Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

BBC travel: Είναι αυτή η πιο άσχημη πόλη της Ευρώπης;


LEONID ANDRONOV VIA GETTY IMAGES
Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Κοσόβου που έχει χαρακτηριστεί το πιο άσχημο κτήριο του κόσμου.
 To Lonely Planet έγραφε ότι είναι μια όχι και τόσο, αισθητικά, ευχάριστη πόλη. Η Boston Globe ανέφερε ότι «αυτή η πόλη των Βαλκανίων είναι ίσως η πιο άσχημη και η πιο διασκεδαστική πρωτεύουσα της Ευρώπης». Και το BBC travel είπε να το διαπιστώσει. Ο λόγος για την Πρίστινα, την πρωτεύουσα του Κοσόβου των 204.700 κατοίκων.  
Οι Κοσοβάροι διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους από τη Σερβία τον Φεβρουάριο του 2008. Ένα νεογέννητο κράτος και το μνημείο του Newbornείναι εκεί να τους το θυμίζει. Κάθε χρόνο την ημέρα της ανεξαρτησίας τους (17 Φεβρουαρίου), οι Κοσοβάροι κάνουν αλλαγές στο μνημείο. Άλλοτε τα γιγάντια γράμματα γεμίζουν με γκράφιτι. Άλλες, καλύπτονται με υπογραφές πολιτών.
ASSOCIATED PRESS
Θυμίζει όμως πάντα το πολύπαθο παρελθόν τους. Οθωμανική αυτοκρατορία, ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας και τώρα ένα κράτος αναγνωρισμένο από 114 κράτη μελών του ΟΗΕ (από τα 193 συνολικά).
«Δεδομένης της πολύ πρόσφατης ταραγμένης και αιματηρής ιστορίας της, το να συγκρίνει κανείς την Πρίστινα με το Παρίσι και τη Ρώμη, δεν είναι ιδιαίτερα δίκαιο», γράφει το BBC.   
Δεν της λείπουν όμως τα άσχημα κτήρια. Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Κοσόβου, έχει χαρακτηριστεί το πιο άσχημο κτήριο του κόσμου από το Virtual Touris. Άνοιξε το 1982 και είναι ένα κομουνιστικής αισθητικής κτήριο, τυλιγμένο με αλυσίδες που το κάνει να μοιάζει με φυλακή. 
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα στην Πρίστινα είναι τα καφέ της. Στην πόλη υπάρχουν πάνω από 100 καφετέριες για έναν πληθυσμό περίπου 200.000 κατοίκων. Τα περισσότερα στη Bulevardi Nënë Tereza. Όπως και η ίδια η Πρίστινα, έτσι και οι καφετέριες της αποτελούν ένα μείγμα με επιρροές από τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Μπορεί ο καθένας να απολαύσει το μακιάτο του μαζί με ένα τούρκικο γλυκάκι.  
Απέναντι από το NEWBORN, άλλο ένα μνημείο που θυμίζει το ταραχώδες παρελθόν του Κοσόβου: το Heroinat Memorial. Δημιουργήθηκε το 2015 στη μνήμη των 20.000 γυναικών που είχαν βιαστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, το 1998 και 1999. Μάθε μια κονκάρδα αντιπροσωπεύει μια γυναίκα και όλες μαζί σχηματίζουν το πρόσωπο μιας γυναίκας.
Όποιος βρεθεί στην Πρίστινα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταλάβει την αγάπη του κόσμου για τους Αμερικάνους. Είναι αυτοί που συνέβαλαν στην ανεξαρτησία τους, όταν το ΝΑΤΟ, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έκανε τις βομβιστικές επιθέσεις το 1999, οι οποίες τερμάτισαν τον πόλεμο.    
«Αγαπάμε την Αμερική. Αγαπάμε τον Μπιλ Κλίντον», λέει ο ξεναγός στη δημοσιογράφο. «Οι Αμερικανοί είναι οι ήρωές μας».
Αυτό συμβολίζει και το τεράστιο, αν και κατά κοινή ομολογία μη επιτυχημένο, άγαλμα του Μπιλ Κλίντον.
HAZIR REKA / REUTERS
«Πιθανότατα έχουμε το πιο άσχημο άγαλμα  του Μπιλ Κλίντον στον κόσμο», παραδέχεται ο δήμαρχος της Πρίστινας σε μια συνέντευξη στο  Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa πέρσι. «Το εγκαινίασε η σύζυγός του, η Χίλαρι με ένα  ύφος ”αυτό δεν μοιάζει με τον άντρα μου!”».
«Φυσικά η Πρίστινα δεν μοιάζει ούτε με το Παρίσι ούτε με τη Ρώμη. Αλλά διαπίστωσα ότι εάν θυμηθεί κανείς το παρελθόν της και αφεθεί στο παρόν της, θα βρει έναν ανθεκτικό λαό και μια πρωτεύουσα που ανυπομονεί να γράψει το επόμενο κεφάλαιό της. Και αυτό είναι αναμφισβήτητα όμορφο», κλείνει το BBC.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Άμα έχεις για εθνικό ήρωα τον Μπιλ Κλίντον τι άλλο να περιμένεις...