Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Πόρισμα φωτιά για τη Novartis: Πρώην υπουργοί και ανώτατοι πολιτικοί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ εμπλέκονται στο σκάνδαλο


Πρώην υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και εκδότες, επιχειρηματίες και διαφημιστές δείχνει σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη για το σκάνδαλο Novartis, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, οκτώ πρώην υπουργοί, αλλά και ανώτατοι πολιτικοί - σύμφωνα με τα Παραπολιτικά - εμπλέκονται στην υπόθεση και αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Η υπόθεση αναμένεται να φτάσει στη Βουλή και προβλέπεται να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις αλλά και ανακατατάξεις στα κόμματα. 
Υπενθυμίζεται ότι, η παράλληλη δικαστική έρευνα διενεργήθηκε σε Ελλάδα και ΗΠΑ με τη συνδρομή whistleblowers, προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι κατείχαν νευραλγικές θέσεις στον πολυεθνικό κολοσσό. Οι αποκαλυπτικές μαρτυρίες καίνε την εταιρεία, φέρνοντας στο φως τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε για να εξασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδο στην αγορά κάθε χώρας, όπως στην Ελλάδα, και να πολλαπλασιάσει την τιμή πώλησης ορισμένων ακριβών φαρμάκων.
Η Novartis, με τη βοήθεια πολιτικών, είχε στήσει έναν δαιδαλώδη μηχανισμό στον οποίον συμμετείχαν διοικήσεις νοσοκομείων και γιατροί -προκειμένου να εξασφαλίζει την προτίμησή τους για τα φαρμακευτικά της σκευάσματα- επιχειρηματίες, αλλά και εκδότες ώστε να ασκούνται οι «απαραίτητες» πιέσεις σε «μη συνεργαζόμενους» κρατικούς αξιωματούχους.
Πριν από έναν χρόνο, τον Ιανουάριο του 2017, εισαγγελικοί λειτουργοί, από το Τμήμα Διαφθοράς, πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της εταιρείας στην Ελλάδα όπου κατάσχεσαν έγγραφα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Στο στόχαστρο των εισαγγελέων είχαν μπει και οι τραπεζικοί λογαριασμοί της εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: