Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ:Ο νέος πολιτικός φορέας της Κεντροαριστεράς δεν συγκινεί τους νέους και τις νέες στην Ελλάδα


Τις εξελίξεις στον χώρο της ελληνικής Κεντροαριστεράς σχολιάζει μερίδα του γερμανικού Τύπου.

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα που δημοσιεύουν αμφότερες η Hannoversche Allgemeine Zeitung και η Dresdner Neueste Nachrichten επισημαίνεται το γεγονός ότι η Ελλάδα αποκτά νέο κεντροαριστερό πολιτικό φορέα. Η κίνηση αυτή αξιολογείται ως προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να πετύχει την πολιτική του ανανέωση μετά την τιμωρία του στην κάλπη εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας. Ο ανταποκριτής εκτιμά ότι ο νέος φορέας «θέλει να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο απουσιάζει ένα εκλογικό πρόγραμμα».
Το δημοσίευμα στέκεται στην επικράτηση της Φώφης Γεννηματά απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, παρατηρώντας ότι αμφότεροι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. «Αυτό δείχνει ήδη ότι ο νέος φορέας φέρει την παράδοση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ήταν η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα τις δεκαετίες του '80 και '90», σχολιάζει ο αρθρογράφος, υπογραμμίζοντας ότι η Φώφη Γεννηματά είναι κόρη του Γιώργου Γεννηματά, εκ των ιδρυτικών μελών του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου, όπως τονίζει.
Ο νέος πολιτικός φορέας της Κεντροαριστεράς δεν συγκινεί τους νέους και τις νέες στην Ελλάδα, παρατηρεί ο γερμανικός Τύπος.
Ο Γερμανός ανταποκριτής σημειώνει ότι η Κεντροαριστερά θα επιχειρήσει να ξαναπροσελκύσει τους ψηφοφόρους που έφυγαν μαζικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εκτιμά, «η προσπάθεια αυτή δεν είναι εντελώς μάταιη διότι πολλοί Έλληνες είναι απογοητευμένοι από τον Αλέξη Τσίπρα. Όμως η Φώφη Γεννηματά δεν ενσαρκώνει πραγματικά μια νέα αρχή. Διότι είναι σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό εκπρόσωπος του "παλιού" ΠΑΣΟΚ». Ο αρθρογράφος αναφέρει ενδεικτικά τις ηλικίες που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του ηγέτη της Κεντροαριστεράς, σημειώνοντας ότι μόλις 11% ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 17-34 ετών ενώ 37% όσων ψήφισαν ήταν άνω των 65. «Στις νέες Ελληνίδες και στους νέους Έλληνες το νέο σχήμα βρίσκει επομένως μικρή απήχηση», παρατηρεί.
Το δημοσίευμα εκτιμά ότι ο νέος πολιτικός φορέας κινδυνεύει να συνθλιβεί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «διότι τα δύο κόμματα κάνουν άνοιγμα προς το πολιτικό κέντρο. Ο Τσίπρας μεταλλάσσεται από επαναστάτη σε μεταρρυθμιστή και κατευθύνει τον αριστερό συνασπισμό του προς τη Σοσιαλδημοκρατία. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να οξύνει το φιλελεύθερο προφίλ του κόμματός του». Ο ανταποκριτής εκτιμά ότι ο νέος πολιτικός φορέας δεν μπορεί να ελπίζει σε συνέχεια των παλαιότερων πολιτικών επιτυχιών του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: