν ψηφαλακια.

Ανώνυμος είπε...

προς 6:35. Ξεφτιλίζεστε και εσυ και ο 11:23. Πιπιλάτε την ίδια καραμέλα για πνευματικά ανάπηρους που δήθεν δεν ξέρουν να διαβάζουν αλλά ξέρουν να γράφουν. Διαβάστε πρώτα τι λένε οι άλλοι και τα άρθρα που σχολιάζεται και μετά αν διαφωνείτε πέστε που. Το να απαντάτε σε κάποιους που θέλουν να κλείσουν μεταλλεία και ψάρια και αιολικά κλπ, που βρίσκονται μόνο μέσα στην δικιά σας φαντασία, είναι για ψυχίατρο. Όχι για δημόσια συζήτηση.

Ανώνυμος είπε...

6:38, προφανώς είσαι μικρός και δεν θυμάσαι τι τουρισμό είχε πρίν απο αυτά η περιοχή. Ρώτα πριν πείς κάτι για το παρελθόν του τόπου γιατί απλά γίνεσαι και εσύ γραφικός και κουραστικός. Έλεος. Και αν απλά ανήκεις στις ομαδούλες που έχουν φτιάξει για να κάνετε σχόλια σε αναρτήσεις που κινδυνεύουν να ξεστραβώσουν τους απελπισμένους που έχουν και πατάνε στο λαιμό τα αφεντικά σας, τραβάτε σε κανένα ίδρυμα ανιάτων για να λέτε τα ίδια και τα ίδια για τον φανταστικό κόσμο στον οποίο ζείτε για τόσο κρίσιμα θέματα. Ο κόσμος ξέρει πού καλά πια ποιά πραγματικότητα ζεί.

Ανώνυμος είπε...

ποιο τουρισμό μιλάτε ρε.ληγμενα παίρνετε.για να ζήσουν 1000 άτομα στο νομό από τουρισμό θα πεθάνουμε όλοι οι αλλοι

Ανώνυμος είπε...

Μη φοβάσαι εσένα αυτοι σε ταιζουν φιλε μου.
Δεν σαλιαρισαμε ολοι πολιτικούς για να μας βαλουν στο δημόσιο όπως εσύ και οι όμοιοι σου.

Ανώνυμος είπε...

άμα ημουν στο δημόσιο καλά θα ήταν.εσενε σε ζούνε τα λεφτά του μπαμπακα σου

Ανώνυμος είπε...

ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΠΟΤΕ ΜΕ ΣΑΚΙΔΙΑ - ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΚΑΙ ΙΧ ΠΟΥ ΔΙΑΣΧΙΖΑΝΕ ΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ. ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΣΑΡΤΕΡ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ. ΕΔΩ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΛΟΓΩ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ. ΜΑΣ ΜΕΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΚΡΟΥΑΖΕΡΟΠΛΟΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙ ΕΝΑ ΝΟΜΟ..ΑΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ???

Ανώνυμος είπε...

ΣΕ ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ;
ΤΟ ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ .
ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΣΩΣΤΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΝΕΠΗΡΕΑΣΤΗ ΑΠΟΨΗ ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ:
https://karteria1.blogspot.com/2020/10/4-1981.html

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΝΟΜΙΖΩ . Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΟΥ ΟΡΙΖΕΙ Η ΚΕΙΜΕΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ.

Ανώνυμος είπε...

Αφού εγω ειμαι μικρός ας προσέχατε εσείς της γενιάς σου τι ψηφιζατε τόσα χρόνια και φτάσαμε εδώ...