Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Εικόνες από τα παλιά στις Σκουριές



Του Λάζαρου Τόσκα*
 
Τι πρέπει να αντιληφθούν επιτέλους η Eldorado, η κυβέρνηση και οι πραγματικοί μεταλλωρύχοι
Την περασμένη Κυριακή, 5 Απριλίου, το κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική προσπάθησε να πραγματοποιήσει μια ακόμη πορεία προς τις Σκουριές. Μια πορεία που είχε προγραμματισθεί και ανακοινωθεί πριν από ένα μήνα, τουλάχιστον, από τις επιτροπές αγώνα. Για τρίτη, όμως, συνεχόμενη φορά ανακοινώθηκε αντισυγκέντρωση από τους εργαζόμενους της Eldorado. Μια αντισυγκέντρωση που επιβάλλει η εταιρία στους εργαζόμενους με παρουσιολόγιο και απειλή απόλυσης για όποιον δεν συμμετέχει και σιγοντάρουν τα καλοπληρωμένα τσιράκια της. Στόχος της είναι να δημιουργήσει εμφυλιοπολεμικό κλίμα στη Χαλκιδική, να μας βάλει να σκοτωθούμε μεταξύ μας και να επιβάλει τα σχέδιά της για την καταστροφή της Χαλκιδικής.

Την Κυριακή, νωρίς το πρωί, μια ομάδα 150-200 κατοίκων της περιοχής, μελών του κινήματος, βρέθηκαν στο Χονδρό Δέντρο ώστε να διασφαλίσουν την πρόσβαση της πορείας προς τις Σκουριές. Όμως το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ για άλλη μια φορά είχε στόχο το κίνημα. Όταν οι εργαζόμενοι της Eldorado προσπάθησαν να προσεγγίσουν την περιοχή, όχι μόνο δεν εμποδίστηκαν, αλλά με την ανοχή και τη συνδρομή των ΜΑΤ που έριχναν χημικά, αφέθηκαν να επιτεθούν με πέτρες και καδρόνια κατά των συγκεντρωμένων μελών του κινήματος.

Επίσης, μια ομάδα εργαζομένων της Eldorado ανέβηκε από τη Μεγ. Παναγία προς το Χονδρό Δέντρο κι έτσι οι συγκεντρωμένοι βρέθηκαν στη μέση εγκλωβισμένοι. Κατά την αποχώρησή τους και ενώ πιο κάτω έφθασε η πορεία του κινήματος, η αστυνομία όχι μόνο δεν τους προστάτεψε, αλλά ανέχθηκε τους εργαζομένους να εξαπολύουν επίθεση με πέτρες κατά των αποχωρούντων μελών του κινήματος. Και αργότερα επιτέθηκε κατά της πορείας των επιτροπών αγώνα με χημικά και βόμβες κρότου λάμψης.

Θύμισαν άλλες εποχές

Άψογη, λοιπόν, η συνεργασία της αστυνομίας με την Eldorado. Θύμισε άλλες εποχές όταν αστυνομία και παρακράτος ήταν απέναντι στο λαϊκό κίνημα. Το κίνημα, όμως, δεν πρόκειται να κάνει πίσω και θα συνεχίσει τον αγώνα του για τη σωτηρία της Χαλκιδικής.

Η Ν.Ε. Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, με απόφασή της, ζητά από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αναλάβει τις ευθύνες του για την κατάσταση που δημιουργήθηκε και να αποδώσει ευθύνες όπου αλλού υπάρχουν. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Καλούμε την κυβέρνηση: Να αντικαταστήσει άμεσα τον αστυνομικό διευθυντή Χαλκιδικής και τον επικεφαλής αξιωματικό της σημερινής επιχείρησης. Να πληροφορήσει την κοινωνία της Χαλκιδικής για τους λόγους που επιβάλλουν την καθυστέρηση έκδοσης απόφασης για το μέλλον της εταιρίας. Να δώσει άμεσα εντολή παύσης των εργασιών στις Σκουριές, μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασής της. Τονίζουμε ότι τόσο οι παρανομίες της εταιρίας, όσο και η καταστροφή που επιφέρουν οι δραστηριότητές της, έχουν τεκμηριωθεί. Πρέπει να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, γιατί οι καθυστερήσεις και οι κωλυσιεργίες προκαλούν αφενός μη αντιστρέψιμες καταστροφές στο περιβάλλον και αφετέρου εντείνουν τις κοινωνικές ταραχές εξυπηρετώντας μόνο την εταιρία που αυτό είναι πάγια τακτική της».

Ο Δήμος Αριστοτέλη, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι οι αστυνομικές Αρχές αποδείχθηκαν επικίνδυνα κατώτερες των προσδοκιών και κάνει δραματική έκκληση για ψυχραιμία από όλες τις πλευρές. Ζητά από την κυβέρνηση να αναλογισθεί τις τεράστιες ευθύνες της και να λάβει τις αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην οριστική λύση του προβλήματος και την επαναφορά της ειρήνης στην περιοχή μας.

«Επενδύσεις» με τη βία

Από όλα αυτά γίνεται κατανοητό ότι η κατάσταση στη Χαλκιδική είναι ιδιαίτερα τεταμένη, ο κίνδυνος για έναν εμφύλιο μεταξύ των μελών του κινήματος και των εργαζομένων είναι μεγάλος και δεν αποκλείεται να θρηνήσουμε και θύματα.

Η εταιρία πρέπει να αντιληφθεί ότι «επενδύσεις» με τη βία δεν γίνονται και ότι στην περιοχή είναι ανεπιθύμητη.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η εταιρία καθημερινά παρανομεί, παραβιάζει τους όρους της ΜΠΕ και καταστρέφει τη Χαλκιδική. Πρέπει, λοιπόν, να σταματήσει άμεσα τις εργασίες στις Σκουριές όπως είχε δεσμευτεί, και παράλληλα να εξηγήσει στους εργαζόμενους, στους πραγματικούς μεταλλωρύχους, ότι οι θέσεις εργασίας τους δεν κινδυνεύουν. Τα παραδοσιακά μεταλλεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν και ταυτόχρονα με τις εργασίες αποκατάστασης στην περιοχή της ΒΑ. Χαλκιδικής διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας τους.

Οι εργαζόμενοι να αντιληφθούν ότι δεν πρέπει να ταυτίζουν το μέλλον τους με την τύχη της Eldorado. Η καταστροφή της περιοχής μας αφορά τους ίδιους, τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους.

Το κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού συνεχίζει τον αγώνα του μέχρι να γίνουν αντιληπτά από όλους τα παραπάνω. Παύση των εργασιών στις Σκουριές, εδώ και τώρα.

* Ο Λάζαρος Τόσκας είναι περιφερειακός σύμβουλος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μέλος του κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού

  Από τον Δρόμο της Αριστεράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: