Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

«Τρίζει» το φράγμα του Μόρνου με κάθε σεισμό στον Κορινθιακό κόλπο




Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι σεισμολόγοι, καθώς το φράγμα του Μόρνου μπορεί να ραγίσει σε ενδεχόμενο σεισμό. Την ίδια ώρα, διακεκριμένοι επιστήμονες εξηγούν ότι η χώρα μπαίνει σε μια νέα εποχή φυσικών καταστροφών.
Είναι το 7ο ψηλότερο φράγμα της Ελλάδας. Το φράγμα του Μόρνου συγκρατεί εκατομμύρια κυβικά νερού, υδροδοτώντας ολόκληρο το λεκανοπέδιο.. Και όμως, αυτός ο πέτρινος άτλαντας θα μπορούσε να… λυγίσει σε περίπτωση μεγάλης σεισμικής δόνησης.
«Ένα ακραίο σενάριο θα ήταν η κατάρρευση, αλλά αυτό δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Μια άλλη επίπτωση θα μπορούσε να είναι μια μικρή διάρρηξη και απώλεια του νερού γι’ αυτό απαιτείται η παρακολούθηση του φράγματος αυτού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ισαάκ Παρχαρίδης, Καθηγητής του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου.
Οι επιστήμονες  εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς η θέση του φράγματος είναι πολύ κοντά σε σεισμογενή περιοχή.
«Έχουμε πολύ συχνά σεισμούς μέσα στον Κορινθιακό. Όλοι αυτοί οι σεισμοί σε μικρό η μεγάλο βαθμό, επηρεάζουν τη στατικότατα του φράγματος», τόνισε ο Ισαάκ Παρχαρίδης.
Τριάντα επτά χρόνια έχουν περάσει από την κατασκευή του, ενώ συγκαταλέγεται σε ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ανήσυχοι οι επιστήμονες για τη «νέα εποχή» φυσικών καταστροφών
Η ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας δεν περιορίζεται στους σεισμούς. Εικόνες σαν και αυτές που είδαμε πρόσφατα στα Χανιά και τη Χαλκίδα, αλλά και οι τραγωδίες σε Μάτι και Μάνδρα, μπορούν να συνθέσουν το σκηνικό μιας νέας εποχής φυσικών καταστροφών.
«Υπάρχει κάτι που αλλάζει στον χώρο της Ελλάδας. Υπάρχουν όλα αυτά τα φαινόμενα, νέες μορφές κινδύνων και αυτό γίνεται γιατί σε έναν μεγάλο βαθμό ο χώρος της Ελλάδας και ο μεσογειακός χώρος είναι επιρρεπείς στην κλιματική αλλαγή και τα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα. Εκείνο που μας φοβίζει πάρα πολύ είναι οι νέοι κίνδυνοι, τους οποίους δεν γνωρίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας.
Σε συνέδριο που έγινε στο κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών οι ερευνητικοί φορείς παρουσίασαν τα νέα δεδομένα για τη θωράκιση από τις φυσικές καταστροφές και την έγκαιρη πρόληψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: