Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

ΣΤΡΩΜΗ... ΣΠΗΛΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 2019




Την Κυριακή 14 Ιουλίου, στη σπηλιά της Εθνικής Αντίστασης στη Στρώμη και ακολούθως στην πλατεία της κοινότητας, έγιναν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στην ενωμένη αντίσταση των Ελλήνων ενάντια στον κατακτητή.

Η Σπηλιά της Στρώμης ή της Εθνικής Αντίστασης, βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από το ομώνυμο χωριό, στην Γκιώνα.
 Εκεί έγιναν τα σχέδια και οι επαφές για την διοργάνωση της πρώτης μεγάλης αντιστασιακής πράξης του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου που αναπτέρωσε το ηθικό όλων των κατεχόμενων λαών:
Την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, στις 25 Νοεμβρίου  1942.
Τους άγγλους σαμποτέρ, οδήγησε στην σπηλιά ο Λιδωρικιώτης Νικόλαος Μπέης, ο οποίος είχε κάνει μετανάστης στην Αμερική και γνώριζε αγγλικά.

Εκεί στην σπηλιά παρέμειναν για 40 ημέρες οι 12 κομάντος έως ότου μαζί με τους αντάρτες ξεκινήσουν την μεγάλη πορεία που κατέληξε στη γέφυρα του Γοργοπόταμου.
Επειδή η ιστορική μνήμη δεν είναι αναμνήσεις αλλά απαντήσεις και λύσεις που τονώνουν την ομοψυχία και την ενότητα στις δύσκολες σημερινές εποχές, ας ξανακοιτάζουμε την ιστορία της εθνικής αντίστασης σε κάθε ευκαιρία.

στη Στρώμη ο κ.Κωστοπαναγιώτου εξηγεί

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ.
Το 1945, ο Ταγματάρχης Κρίς Γούντχαουζ παρασημοφόρησε για την συνεισφορά τους στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου και στην Εθνική Αντίσταση γενικότερα, με το παράσημο τού Επίτιμου Μέλους της Αγγλικής Αυτοκρατορίας, τον Άρη Βελουχιώτη, τον Ναπολέοντα Ζέρβα και τον Νικόλαο Μπέη ή "Μπάρμπα Νίκο".
  Ο "Μπάρμπα Νίκος" βλέποντας αργότερα την στάση των Άγγλων στην Κύπρο παρέδωσε στην Πρεσβεία της Αγγλίας στην Ελλάδα το Μετάλλιο τού Επιτίμου Μέλους της Αγγλικής Αυτοκρατορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: