Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ - Νεκτάριος Μίχος... «Απάντηση σε δημοσίευμα σχετικά με το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία 2019» για την πλαζ «Βραχάκια».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ-
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ  & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ





              Άμφισσα,  19/04/2019




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: «Απάντηση σε δημοσίευμα σχετικά με το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία 2019» για την πλαζ «Βραχάκια».

Η ανάδειξη της παραλιακής ζώνης του Δήμου Δελφών και η συνεχής αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών της αποτελεί προτεραιότητα για την αυτοδιοικητική μας αρχή, την οποία υπηρετούμε πιστά έως σήμερα. Σημαντικό εργαλείο αυτής της προσπάθειας είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία». Κάθε Απρίλη, οι υπηρεσίες μας διεκπεραιώνουν όλες τις απαραίτητες εργασίες και διοικητικές διαδικασίες ώστε απρόσκοπτα να παραλαμβάνουμε τέσσερις Γαλάζιες Σημαίες για τις παραλίες που τηρούν τις αυστηρότατες προϋποθέσεις του προγράμματος πριν την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου. Το ίδιο συμβαίνει και φέτος.

Σε ότι αφορά την πλαζ «Βραχάκια», υπενθυμίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών ήδη από το έτος 2016, υιοθέτησε πρόταση για την αξιοποίησή της σε συνεργασία με το αρμόδιο Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας και έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσουμε μία προσπάθεια υποβολής αιτήματος για την 5η μας Γαλάζια Σημαία (κατασκευάστηκε πίνακας ανακοινώσεων, πραγματοποιήθηκε προμήθεια ιστού σημαίας, ναυαγοσωστικού υλικού, έγινε δειγματοληψία θαλάσσιου νερού κ.α.). Δυστυχώς όμως μια σειρά από προ-απαιτούμενα  εμπόδισαν την προσπάθεια αυτή από το να τελεσφορήσει.

Επιγραμματικά σας παραθέτουμε μερικά – τα σημαντικότερα από αυτά – προς ενημέρωσή σας.

  Οι δημόσιες τουαλέτες στην πλαζ Βραχάκια έχουν κατασκευαστεί εντός ζώνης αιγιαλού γεγονός που τις καθιστά αυτομάτως αυθαίρετη κατασκευή, άρα ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδοθεί πρωτόκολλο κατεδάφισης. Ακόμα όμως και αν η κατασκευή ήταν νόμιμη, οι συγκεκριμένες τουαλέτες δεν είναι συνδεδεμένες με το ΒΙΟ.ΚΑ. Ιτέας αλλά τα λύματά τους καταλήγουν σε απορροφητικό βόθρο με ότι αυτό συνεπάγεται….

Από μόνα τους τα συγκεκριμένα προβλήματα δεν επιτρέπουν στην  Ε.Ε.Π.Φ., η οποία χειρίζεται το διεθνές πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» στην Ελλάδα από το 1992, να εγκρίνει την βράβευση.  

• Επιπλέον η μη ύπαρξη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος παραπλήσια της ακτής προσδίδει πληθώρα μειονεκτημάτων όπως η μη ύπαρξη παροχής τηλεφωνικής γραμμής, ασφαλούς φύλαξης κυρίου πρώτων βοηθειών, βασικών και συνεχώς καθαρών εγκαταστάσεων υγιεινής, σημείου παροχής πληροφοριών και πολλών άλλων προϋποθέσεων που απαιτεί το πρόγραμμα.

Τα πρότυπα του διεθνούς οργανισμού και της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων για το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» είναι τόσο υψηλά που δεν επιτρέπουν την απόδοση της συγκεκριμένης βράβευσης σε πολλές πανέμορφες και καθαρές παραλίες όχι μόνο του Δήμου μας αλλά και όλης της Ελληνικής Επικράτειας!
Η συγκεκριμένη πραγματικότητα αποτυπώνεται στο γεγονός ότι η βράβευση της «Γαλάζιας Σημαίας» αποδόθηκε μόνο σε 519 παραλίες από  τις χιλιάδες που έχει η Ελλάδα αλλά και το περσινό «ξήλωμα» των Γαλάζιων Σημαιών από όλες τις παραλίες της Ζακύνθου αλλά και άλλων νησιών λόγω μη τήρησης των προβλεπόμενων παροχών.

Ο Δήμος Δελφών είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα από  την αρχή του το 1992, και πλην ελαχίστων σεζόν, αδιάκοπα δηλώνουμε το παρόν σε ένα δύσκολο εγχείρημα (χαρακτηριστικά έχουμε όσες Γαλάζιες Σημαίες έχει το νησί της Πάρου και της Άνδρου!). Η σύνθεση της επιτροπής του προγράμματος αποτελείται από εκπροσώπους των παρακάτω φορέων: Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ),  Υπουργείο Τουρισμού,  Υπουργείο Εσωτερικών,  Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,  Υπουργείο Υγείας,  Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.),   Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύση, ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, Εθελοντές - Επιθεωρητές ακτών και μαρινών, καθώς και από Εθελοντές-Επιθεωρητές ακτών και μαρινών.

Τέλος, όπως αναφέραμε εισαγωγικά στην απάντησή μας, η αξιοποίηση του παραλιακού μας μετώπου δεν αποτελεί για εμάς επικοινωνιακό πυροτέχνημα αλλά καθήκον και διαρκή προσπάθεια χωρίς τυμπανοκρουσίες, αποτελεί δε πεδίο συνεργασίας με όλους τους συναρμόδιους φορείς και όχι βήμα αντιπαράθεσης και αποποίησης ευθυνών. Ενδεικτικά και μόνο σας παραθέτουμε ενδεικτικά φωτογραφικό υλικό από την προσπάθεια που είχαμε πραγματοποιήσει το 2017 καθώς και εργασίες που είχαμε πραγματοποιήσει στο παραλιακό μέτωπο συγκεκριμένα της Κίρρας την περσινή σεζόν.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα,

Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος
Δήμου Δελφών
  
Νεκτάριος  Αθ. Μίχος






6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δικαιολογιες για να εχουμε να λέμε για την ανικανότητά των αιρετών να λυθεί το πρόβλημα

Κολυμβητής είπε...

Κύριε Μίχο εσείς καλά τα λέτε. Το ζήτημα είναι πως η κυρία θα κατάλαβε μόνο το ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.

Ανώνυμος είπε...

Κε Μίχο, γιατί δεν έχετε πάρει ακόμη θέση για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στο Δελφικό Τοπίο στην θέα του παραλιακού μετώπου των Δελφών; Δικό σας έργο είναι. Εξακολουθείτε να το υποστηρίζεται;

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς έτσι είναι η πραγματικότητα κ.Μίχο το θέμα είναι να καταλάβει αυτή η κυρία ότι τα παραπετάσματα καπνού που ρίχνει κατεβάζουν και άλλο το επίπεδό της και η Κίρρα αυτό το γνωρίζει πολύ καλά.

Ανώνυμος είπε...

Ο ομιλών ανώνυμος να παύσει να ομιλεί διοτι το παραπετασμα καπνού αντιπροσωπευει τον ανδριαντα της ξανθιάς που αιτειται να τοποθετήσει στην Πλατεια της Κιρρας.Αααα καλο θα είναι να κοσμισει το αγαπημενο της πολυδιαφημισμένο ξυλινο περιπτερο που διέλυσε κιολας λογω των πολλων μετακινησεων

Ιτιώτης είπε...

Τα τελευταία χρόνια οι παραλίες είναι σε καλύτερη κατάσταση από σκουπίδια απ'ότι παλιότερα. Αυτό ισχύει. Δεν το κάνει μόνο ο Δήμος όμως.

Καλό το όργωμα αλλά άμα δεν το σπείρεις γρήγορα βλέπω τη πλαγιά, για τη θάλασσα.