Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Μυστικά των Δελφών

Μυστικά των Δελφών

Πολύ κοντά στην πανέμορφη Αράχοβα στέκουν οι Δελφοί, το διαμάντι του Παρνασσού και της Φωκίδας.
 
Ο μυστηριακός αυτός τόπος αποτέλεσε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαίου κόσμου – όχι μόνον του ελληνικού – αλλά ακόμα δεν μας έχει αποκαλύψει όλα α μυστικά και τα θαύματά του. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κανείς μεγάλος περιηγητής της δύσης, από αυτούς που ουσιαστικά συνέβαλλαν και στην επανάσταση, μέσα από το φιλελληνισμό που δημιούργησαν, δεν μπορούσε να θεωρηθεί γνώστης της ελληνικής ιδέας αν δεν είχε κάνει το προσκύνημα στους Δελφούς. Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλον τον κόσμο έρχονται να δουν με τα ίδια τους τα μάτια τον τόπο που θεωρήθηκε ότι είναι ο ομφαλός της γης. Ας κάνουμε μια περιήγηση στον θαυμαστό αυτό τόπο.

Πριν από το Μαντείο των Δελφών

Το μαντείο ως γνωστόν ήταν αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα, που κρατούσε τα κλειδιά της μεγάλης μαντικής, δηλαδή της τέχνης να προβλέπει κάποιος πανανθρώπινα γεγονότα – τα κλειδιά της μικρής μαντικής, δηλαδή της καθημερινής ζωής του κάθε ανθρώπου τα κρατούσε ο Ερμής. Ο τόπος που σήμερα αντικρίζουμε, με τον υπέροχο και μυστηριακό ναό, στην πολύ βαθιά αρχαιότητα ήταν αφιερωμένος στην Γαία και τον ακοίμητο φρουρό της, το φίδι Πύθωνα. Το φίδι είναι ένα σύμβολο των ενεργειών, όπως είναι η μαγνητική και η τελλουρική. Το σώμα του, με τις πολλές συστροφές, θεωρήθηκε από τους αρχαίους κατάλληλη έκφραση των παλμών της γης. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι ο λίθος των Δελφών παρουσιάζει ένα πλέγμα από δωδεκάεδρα, τα οποία αναπαριστούν το μαγνητικό – τελλουρικό πεδίο της γης! Οι γνώσεις που έκαναν το αρχαίο ιερατείο να ιδρύσει εδώ ένα τόσο σημαντικό ιερό, μας διαφεύγουν, ωστόσο το γεγονός ότι υπάρχει κάτι πολύ σημαντικότερο εδώ από ένα μαντείο που όρισε τις τύχες των αποικιών της Ελλάδας, είναι δεδομένο. Όταν ο Απόλλωνας, δηλαδή το φως, κυριάρχησε εδώ, το μαντείο περιήλθε στα χέρια Κρητών ιερέων, που αυτοί κανόνιζαν, όλως παραδόξως, την μοίρα ηγεμόνων της ηπειρωτικής Ελλάδας… Η γνώση για την κυριαρχία του Απόλλωνα επιβίωσε σε εορταστικές αναπαραστάσεις στις τοπικές γιορτές, όπως τα Σεπτήρια, τα Δελφίνια, τα Θαργήλια, τα Θεοφάνεια, και τα Πύθια. Σύμφωνα με αρχαίες μαρτυρίες και αρχαιολογικά ευρήματα, στους Δελφούς λατρεύονταν ακόμη η Άρτεμη, ο Ποσειδώνας, ο Διόνυσος, ο Ερμής, ο Ζευς Πολιεύς, η Υγιεία και η Ειλείθυια.
 


Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών

Σαφέστατα το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας. Τα αρχιτεκτονικά γλυπτά, τα αγάλματα και τα έργα μικροτεχνίας, μαρτυρούν την ακμή των Δελφών, όπως και οι περίφημοι θησαυροί, τα κτίσματα που φύλασσαν τα αφιερώματα των διάφορων πόλεων προς το μαντείο. Το σημαντικότερο ίσως έκθεμα, πέρα από τον λίθο με το γεωδαιτικό πλέγμα, είναι ο Ηνίοχος. Δείτε τον με προσοχή σε μια ενδεχόμενη επίσκεψή σας. Ενώ κάνει κάτι τόσο δυναμικό, οδηγεί ένα άρμα, είναι ατάραχος, γαλήνιος, ολοκληρωτικά ακίνητος. Δεν πρόκειται για αναπαράσταση κάποιου αρματηλάτη, αλλά για σύμβολο του μύστη, του ανθρώπου που γνωρίζει να τιθασεύει την πραγματικότητα, και ενώ ρέει μέσα της δεν τον αγγίζει, δεν τον ταράζει, δεν της δίνει καν σημασία!

Οι Φαιδριάδες Πέτρες

«Ο μύθος μπορεί να σημαίνει πως οι σκοτεινές δυνάμεις είναι το προζύμι του φωτός• πως όσο πιο έντονες είναι, τόσο πιο βαθύ γίνεται το φως όταν τις κυριαρχήσει. Και συλλογίζεται κανείς πως αν το τοπίο των Δελφών πάλλει από μια τέτοια εσωτερική μαρμαρυγή, είναι γιατί δεν υπάρχει ίσως γωνιά στη γη μας που να ζυμώθηκε τόσο πολύ από τις χθόνιες δυνάμεις και από το απόλυτο φως». Έτσι περιγράφει ο Σεφέρης τον χώρο των Δελφών, που από χθόνιο, σκοτεινό μαντείο έγινε μαντείο του φωτός. Όταν βλέπει κάποιος τις περίφημες Φαιδριάδες Πέτρες, τις πέτρες που χαμογελούν δηλαδή, στον ασύλληπτα δυνατό χώρο των Δελφών, δεν μπορεί να μην σκεφτεί γιατί άραγε η γη χαμογελάει, τι γνωρίζει, ποιο μυστικό κρύβει… Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να απαντήσει κάποιος στο ερώτημα, από το να μιλήσει με αυτές τις πέτρες. Η απάντηση είναι προσωπική…

Χρήσιμες Πληροφορίες

Χιλιομετρικές αποστάσεις Δήμου Δελφών:
από τη Θεσσαλονίκη: 360 χλμ.
από την Αθήνα: 260 χλμ.
από την Πάτρα: 112 χλμ.
από την Ηγουμενίτσα: 367 χλμ.
από την Αλεξ/πολη: 674 χλμ.

Σταθμαρχείο ΚΤΕΛ
Άμφισσα, τηλ.: 22650 28341
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: