Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Ο ασκός του... Αιόλου - Φουντώνουν οι διαμαρτυρίες ανά τη χώρα για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών


- Σε αλματώδη άνοδο βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το κίνημα εναντίον των ανεμογεννητριών. Από τα Άγραφα και τον Έβρο μέχρι την Τήνο και τη Λέσβο, οι τοπικές κοινωνίες εξεγείρονται και διαδηλώνουν με κάθε τρόπο εναντίον της εγκατάστασής τους. 
- Η αντίθεση στον επιχειρούμενο τρόπο τοποθέτησης των ανεμογεννητριών, όμως, δεν συνιστά αντίθεση στην πράσινη ενέργεια, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι αυτών των κοινωνιών.

Οι οικολόγοι και οι μελέτες κάνουν λόγο για χιλιάδες θανάτους πουλιών, αλλά και διάλυση του οικοσυστήματός τους από τις κατασκευές και τον θόρυβο κατά την κατασκευή των πάρκων. Μέχρι και για 50% μείωση των πληθυσμών κάνουν λόγο σε κάποιες περιπτώσεις. 



«Οι επιπτώσεις στην τοπική βιοποικιλότητα θα οδηγήσουν σε επιπτώσεις και στη μορφή του οικοτουρισμού που βασίζεται στην παρατήρηση της βιοποικιλότητας (παρατήρηση φυτών, ζώων και πουλιών), όπως το bird watching. Έχει παρατηρηθεί μείωση πληθυσμών διάφορων πουλιών όπου εγκαθίστανται αιολικά πάρκα» προειδοποιεί ο Στιβ Ντάντλεϊ, Βρετανός καθηγητής, μέλος της Βρετανικής Ένωσης Ορνιθολόγων (ΒΟΕ), ξεναγός bird wachers στη Λέσβο εδώ και 20 χρόνια).



Άλλο παράδειγμα: Ο χωροταξικός σχεδιασμός καθόρισε μια σειρά από δήμους του Έβρου (Φερών, Τραϊανούπολης, Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και Τυχερού) ως Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ), δηλαδή περιοχές όπου θα έπρεπε να δοθεί βαρύτητα στην ανάπτυξη των ανεμογεννητριών. Αυτή η πρόβλεψη κατακρίθηκε ως προβληματική, κυρίως επειδή ο Έβρος είναι μια από τις σημαντικότερες περιοχές για την ορνιθοπανίδα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αφού φιλοξενεί τα 36 από τα 38 ημερόβια αρπακτικά της ηπείρου, είτε μόνιμα είτε ως περιοχή αναπαραγωγής τους. 



Ακόμα, εκεί εντοπίζεται η μοναδική αναπαραγωγική αποικία στα Βαλκάνια του μαυρόγυπα, ο πληθυσμός του οποίου έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με τον τοπικό πληθυσμό να αποτελεί ό,τι έχει απομείνει από την παλαιότερη μεγάλη βαλκανική παρουσία του.
Σύμφωνα με μελέτη του WWF Ελλάς, από τον Αύγουστο 2009 έως τον Αύγουστο του 2010 βρέθηκαν νεκρά λόγω πρόσκρουσης σε ανεμογεννήτριες 9 αρπακτικά πουλιά, 73 άτομα από άλλα είδη πτηνών και 186 νυχτερίδες. Σε μια πιο πρόσφατη επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2017, αναφέρεται ότι η θνησιμότητα από συγκρούσεις πρόκειται να είναι 8 έως 10 φορές μεγαλύτερη στο μέλλον, αν λάβουν αδειοδότηση οι προτάσεις εγκατάστασης ανεμογεννητριών, με μεγάλη πιθανότητα η αθροιστική θνησιμότητα από τις συγκρούσεις να οδηγήσει σε αφανισμό του πληθυσμού του μαυρόγυπα.


Άλλα μειονεκτήματα 

Μελέτες γνώμης (π.χ., στη Σκωτία) δείχνουν ότι το 55% των ερωτηθέντων δεν θα επισκεπτόταν για τουρισμό τοποθεσίες όπου κυριαρχούν, οπτικά έστω, οι ανθρώπινες βιομηχανικές κατασκευές, όπως αιολικά πάρκα, πυλώνες κ.ά.
Με τέτοια αλλοίωση του εδάφους και υπερκάλυψη από μπετόν, θα υπάρχουν βεβαίως συνέπειες στη διάβρωση των λόφων, στους υδροφόρους ορίζοντες και γενικότερα στην ισορροπία των υπόγειων υδάτων. Οι εκθέσεις μιλούν επίσης για καταστροφές στον τουρισμό και τη γεωργία, ιδιαίτερα την κτηνοτροφία.


«Ανοιχτοί σε προτάσεις»

«Κανένας λογικός άνθρωπος δεν αρνείται την ανάγκη παραγωγής ενέργειας με τρόπους φιλικούς στο περιβάλλον. Κανένας δεν επιθυμεί να ζει σε έναν μολυσμένο πλανήτη και σταδιακά να τον καταστρέφει. Εκτός ίσως από εκείνους που αδιαφορούν. Και αδιαφορούν συνήθως εκείνοι που έχουν βραχυπρόθεσμους στόχους και οικονομικό συμφέρον».
Όπως λένε οι ίδιοι, οι αντιδρώντες στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε διάφορες περιοχές της χώρας είναι ανοιχτοί σε ιδέες και προτάσεις.
«Η τοποθέτηση σε απομακρυσμένα / μη ορατά σημεία, ένα υπόγειο δίκτυο, μικρότερες ανεμογεννήτριες με εξωτερική εμφάνιση παραδοσιακού ανεμόμυλου – έχουν υπάρξει ανάλογα case studies –, η ενίσχυση σπιτιών και χωριών για τη δημιουργία υποδομών που θα στοχεύουν σε πράσινες μεθόδους παραγωγής ή εξοικονόμησης κ.ά., που θα είχαν μελετηθεί, αξιολογηθεί, παρουσιαστεί και συζητηθεί από όλους (φορείς και πολίτες), θα είχαν διαφορετική αντιμετώπιση και ενδεχομένως τύχη», λένε. 


Η παγκόσμια εμπειρία 

Γενικότερα, όμως, τα έργα αυτά δεν θεωρούνται πλέον ιδιαίτερα αποδοτικά. Για παράδειγμα, η Δανία σήμερα καλύπτει το 20% της κατανάλωσης ρεύματός της από την αιολική ενέργεια, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμη να μειώσει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, ενώ παράλληλα μειώθηκαν τα εισοδήματά της από τον τουρισμό και υπήρξαν επιπτώσεις στην κτηνοτροφία. 
Το ίδιο ισχύει και για τη Γερμανία, που με περισσότερες από 5.000 ανεμογεννήτριες παράγει λιγότερο από το 1% του απαιτούμενου ηλεκτρισμού. Στη Μ. Βρετανία θα χρειάζονταν 32.700 ανεμογεννήτριες για να παραχθεί το 10% του ηλεκτρικού ρεύματος. Όσο για τους ρύπους, ερευνητές ισχυρίζονται ότι, ακόμα κι αν βάλουμε σε λειτουργία 25.000 ανεμογεννήτριες, το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα μειωθεί κατά μόλις 0,07%.


«Αιολικά σκουπίδια»

Μια μελέτη του Institut für Umwelt und Biotechnik της Βρέμης υπολόγισε πως μέχρι το 2034 θα προκύψει η ανάγκη ανακύκλωσης περίπου 225.000 τόνων υλικών ανεμογεννητριών. Έτσι, με δεδομένο το μεγάλο κόστος (30.000 ευρώ για αποσυναρμολόγηση της καθεμιάς) και την ενδεχόμενη (σχεδόν βέβαιη) αδιαφορία των εταιρειών κι αφού κανένας νόμος δεν υποχρεώνει τις εταιρείες να μαζέψουν τις εγκαταστάσεις όταν χαλάσουν, πολλοί εκφράζουν ήδη την ανησυχία τους ότι θα τις παρατάνε και θα φεύγουν. 
Έτσι στη Γερμανία μεγάλη «μπίζνα» έχει ανοίξει για τη μεταφορά χιλιάδων τόνων σκουπιδιών από ανεμογεννήτριες σε χώρες - σκουπιδότοπους του Τρίτου Κόσμου. Βέβαια τα τσιμεντένια απομεινάρια τους μένουν στο έδαφος.


Άλλη μια ελληνική πατέντα 

Στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού το πρόγραμμα Natura δεν είναι συμβατό με βιομηχανικής κλίμακας ανεμογεννήτριες. Όμως οι ανεμογεννήτριες που βρίσκονται σε περιοχές Natura στην Ελλάδα είναι αρκετές εκατοντάδες. Η ελληνική νομοθεσία το επιτρέπει, αλλά υπό προϋποθέσεις. 
Το 2008 η Ελλάδα συνέταξε το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ (στο εξής: ΕΠΧΣΑΑ - ΑΠΕ), το οποίο εν πολλοίς έχει διαμορφώσει το πλαίσιο των κανόνων εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Δέκα και πλέον χρόνια μετά, το 35% της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ προέρχεται από ανεμογεννήτριες, ενώ το 27% προέρχεται από φωτοβολταϊκά.



Στην Ελλάδα νομίζουμε ότι, επειδή βάζουμε πολλά αιολικά, έχει μειωθεί το ποσοστό ενέργειας από καύση λιγνίτη, ενώ ουσιαστικά αυτή η μείωση προέρχεται από την αύξηση της συμμετοχής του φυσικού αερίου στην «ενεργειακή πίτα» και όχι από τις ΑΠΕ...


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα εκτός από τη Φωκίδα που βλέπει τα ψίχουλα που της φτύνουν μέχρι να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και νομίζει πως βρέχει €

Ανώνυμος είπε...

Μια σοβαροτατη παρατηρηση. Στην έρευνα στην Σκωτία το 55% δήλωσε ότι δεν θα πήγεβε διακοπές σε ένα μέρος με θέα ανεμογεννήτριες κλπ βιομηχανικα τοπια ΑΛΛΑ! αυτό σε δείγμα γενικού πληθυσμού. 1)Τα δείγματα γενικού πληθυσμού περιλαμβάνουν όλες τις ομάδες ανθρώπων περιλαμβανομένου αυτών που δεν μπορούν να πάνε διακοπές και απλά τις συζητάνε χωρίς να έχουν υπαρξει ποτέ καταναλωτές. 2)Στα δείγματα γενικού πληθυσμού περιλαμβάνεται και το ποσοστό των κατοίκων που έχουν δυνατότητα να πάνε διακοπές με πακέτα ελάχιστου κόστους στα κλειστά συγκροτήματα με το βραχιολάκι κ.λ.π.΄. Αναλογιζόμενοι πόσο είναι το ποσοστό του γενικού πληθυσμού της Σκωτίας (βρήκαν και αυτοί τόπο να κάνουν έρευνα καταναλωτισμού) αλλά και οποιασδήποτε άλλης χώρας που είναι διατεθειμένο να πληρώσει μεσαίου κόστους και ποιότητας διακοπές και πάνω, θα βρούμε ότι το ποσοστό που δεν θα πήγαινε διακοπές με θέα αιολικά είναι 100%. Ψαξτε το για να καταλάβουμε τι συμβαίνει και να σώσουμε ότι σώζεταιακόμα εδώ.

Ανώνυμος είπε...

Το μοναδικό ξενοδοχείο της Φωκίδας που έφερνε τουρίστες πολυήμερων διακοπών στην Ερατεινή το είχε μισθώσει η TUI και έφερνε μόνο Γάλλους που κάποιοι είχαν λεφτά να κάνουν και θαλάσσια σπόρ, κάποιοι πήγαιναν για κάνα τσίπουρο στην
Ερατεινή, κάποιοι πήγαιναν και εξερευνούσαν τα χωριά της Δωρίδας που πούλαγαν κάνα καφέ και καμία πορτοκαλάδα. Το διαψεύδει κανείς αυτό; Από την πρώτη χρονιά το πακέτο είχε τόση ζήτηση που η TUI ενοικίασε με το χρόνο πολλά αν όχι τα περισσότερα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Ερατεινής. Το κατάλαβαν αυτό οι εγκληματίες πολιτικοί της Φωκίδας που υπογράφουν συνέχεια αιολικά ή κοιμόντουσαν; Όπου έχει πάει η TUI στην Ελλάδα, η διαφήμιση του τόπου εξαιτίας των πακέτων της συμπαρασύρει την διεθνή αγορά και σε λίγα χρόνια η άγνωστη περιοχή πριν την TUI εξελίσσεται σε τουριστικό προορισμό. Έχουν μελετήσει ποτέ οι άθλιοι τοπικοί πολιτικοί μας τι συμβαίνει στο υπόλοιπο κόσμο πριν αποφασίσουν για τον τόπο μας; Αμέσως μόλις βάλανε οι πανάθλιοι τοπικοί μας πολιτικού αιολικά και στην Ψαρομύτα κλαίγοντας δήθεν σαν αποπλανημένες παρθένες ότι τους εξαπάτησε η εταιρία (να τους χαιρόμαστε τους άθλιους που βασίζουν τις αποφάσεις για το μέλλον μας στις προφορικές υποσχέσεις της εκάστοτε εταιρίας), η γνωστή TUI που έχει πακέτα που απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια, πούλησε τα δικαιώματά της σε άλλη εταιρία που δεν την ξέρει κανείς και τον επόμενο χρόνο έφερε λίγους Γάλλους και περισσότερους Πολωνούς και Τσέχους σχεδόν μηδενικής καταναλωτικής δυνατότητας επιπλέον του πακέτου. Το μελέτησαν αυτό οι απατεώνες πολιτικοί μας που εξακολουθούν να προσποιούνται ότι δεν καταλαβαίνουν γιατί τα αιολικά βλάπτουν τον τουρισμό; Και κάτι που το καταλαβαίνει και ένα παιδί με στοιχειώδη μυαλό , δηλαδή μόνο ένα βαμμένο λαμόγιο μπορεί να αυτοεξευτελιστεί τόσο που να εξακολουθεί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

Μπορεί κάποιος από τους πολιτικούς της Φωκίδας ή των Αθηνών που υπογράφουν και ξαναυπογράφουν αιολικά παντού, να μας πεί έναν αναγνωρισμένο τουριστικό προορισμό, που από τα κεντρικά σημεία του, τις πλατείες , τις παραλίες κ.λ.π., να φαίνονται αιολικά πάρκα; Έναν μόνο έστω και αν είναι ο μοναδικός σε όλο τον κόσμο. Το όνομά του να μπούμε όλοι στο διαδίκτυο να δούμε τουρίστες να βγάζουν σέλφι με το μνημείο ή το τοπίο που πήγαν να δούν πίσω τους και στο βάθος να υπάρχουν αιολικά στις βουνοκορφές.
Επειδή κανένα λαμόγιο δεν πρόκειται να βρεί, ξυπνάτε εσείς οι υπόλοιποι που καίγεται το σπίτι σας, όσο προλαβαίνουμε να σώσουμε τον τόπο μας. Σαν ηλίθια υποζύγια μας συμπεριφέρονται μέχρι σήμερα επειδή γιατί σαν ηλίθια ζώα συμπεριφερόμαστε. Το ερώτημα μπαίνει μόνο του. Είμαστε; Οι απαντήσεις σε τόσο βαριές ερωτήσεις μπορεί να είναι μόνο πράξεις. Την απάντηση την καθορίζει το πρακτικό αποτέλεσμα.

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΑΡΟΜΥΤΑ ΣΤΟΝ ΜΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ..ΤΟΝ ΒΓΑΛΑΝΕ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΕΤΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ !!!!
ΔΕΝ ΞΕΡΑΝΕ..ΔΕΝ ΡΩΤΑΓΑΝΕ ????
Η..ΠΕΓΓΥ.. ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ???

Ανώνυμος είπε...

Ο Μπακογιάννης γνωμοδοτούσε θετικά και προωθήθηκε το παιδί ψηλότερα. Η σύζυγος στην Εθνικής εμβέλειας συστηματική ενημέρωση (πλύση εγκεφάλου λένε κάποιοι κακόβουλοι) στο ποσο καλά είναι τα αιολικά κλπ, περιστασιακή αβάντα απο τα άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ή Εξαπάτησης ... δεν θυμάμαι καλά) , οι πασόκοι και νουδούδες και συριζαίοι στις κυβερνήσεις των μνημονίων άλλαζαν και ο κάθε επόμενος αγωνιζόταν να υπογράψει περισσότερα αιολικά απο τον προηγούμενο μην και τους καίσουν οι Γερμανοί αφεντάδες,, οι κουκουέδες δεν έκαναν τίποτα και στις αντιδράσεις απλών πολιτών απάνταγαν σαν τον πόντιο πιλάτο ότι όλα θα λυθούν όταν πέσει ένας κόκκινος μετεωρίτης στην γή (ή κάτι τέτοιο πάλι δεν θυμάμαι καλά αυτός ο φίλος μου ο Αλ φταίει που με παίρνει αναπάντητες), και τώρα μέρα με την μέρα ανακαλύπτουμε ποσο κορόιδα είμαστε τότε, αλλά δεν κάνει κανείς τίποτα για να σταματήσουμε να είμαστε κορόιδα απο σήμερα και μετά. Έτσι είναι, όταν σε έχουν φωτογραφία ή βίντεο όταν τα έπιανες για να πουλήσεις τον τόπο σου την πρώτη φορά, μιά φορά πόρνη , για πάντα πόρνη. Ποιός έχει το θάρρος να βγεί σήμερα δημόσια και να πεί συγνώμη τότε λάθος, τώρα να πάνε στο διάολο, μαζί σου κόσμε έλα να δούμε τι θα κάνουμε; Μέχρι να το κάνει κάποιος αυτό, όλοι τους λαμόγια, αβανταδόροι και πόρνες του νταβατζή, εμείς τα θύματα και το κακό που πάθαμε όλο και μεγαλώνει μέχρι να είναι μη αναστρέψιμο.

Ά, δεν θέλω σταβομουτσουνιάσματα. Μην μου υποτιμάτε τους κουκουέδες! Απο εκεί περιμέναμε τα περισσότερα και απο εκεί δεν είδαμε τίποτα.Δεν θέλω αδικίες. Όλο και κάποιος τα έχει πιάσει στην κορυφή για νά έχουν πουλήσει μέχρι την βάση το παιχνίδι. Ακριβοπληρώνεται στην αγορά τέτοια στάση. Αυτοί τσάμπα το κάνουμε; Τόσα στοιχεία τόσο προκλητικών παρανομιών απο τις εταιρίες, τόσων παρατυπιών στα συμβούλια και στις αποφάσεις της δημόσιας διοίκησης, και αντί να τα πιάσουν όλα αυτά σαν κόμμα με το βάρος το κύρος και την πολιτική ισχύ που έχουν να τις πανε επίσημα σε εισαγγελείς και επιθεωρητές και να τινάξουν στον αέρα την καρδιά της διαπλοκής και της διαφθοράς σε ένα τουλάχιστον απο τους 52 νομούς της Ελλάδας, προσέφεραν και προσφέρουν πλήρη συγκάλυψη και σιωπή και μόνη απάντηση είναι .. όταν θα πέσει ο κόκκινος κομήτης θα λυθούν όλα μας τα προβλήματα κλπ κλπ κλπ. Αρκεί να μην στεναχωρήσουν τον αρχικαπιταλιστή (όπως αυτοί χαρακτηρίζουν) εργοδότη τους στην Φωκίδα και την συμμορία που λυμαίνεται τον τόπο;

Όλα και όλα, τα πράγματα να τα λέμε με το όνομά τους. Όποιου δεν του αρέσει η περιγραφή της στάσης του, να αλλάξει στάση. Καλές γιορτές καλά μυαλά.