Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Τι απέγινε το σκάνδαλο με τις χρηματοδοτήσεις του υπουργείου Εξωτερικών σε ΜΚΟ για βοήθεια σε τρίτες χώρες;

ΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ όταν παλιώσουν..... ; 
Πριν από το σκάνδαλο της Novartis, υπήρχαν πολλά άλλα. Αυτά για τα οποία όταν σκάνε, οι πολιτικοί υπόσχονται ότι θα ρίξουν “άπλετο φως”, αλλά συνήθως τα τρώει το μαύρο σκοτάδι. Ψάξαμε να δούμε τι έχει γίνει με την υπόθεση χρηματοδότησης των ΜΚΟ από το υπουργείο Εξωτερικών που απασχολούσε τη δημοσιότητα για χρόνια, μέχρι που ξεχάστηκε.
O πρώην επικεφαλής της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη», Δημήτρης Φουρλεμάδης, καταδικάστηκε το 2018 για υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ αλλά εκκρεμεί η έφεση του. 



ΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ όταν παλιώσουν; Κάναμε ρεπορτάζ για να δούμε τι έχει γίνει με την διαβόητη υπόθεση της χρηματοδότησης ΜΚΟ για δήθεν ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια στο εξωτερικό από το υπουργείο Εξωτερικών, την περίοδο 2001-2010. Διαπιστώσαμε ότι δέκα χρόνια μετά, οι υποθέσεις σέρνονται από τον Αννα στον Καϊάφα, ελάχιστοι καταδικάστηκαν πρωτόδικα, ενώ οι βασικοί υπαίτιοι δεν λογοδότησαν ποτέ. Κάποια χρήματα επιστράφηκαν, χάρη στην επιμονή και τη μεθοδική δουλειά λίγων, οι οποιοι συνάντησαν κάθε είδους εμπόδια στην προσπάθεια τους να εφαρμοστεί ο νόμος. Το πάρτι πάντως ήταν διακομματικό και πολλοί από τους συμμετεχοντες, όχι μόνο δεν απολογήθηκαν, αλλά είδαν και τις καριερες τους να απογειώνονται.    

Πολλά χρόνια μετά από την αποκάλυψη ότι δεκάδες ΜΚΟ ζημιωσαν το ελληνικό δημόσιο με την απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ από το δημόσιο ταμείο και μετά από διαβεβαιώσεις της εκάστοτε εξουσίας ότι το “μαχαίρι” θα έμπαινε στο “κόκκαλο”, οι περισσότεροι από τους υπαίτιους παραμένουν ατιμώρητοι, πολλοί κάνουν πολιτική καριέρα και κάποιοι συνεχίζουν να κάνουν την ίδια δουλειά, καθώς αποδεικνύεται ότι όλοι τους είχαν και έχουν γερες πλάτες.    

Ένα από τα μεγάλα “κόλπα” μετά το 2000, για κάποιους που είχαν την κατάλληλη πρόσβαση και τεχνογνωσία, ήταν οι ΜΚΟ που χρηματοδοτούνταν από το υπουργείο Εξωτερικών για να προσφέρουν, υποτίθεται, αναπτυξιακή βοήθεια σε τρίτες χώρες. Φυσικά η πραγματική βοήθεια στις χώρες αυτές ήταν από ελάχιστη έως ανύπαρκτη, αλλά κάποιες ΜΚΟ εισέπρατταν πάρα πολλά εκατομμύρια- στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς τον παραμικρό ουσιαστικό έλεγχο.      

Σήμερα, 20 χρόνια μετά, από τότε που οι ΜΚΟ φύτρωσαν στη χώρα μας σαν τα μανιτάρια στο δάσος, (κατόπιν απόφασης του ΟΗΕ να διαθέτει κάθε χώρα το 1% του ΑΕΠ για αναπτυξιακή βοήθεια σε τρίτες χώρες) οι περισσότεροι από όσους με στοιχεία και αποδείξεις, ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο, δεν έχουν λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη. Ακόμα περισσότεροι είναι εκείνοι που δεν έχουν ελεγχθεί καν, παρότι οι ΜΚΟ τους πήραν εκατομμύρια ευρώ για απίθανα προγράμματα, όπως τη “Νομική Μεταρρύθμιση” του Ιράν και του Αφγανιστάν, τον “Κοινωνικά Δικαιο Τουρισμό στον Λίβανο”, την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Βόρεια Αφρική κ.ο.κ    

Από τις λίγες περιπτώσεις που κρίθηκαν, έστω πρωτόδικα, είναι ο πρώην επικεφαλής της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη», Δημήτρης Φουρλεμάδης,που  καταδικάστηκε το 2018  για  υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ αλλά εκκρεμεί η έφεση του. Ο Δ.Φουρλεμάδης για πολλά χρόνια μετά την αναγκαστική παραίτηση του από τη ΜΚΟ “Αλληλεγγύη” κι ενώ ήταν υπόδικος, υπήρξε διευθύνων σύμβουλος στον Alpha -σαν να μην έτρεχε  τίποτα- και δεξί χέρι του τότε ιδιοκτήτη Δημήτρη Κοντομηνά. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιερέας, ενώ εκκλησιαστικό σάιτ τον ενέπλεκε πρόσφατα και σε νέα υπόθεση.   

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, (συνονόματος και ξάδερφος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ), διετέλεσε πρόεδρος της ΜΚΟ “Ευρωπαϊκή Προοπτική”. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ  είχε λάβει πολλά εκατομμύρια, ειδικά επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή με αρμόδιο υφυπουργό τον Ευριπίδη Στυλιανίδη. 

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος σήμερα είναι γενικός γραμματέας προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.    

Μία από τις περιπτώσεις, που έχουν σταλεί στον εισαγγελέα, είναι το “Πρόγραμμα Κοινωνικά Δίκαιου Τουρισμού στο Λίβανο” της ΜΚΟ “Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου-Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου”. Πρόεδρος της ήταν -και είναι- ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Ξενοφών Κοντιάδης. Σήμερα ο κ. Κοντιάδης είναι επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη “μεταρρύθμιση του κράτους” που συστάθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, όταν ήταν υπουργός Εργασίας, τον είχαν τοποθετήσει  στην Επιτροπή Σοφών για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση. Στο ΔΣ της συγκεκριμένης ΜΚΟ που ήταν πρόεδρος ο  Ξ.Κοντιάδης, συμμετείχε και ο ίδιος ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μάλιστα ήταν και γραμματέας, ενώ σχετιζόταν και με άλλη μία από τις “χρυσές” ΜΚΟ. (Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, παρότι δεν είναι ευρέως γνωστό, υπήρξε και σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου).     

Όσο για τον καθηγητή Σπύρο Φλογαΐτη, που έχει λάβει εκατομμύρια ευρώ για την ΜΚΟ «Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου» και στην πορεία μετέτρεψε σε  διεθνή οργανισμό με την ονομασία EPLO, συνεχίζει να χρηματοδοτείται αδρά με δημόσιο χρήμα, ενώ κάποιες υποθέσεις του ελέγχονται από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Ο κ. Φλογαΐτης είναι κουμπάρος και στενός φίλος με τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ.Παυλόπουλο, ήταν συνεταίρος με τον Χάρη Παμπούκη, υπουργό του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών επί Κώστα Καραμανλή, Ευριπίδης Στυλιανίδης, που χρηματοδότησε γενναία τη ΜΚΟ του στην θητεία του, ως μοναδική εργασιακή εμπειρία εκείνη την εποχή δήλωνε ότι έχει εργαστεί στην εν λόγω ΜΚΟ. Φυσικά ο Σπύρος Φλογαΐτης είχε σχέσεις και με υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένας τουλάχιστον έχει πληρωθεί από την εν λόγω ΜΚΟ.  


Ο Αλεξ Ρόντος, συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και επικεφαλής της ΥΔΑΣ τότε, υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ (ενώ είχε και ο ίδιος μία, την χριστιανική οργάνωση IOCC, που είχε κι αυτή χρηματοδοτηθεί από το ΥΠΕΞ κι είχε καταγγελθεί ότι έπαιζε περίεργο ρόλο), βρέθηκε στο εδώλιο για τα 9 εκατομμύρια που δόθηκαν στη ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», η οποία έπαιρνε τα χρήματα αυτά με την αιτιολογία ότι θα εξουδετέρωνε τις νάρκες στον Λίβανο, στο Ιράκ και στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη. 
Ο  Αλεξ Ρόντος, συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και επικεφαλής της ΥΔΑΣ τότε, υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ (ενώ είχε και ο ίδιος μία, την χριστιανική οργάνωση IOCC, που είχε κι αυτή χρηματοδοτηθεί από το ΥΠΕΞ κι είχε καταγγελθεί ότι έπαιζε περίεργο ρόλο), βρέθηκε στο εδώλιο μόνο για τα 9 εκατομμύρια που δόθηκαν στη ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», η οποία έπαιρνε τα χρήματα αυτά με την αιτιολογία ότι θα εξουδετέρωνε τις νάρκες στον Λίβανο, στο Ιράκ και στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη. Ο κ. Ρόντος όχι μόνο αθωώθηκε, υποστηριζοντας και πείθοντας το δικαστήριο ότι του είχαν πλαστογραφήσει την υπογραφή, αλλά από την εποχή που ήταν υπόδικος ακόμα, τον έκαναν και πρέσβη της ΕΕ.     

Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις δεκάδες περιπτώσεις όσων είχαν εμπλοκή στην υπόθεση των χρηματοδοτούμενων ΜΚΟ από το ΥΠΕΞ. Πολύ χαρακτηριστικές όμως και με κοινό στοιχείο την διαπλοκή με την πολιτική και τη μη λογοδοσία, για την οποία όχι μόνο η πολιτική, αλλά και η δικαιοσύνη έχει ευθύνες. 

Όλα αυτά τα χρόνια, ένας πρέσβης, ο Νικόλαος Βαμβουνάκης, αρνούνταν κατηγορηματικά να συμπράξει στην συγκάλυψη που επιχειρούνταν. Οταν μετά το τελευταίο πόστο του στην Ταϊλάνδη, κλήθηκε να αναλάβει το 2015 την ΥΔΑΣ, την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας που χρηματοδότησε όλες αυτές τις ΜΚΟ, ζήτησε όλους τους φακέλους των ΜΚΟ και τον έλεγχο κάθε προγράμματος. Τον περίμεναν πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις, όμως, καθώς κάποιοι είχαν φροντίσει να εξαφανίσουν πολλούς φακέλους, με τα όποια στοιχεία αυτοί περιείχαν ή ...δεν περιείχαν.    

“Το αρχείο ήταν  σε άθλια κατάσταση με ''ξεκοιλιασμένους'' φακέλους, γι αυτό και η πρώτη μου ενέργεια ήταν να ζητήσω τη διεξαγωγή ΕΔΕ, η οποία όντως διαπίστωσε οτι σε πολλές επιμαχες περιπτώσεις είχαν αφαιρεθεί  σημαντικά έγγραφα- αποδεικτικά στοιχεία” μας αποκαλύπτει ο πρέσβης.


Ο πρέσβης Βαμβουνάκης, όσο ήταν στην ΥΔΑΣ, έκανε προσπάθεια να αλλάξει ο νόμος ώστε να μπορεί το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών να κάνει καταλογισμούς, αλλά το νομοσχέδιο που ετοίμασε δεν πέρασε ποτέ από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, αφού και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν στήριξε τελικά την προσπάθεια αυτή.

Παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές, ο πρέσβης Βαμβουνάκης κατάφερε και συγκέντρωσε αρκετό υλικό, ικανό για να υποχρεώσει πολλές από τις οργανώσεις αυτές να λογοδοτήσουν. Αυτό θα μπορούσε να γίνει φυσικά μόνο αν έκαναν όλοι σωστά τη δουλειά τους.    

Η πρώτη Αναφορά του πρέσβη Βαμβουνάκη προς την εισαγγελέα Διαφθοράς- που τότε ήταν η  Ελένη Ράικου-  είχε γίνει τον Ιούλιο του 2014. Σε εκείνη την Αναφορά είχε καταγγείλει τεκμηριωμένα ότι η αρμόδια για τις ΜΚΟ “Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας'' (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών δεν είχε υπερασπιστεί  τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου”.   

Ακολούθησαν νέες Αναφορές προς την επόμενη Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, και την Οικονομική Αστυνομία. Ενδεικτικό του πως δουλεύουν τα πράγματα, είναι ότι η Αναφορά του πρέσβη προς την Οικονομική αστυνομία το 2015, απαντήθηκε 4 χρόνια μετά, το 2019 και μάλιστα λίγο μετά την παραίτηση του, λες και περίμεναν να φύγει για να ασχοληθούν με το θέμα. Στην απάντηση της η Οικονομική Αστυνομία, ζητούσε κάποια διευκρινιστικά στοιχεία, μόνο που ο πρέσβης δεν ήταν πλέον εκεί και ο διάδοχος του, ως τώρα δεν δείχνει παρόμοιο ζήλο.  Αντίστοιχη με την αποτελεσματικότητα της Οικονομικής Αστυνομίας  ήταν και η αποτελεσματικότητα της κυρίας Τουλουπάκη στην υπόθεση αυτή, αναφέρουν διπλωματικές πηγές του υπουργείου.      

Τελευταία ενέργεια του πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών - λίγο πριν παραιτηθεί, περίπου πριν από έναν χρόνο - ήταν  η ενημέρωση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου,  για όλα όσα είχε κάνει και έπρεπε να είχαν προωθηθεί από την Δικαιοσύνη. Αλλά ούτε εκείνη έδειξε ενδιαφέρον,      

Μετά την κυβέρνηση Σημίτη, με υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος μαζί με τον Άλεξ Ρόντο, μοίρασαν πολλά εκατομμύρια σε ΜΚΟ γνωστών και φίλων, ήρθε η κυβέρνηση Καραμανλή με αρμόδιο υφυπουργό τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποιος ενώ κατήγγειλε όσα γίνονταν από τους προηγούμενους, υποσχόμενος ότι θα βάλει εφεξής αυστηρούς κανόνες, έκανε ακριβώς τα ίδια -αν όχι και χειρότερα.    

Η κυβέρνηση Τσίπρα που ανέθεσε στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τα θέματα διαφθοράς, δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για το θέμα. Οι καχύποπτοι επισημαίνουν ότι ο κ.Παπαγγελόπουλος είχε πάρα πολλούς συγγενείς και φίλους ανάμεσα σε εκείνους που έπρεπε να ελεγχθούν για την υπόθεση αυτή. Η ουσία είναι πάντως ότι επί της θητείας της κ.Τουλουπάκη δεν προχώρησε σχεδόν τίποτα. Μόνο ο Ν. Κοτζιάς ως υπουργός Εξωτερικών έδειξε αρχικά ενδιαφέρον να αποκαλυφθούν όσα είχαν θαφτεί, αναθέτοντας την ΥΔΑΣ στον πρέσβη Βαμβουνάκη αλλά και εκείνου το ενδιαφέρον στην συνέχεια περιορίστηκε μόνο για την θητεία της Ντόρας Μπακογιάννη και στη συνέχεια ατόνησε εντελώς.    

Η κυβέρνηση Τσίπρα, παρότι η ίδια δεν χρηματοδότησε καμία ΜΚΟ για αναπτυξιακή βοήθεια στο εξωτερικό, αφού αυτές είχαν σταματήσει μετά το 2010, είχε αρκετά πρόσωπα που προέρχονταν είτε από το ΠΑΣΟΚ, είτε από την λεγόμενη καραμανλική δεξιά -η οποία είχε “οργιάσει” με την ανεξέλεγκτη χρηματοδότηση φιλικών της ΜΚΟ επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.     

“Η κύρια δυσκολία” εξηγεί σήμερα, ένα χρόνο μετά από την αποχώρηση του από το ΥΠΕΞ ο πρέσβης Βαμβουνάκης “ήταν ότι το νομικό καθεστώς της ΥΔΑΣ δεν προέβλεπε πουθενά τη διενέργεια πραγματικού οικονομικού ελέγχου, παρά μόνο τη ''συγκέντρωση των παραστατικών δαπανών, την προωθηση τους στις Οικονομικές Υπηρεσίες του ΥΠΕΞ και από εκεί στην Υπηρεσία Εντελλόμενων Εξόδων του υπουργείου Οικονομικών και τέλος στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Κανείς όμως από όλους αυτούς δεν ήταν υποχρεωμένος από το Νόμο να εξετάσει μια δαπάνη επί της ουσίας, παρά μόνο εάν τα παραστατικά ήταν τυπικά νόμιμα, εάν δηλ. είχαν ημερομηνια, σφραγιδα, υπογραφή κλπ”.    

Ο πρέσβης Βαμβουνάκης, όσο ήταν στην ΥΔΑΣ, έκανε προσπάθεια να αλλάξει ο νόμος ώστε να μπορεί το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών να κάνει καταλογισμούς, αλλά το νομοσχέδιο που ετοίμασε δεν πέρασε ποτέ από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, αφού και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν στήριξε τελικά την προσπάθεια αυτή.    

Ο πρέσβης κατάφερε να φτιάξει μια ολιγομελή ομάδα “καθαρών χεριών” (δεν υπήρχε προθυμία από πολύ κόσμο να συνδράμει έτσι κι αλλιώς) που με λιγοστά έως καθόλου μέσα, ασχολήθηκαν κυρίως με τις ΜΚΟ που είχαν λάβει τα περισσότερα χρήματα και που είχαν ακόμα προγράμματα σε εκκρεμότητα. “Όταν συγκεντρώναμε επαρκή στοιχεία, που να τεκμηριώνουν τη διάπραξη κακουργημάτων, τα στέλναμε στην Εισαγγελία Διαφθοράς”.     

Η δικαιοσύνη τι εχει κάνει ως τώρα; ρωτάμε τον πρέσβη. Εχουν λογοδοτήσει οι υπαίτιοι; Υπάρχουν καταδίκες; “Τελεσίδικη καταδίκη δεν υπάρχει καμία” απαντά.    

Στην υποθεση με τη ΜΚΟ που είχε πάρει εκατομμύρια ευρώ για να “αποναρκοθετήσει” πρώην εμπόλεμες ζώνες, υπήρξαν πρωτόδικες καταδίκες και αναμένεται η εκδίκαση της έφεσης, όπως και του Δ.Φουρλεμάδη της εκκλησιαστικής ΜΚΟ “Αλληλεγγύη”.      

Καταδικάστηκε επίσης πρωτοδίκως, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, και ο ''εκπροσωπος'' της ΥΔΑΣ στο Αφγανιστάν, πρώην ηθοποιός Μιχάλης Μανιάτης, τον οποίο είχε τοποθετήσει εκεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Η υπόθεση του εκδικάστηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας και αφορούσε στην “Χρηματοδότηση Ανακατασκευής Μουσείου Καμπούλ”, με χρηματικά εντάλματα  που είχαν εκδοθεί το 2003-2004. Η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών επικεντρώθηκε σε δύο χρηματικά εντάλματα πληρωμής  συνολικού ύψους 400.000 δολαρίων ΗΠΑ. Η καταδικαστική απόφαση για τον Μιχάλη Μανιάτη εκδόθηκε στις 06.11.2018 με κάθειρξη πέντε ετών και χρηματικό πρόστιμο.      


Είναι αξιοσημείωτο ότι πολλές ΜΚΟ, των οποίων η χρηματοδότηση προγραμμάτων είχε διακοπεί, τελευταία και μετά την αποχώρηση του πρέσβη Βαμβουνάκη έχουν αναθαρρήσει και ζητάνε και "χρωστούμενα".   

Οσες απο τις άλλες υποθέσεις ανατέθηκαν από την Εισαγγελία στην Οικονομική Αστυνομία για να διενεργήσει προανάκριση, πήγαν ''στράφι'' με τεράστιες χρονοτριβές και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, αναφέρει διπλωματική πηγή.    

Διαδοχος του πρέσβη Βαμβουνάκη στην προεδρία της ΥΔΑΣ σήμερα είναι ένα κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υποψήφιος δήμαρχος Νέας Σμύρνης, χωρίς καμία γνώση επί των θεμάτων ή προηγούμενη σχετική εμπειρία.    

Είναι αξιοσημείωτο ότι πολλές ΜΚΟ, των οποίων η χρηματοδότηση προγραμμάτων είχε διακοπεί, τελευταία και μετά την αποχώρηση του πρέσβη Βαμβουνάκη έχουν αναθαρρήσει και ζητάνε και “χρωστούμενα”.    

Κατά τ’ άλλα, ο καθηγητής Σπύρος Φλογαΐτης, της ΜΚΟ “Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου” που κατάφερε να την μετατρέψει προ πολλού σε  “διεθνή  οργανισμό” (κάτι που του παρέχει το προνόμιο της πλήρους διπλωματικής ασυλίας για τυχόν φορολογικά και άλλα αδικήματα) συνεχίζει να συνεργάζεται με όλες τις κυβερνήσεις και να χρηματοδοτείται αδρά με δημόσιο χρήμα. Ο πρόεδρος της ΜΚΟ “Ευρωπαϊκή Προοπτική”, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος  είναι γραμματέας  Προγράμματος της ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΜΚΟ “Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικού Δικαίου”,Ξενοφών Κοντιάδης, είναι σύμβουλος της κυβέρνησης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης δηλώνει ιερέας ξένης χώρας και ο Αλεξ Ρόντος πρέσβης της Ευρώπης.  



Ρεπορτάζ: Βασιλική Σιούτη
Πηγή: www.lifo.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: