Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Καταργείται ο ΕΦΚ στο κρασί - Αναβάλλεται ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα

Ακίνητα στην Αθήνα

Τι προβλέπεται αναλυτικά στις τροπολογίες που κατατέθηκαν στο παρά πέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ακύρωση των περικοπών των συντάξεων.



Την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί και την αναβολή για άλλο ένα χρόνο του φόρους υπεραξίας στα ακίνητα προβλέπουν τροπολογίες που κατατέθηκαν στο παρά πέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ακύρωση των περικοπών των συντάξεων.
Συγκεκριμένα με την τελευταία τροπολογία που κατατέθηκε προβλέπεται ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) που επιβάλλεται στα προϊόντα του άρθρου 90 ( κρασί και τα παράγωγα του. τσίπουρο. ούζο) μηδενίζεται από τα 20 ευρώ τα 100 λίτρα που ήταν μέχρι σήμερα.
Ο συγκεκριμένος ΕΦΚ είχε επιβληθεί το 2015 ως ισοδύναμο μέτρο για την απαλλαγή από ΦΠΑ στην εκπαίδευση και παρότι δεν είχε αποδώσει παρά ελάχιστα δεν μπορούσε να ακυρωθεί εντός του προγράμματος.
Σε άλλη τροπολογία προβλέπεται ότι αναβάλλεται για τέταρτη χρονιά μέχρι ως το τέλος του 2019 ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Ο νόμος ψηφίστηκε το 2014 αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, καθώς κάθε Δεκέμβριο ψηφίζεται μια τροπολογία – «καρμπόν» με την οποία ο φόρος υπεραξίας αναστέλλεται.
Σύμφωνα με τις διατάξεις που διαρκώς παίρνουν αναστολή και τελικά δεν θα εφαρμοστούν ούτε το 2019:
- ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου ενώ ο αγοραστής θα οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
- η υπεραξία μένει αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει για τουλάχιστον 5 έτη από τότε που το απέκτησε.
- όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν το 1995 απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: