Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Κορωνοϊός: Καλύτερη η μάσκα ή η ασπίδα προσώπου;

Τι λένε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).



Ο κορωνοϊός Covid-19 εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς και η προστατευτική μάσκα προσώπου είναι πια υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους. Πολλοί όμως δεν την αντέχουν γιατί ζεσταίνονται - ένα αίσθημα που εντείνει στον υπερθετικό βαθμό ο καύσωνας. Θα μπορούσε άραγε μια ασπίδα προσώπου να είναι αποτελεσματική εναλλακτική λύση;

Εκ πρώτης όψεως, η ασπίδα μοιάζει να έχει μερικά πλεονεκτήματα. Εμποδίζει τα σταγονίδια να πλησιάσουν το πρόσωπό μας. Δεν μας αφήνει να φέρνουμε τα χέρια στο πρόσωπό μας. Δεν μας κάνει να ζεσταινόμαστε. Και δεν θολώνει τα γυαλιά τόσο πολύ όσο η προστατευτική μάσκα.

Το ερώτημα είναι: αναχαιτίζεται ο νέος κορωνοϊός εξίσου αποτελεσματικά με την βοήθειά της;

Το ερώτημα τέθηκε προσφάτως σε αξιωματούχους από τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC). «Δεν νομίζω ότι έχουμε ακόμα επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το αν η ασπίδα είναι καλύτερη ή χειρότερη από τη μάσκα», απάντησε η Dr Anne Schucat, κύρια αναπληρώτρια διευθύντρια των CDC. 

«Αυτό που ξέρουμε θετικά είναι πως οι πολίτες μπορούν να προστατευθούν αποτελεσματικά φορώντας κατάλληλη υφασμάτινη μάσκα».

Όπως εξήγησε, η ασπίδα προσώπου είναι ένα μέσο προστασίας το οποίο συνιστάται στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων. Και αυτό διότι οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται σε υψηλού κινδύνου περιβάλλον. Ωστόσο η ασπίδα συνδυάζεται με προστατευτική μάσκα και δεν χρησιμοποιείται μεμονωμένα.


Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εξ άλλου, αναφέρει ότι η ασπίδα θα μπορούσε να είναι μία επιλογή για το κοινό εάν υπήρχε έλλειψη σε μάσκες. Ωστόσο ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι «οι ασπίδες είναι κατώτερες από τις μάσκες όσον αφορά την αποτροπή μετάδοσης των σταγονιδίων», τονίζει στις σχετικές οδηγίες του.

Και συνιστά, αν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει κάποιος ασπίδα, να βεβαιωθεί ότι καλύπτει όλο το πρόσωπο - από πάνω από τα μάτια και τα πλάγια έως κάτω από το πιγούνι.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει στις οδηγίες του ότι η ασπίδα ίσως είναι πιο εύκολη στη χρήση για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού που δεν μπορούν εύκολα να βάλουν μάσκα. Στις ομάδες αυτές συμπεριλαμβάνονται:
  • Πάσχοντες από προβλήματα ψυχικής υγείας
  • Πάσχοντες από αναπτυξιακές αναπηρίες
  • Κωφοί και βαρήκοοι άνθρωποι
  • Παιδιά

Έως ότου λοιπόν υπάρξουν περισσότερα στοιχεία, όσοι δεν ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες καλό είναι να βασίζονται περισσότερο στη μάσκα και λιγότερο στην ασπίδα για να προστατευθούν από τον κορωνοϊό.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά το πάτε...
Συνεχίστε...
Σίγουρα θα ξαναμοιρασουν τα αργύρια της υπακοής κ ο καθένας θα ανταμειφθει σύμφωνα με τα έργα του.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου όλοι είναι πληρωμένοι.απο το πρωθυπουργό ως τον τελευταίο δημοσιογραφακό της κακιάς ώρας όπως είναι της Φωκίδας.να σε πείσουν να βάλεις μάσκα για να τα κονομησουν

Ανώνυμος είπε...

Ο ΠΟΥ που εξαιτίας του αγόρασε η Ελλάδα 16.000.000 δόσεις (!!!) για τον Η1Ν1 και μετά τις .... πετάξαμε στην θάλασσα !!!

Επίσης στο ξεκίνημα της δήθεν πανδημίας έλεγε πως ο ιός, δεν είναι και τόσο μεταδοτικός.....

Γενικά δεν τον λες και τον πλέον αξιόπιστο......