Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Φέσσας (ΣΕΒ): Να κοιτάξουμε τη δουλειά μας - Η επιστροφή στη δραχμή έκλεισε οριστικώς


Φέσσας (ΣΕΒ):  Να κοιτάξουμε τη δουλειά μας - Η επιστροφή στη δραχμή έκλεισε οριστικώς

Τι δείχνει η έρευνα του ΣΕΒ
Με τα σουβλατζίδικα και τα κομμωτήρια δεν μπορεί η ελληνική οικονομία να γίνει  καλύτερη,  πρέπει να κοιτάξουμε κλάδους όπως είναι η μεταποίηση και ο τομέας  των υπηρεσιών με σοβαρότητα. 
Είναι ο μόνος τρόπος για δημιουργηθούν μόνιμες  θέσεις εργασίας και καλά αμειβόμενες. 
Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας με την  ευκαιρία παρουσίασης της ετήσιας έρευνας για  επιχειρηματικό περιβάλλον «o σφυγμός του επιχειρείν». 
Πάντως ο κ. Φέσσας  θεωρεί  ότι το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει και όλοι έχουν καταλάβει ότι εφόσον βρισκόμαστε μέσα σε ένα σκληρό νόμισμα θα πρέπει να κοιτάξουμε τη δουλειά μας να δημιουργούμε και να παράγουμε αξία.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ πιστεύει ότι η κοινωνία δεν συζητά πλέον το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή. 
Η ετήσια έρευνα  έγινε σε συνεργασία με την MRB και παρουσίασε ο κ. Γ. Μαύρος. 
Τα συμπεράσματα είναι πολλά και χρήσιμα και προήλθαν από 706 επιχειρήσεις και πραγματοποιήθηκε από τις 22 Φεβρουαρίου μέχρι τις 12 Απρίλιου σε μία περίοδο που οι διαπραγματεύσεις ήταν στον… αέρα με τους θεσμούς. 
Οι συμμετέχοντες  στην έρευνα δηλώνουν απαισιόδοξοι σε ποσοστό 67,8% για την πορεία της χώρας ενώ οι αρνητικές απόψεις για το μέλλον των επιχειρήσεων περιορίζεται στο 38,9%. 
Οι θετικές  γνώμες για την  πορεία των εταιρειών  ανήλθε στο 20,1%  και  για  την πορεία  τα χώρας έφθασε στο 24,7%. 

Τι δείχνει η έρευνα του ΣΕΒ

Οι επιχειρηματίες δηλώνουν πιο αισιόδοξοι για το μέλλον των δικών τους επιχειρήσεων (54,8% αναμένουν ό,τι η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης τους θα παραμείνει σταθερή ή θα βελτιωθεί και 79,8% εκτιμά ό,τι το προσωπικό τους θα παραμείνει σταθερό ή και θα αυξηθεί), συγκριτικά με τις προοπτικές της χώρας (μονό το 40,7% πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί μέσα στα επόμενα 5 χρόνια), αναδεικνύοντας την αποφασιστικότητα τους να υπερκεράσουν τις αντιξοότητες της παρατεταμένης ύφεσης. 
Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές της κάθε επιχείρησης, τελικά, εξαρτώνται από τον κλάδο δραστηριοποίησης και το μέγεθος της. 
Ενδεικτικά, κλάδοι όπως οι κατασκευές και το εμπόριο συνεχίζουν να πλήττονται δυσανάλογα, την ώρα που οι οργανωμένες επιχειρήσεις της μεταποίησης με εξαγωγική δραστηριότητα, του κλάδου των υπηρεσιών και μεταφορών, της πρωτογενούς παράγωγης και του τουρισμού διαβλέπουν, ήδη, καλύτερες προοπτικές. 
Συμπερασματικά, η έρευνα επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα, όπως άλλωστε σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο, οι μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες επιχειρήσεις έχουν αυξημένη ανθεκτικότητα στην κρίση, καθώς και καλύτερες προοπτικές ανάκαμψης.
Οι επιχειρήσεις καταγράφουν ως τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το ασταθές φορολογικό πλαίσιο (84,8%), την αδυναμία πρόσβασης σε ρευστότητα με ανεκτούς Όρους (54,6%), την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης (49,2%), τις γενικότερες αδυναμίες που προκύπτουν από το θεσμικό πλαίσιο και την ποιότητα των νόμων (49,0%), καθώς και την απουσία κίνητρων για επενδύσεις (48,9%). 
Οι επιχειρήσεις εκφράζουν χαμηλή ικανοποίηση τόσο από την ποιότητα όσο και από τη διαφάνεια των υπηρεσιών του δημοσίου και αξιολογούν με χαμηλό βαθμό την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί. Επίσης η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης εμποδίζει τις επενδύσεις όταν σήμερα  εκκρεμούν  περισσότερο από 1 εκατομμύριο υποθέσεις.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: