Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Κατατέθηκε η Τροπολογία διάσπασης Δήμων




Στη Βουλή κατετέθη πριν λίγο, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας (δηλαδή ακριβώς όπως σας είχε ενημερώσει ο AIRETOS), η Τροπολογία που προβλέπει τη διάσπαση των πέντε Δήμων σε δώδεκα.

Όπως μπορείτε να δείτε από τη δομή και το περιεχόμενο των άρθρων της, ακόμα και από την Επιτροπή του πέμπτου άρθρου, πρόκειται για την Τροπολογία που αποκλειστικά ο AIRETOS http://www.airetos.gr/apokleistiko-%E2%80%93-spasimo-dimwn-idoy-i-tropologia.aspx παρουσίασε στις 25/2/2019, με σημειακές νομοτεχνικές βελτιώσεις και με την προσθήκη της διάσπασης του Δήμου Σάμου, εξέλιξη που πολιτικά προκλήθηκε σε συνέχεια του ρεπορτάζ μας.

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, καταργεί τους Δήμους Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Λέσβου, Σάμου και Σερβίων–Βελβεντού, διασπώντας αυτούς ως εξής:

ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
1) Δήμος Bόρειας Κέρκυρας, με έδρα την Αχαράβη, αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες α) Αγίου Γεωργίου, β) Εσπερίων, γ) Θιναλίου και δ) Κασσωπαίων.
2) Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, με έδρα την Κέρκυρα, αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες α) Αχιλλείων, β) Ερεικούσσης, γ) Κερκυραίων, δ) Μαθρακίου ε) Οθωνών στ) Παλαιοκαστριτών, ζ) Παρελίων και η) Φαιάκων.
3) Δήμος Νότιας Κέρκυρας, με έδρα τη Λευκίμμη, αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες α) Κορισσίων, β) Λευκιμμαίων και γ) Μελιτειέων.

ΔΗΜΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
1) Δήμος Αργοστολίου, με έδρα το Αργοστόλι, αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες α) Αργοστολίου, β) Ελειού – Προνών, γ) Λειβαθούς και δ) Ομαλών.
2) Δήμος Ληξουρίου, με έδρα το Ληξούρι, αποτελούμενος από τη Δημοτική Ενότητα Παλικής .
3) Δήμος Σάμης, με έδρα τη Σάμη, αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες α) Ερίσου, β) Πυλαρέων και γ) Σάμης

ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
1) Δήμος Μυτιλήνης, με έδρα τη Μυτιλήνη, αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες α) Αγιάσου, β) Γέρας, γ) Ευεργέτουλα, δ) Λουτροπόλεως– Θερμής, ε) Μυτιλήνης και στ) Πλωμαρίου.
2) Δήμος Δυτικής Λέσβου, με έδρα την Καλλονή, αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες α) Αγίας Παρασκευής, β) Ερεσού – Αντίσσης, γ) Καλλονής, δ) Μανταμάδου, ε) Μήθυμνας, στ) Πέτρας και ζ) Πολιχνίτου.

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΥ
1) Δήμος Ανατολικής Σάμου, με έδρα την πόλη της Σάμου, αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες α) Βαθέος και β) Πυθαγορείου.
2) Δήμος Δυτικής Σάμου, με έδρα το Καρλόβασι, αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες α) Καρλοβασίου και β) Μαραθοκάμπου.

ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ-ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ
1)  Δήμος Σερβίων, με έδρα τα Σέρβια, αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες α) Σερβίων, β) Καμβουνίων και γ) Λιβαδερού.
2) Δήμος Βελβεντού, με έδρα το Βελβεντό, αποτελούμενος από τη Δημοτική Ενότητα Βελβεντού.

Υπενθυμίζεται ότι για την αλλαγή της Διοικητικής Διαίρεσης της Χώρας στην τελική ευθεία των εκλογών, δεν προηγήθηκε επίσημη διαβούλευση με τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, όπως έχει καταγγείλει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, ζητώντας την άμεση αναστολή των διασπάσεων Δήμων λίγο πριν τις εκλογές και καλώντας “την Κυβέρνηση και όσους κρύβονται πίσω από αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις επιτέλους να σοβαρευτούν και να αντιληφθούν ότι άλλο το Κράτος και άλλο το κόμμα”.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καταγράφει το οικονομικό κόστος της Τροπολογίας ως εξής:
1) Ετήσια δαπάνη από την κάλυψη του κόστους για τη σύσταση 7 επιπλέον θέσεων Δημάρχων και 28 επιπλέον θέσεων Αντιδημάρχων, το ύψος της οποίας ανέρχεται στο ποσό των 882.000,00 ευρώ περίπου συνολικά.
2) Δαπάνη από την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των συνιστώμενων Δήμων, το ύψος της οποίας εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα.
3) Εφάπαξ δαπάνη από την καταβολή αμοιβής στον ορκωτό – λογιστή, που διορίζεται για την απογραφή και αποτίμηση των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων και των χρηματικών διαθεσίμων των καταργούμενων Δήμων.
4) Ενδεχόμενη δαπάνη από την
α) καταβολή αμοιβής στα επιπλέον μέλη (αιρετοί εκπρόσωποι) των Διοικητικών Συμβουλίων των Κοινωφελών Επιχειρήσεων των καταργούμενων Δήμων, για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις αυτών,
β) κάλυψη του κόστους της μισθοδοσίας του μεταφερόμενου προσωπικού των καταργούμενων Δήμων, σε περίπτωση που ο συνολικός αριθμός των οργανικών θέσεων του ΟΕΥ κάθε νέου Δήμου υπερβαίνει τα 2/3 του αριθμού των οργανικών θέσεων του αντίστοιχου καταργούμενου,
γ) υπαγωγή των συνιστώμενων Δήμων στο Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” και την ως εκ τούτου κάλυψη του κόστους σε περίπτωση σύστασης νέων οργανικών θέσεων.
Το ύψος της ανωτέρω δαπάνης εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (π.χ. αριθμός συνιστώμενων θέσεων κλπ).

Δείτε το πλήρες κείμενο της Τροπολογίας, με το σύνολο των συνοδευτικών της εκθέσεων, ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: