Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Βουλή: Εγκρίθηκε το ν/σ για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων - Ιστορική πλειοψηφία με 288 «ναι»

Με ιστορική πλειοψηφία 288 βουλευτών εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού 





Με ιστορική πλειοψηφία 288 βουλευτών εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, τα ξημερώματα της Πέμπτης στη Βουλή.   
Υπερψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Καταψήφισε το ΜέΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη. Με παρόντες 296 βουλευτές, το νομοσχέδιο έλαβε 288 «ναι» επί της αρχής, επτά «όχι», και ένα «παρών».   

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού με εξαίρεση το άρθρο 4, για το οποίο δήλωσε «παρών», σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το άρθρο 4 αφορά στον τρόπο εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, για τους Ελληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό.   

Νωρίτερα, την ικανοποίησή του για τη διακομματική συναίνεση στο νομοσχέδιο είχε εκφράσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, αυτή η διακομματική συναίνεση θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί νωρίτερα, αν η προηγούμενη κυβερνητική πλειοψηφία είχε επιλέξει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο. «Αυτό το ιδιότυπο ανάχωμα στην επαφή των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα υπήρξε θεσμικό στίγμα. Υπήρξε και ένα έλλειμμα Δημοκρατίας και σύγχρονης λειτουργίας για ένα κράτος στο κέντρο της Ευρώπης του 21ου αιώνα».   

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως η επίλυση του ζητήματος είχε ξεκινήσει επί δικής του διακυβέρνησης, με την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος. Ο ίδιος έκανε λόγο για δύο «αγκάθια» στο νομοσχέδιο και πρότεινε οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι εξωτερικού να επικαιροποιούνται σε ετήσια βάση

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: