Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Σήμερα «πέφτουν» οι υπογραφές για τον αγωγό φυσικού αερίου. Τι προβλέπεται για την προκαταβολή των 5 δισεκ. ευρώ

TSIPRAS PUTINΥπογράφεται η συμφωνία για τον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου. Συναντήσεις του επικεφαλής της Gagprom με Τσίπρα και ΛαφαζάνηΥπογραφές θα πέσουν σήμερα Τρίτη για τον αγωγό φυσικού αερίου στις συναντήσεις που θα έχει ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλες στην Αθήνα. Και θα είναι οι πρώτες υπογραφές, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει οριστική συμφωνία μέσα στην εβδομάδα!
Ο ισχυρός άνδρας της Gazprom συναντάται στις στις 2 μ.μ. με τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και στις 4 μ.μ. με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής πλευράς, είμαστε στα πρόθυρα της υπογραφής της συμφωνίας και για να επιβεβαιωθεί η καλή θέληση και των δύο πλευρών θα συζητηθεί η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας. Στο κείμενο, που είναι υπό διαπραγμάτευση, θα γίνεται αναφορά στην «περιβόητη» προκαταβολή από τα κέρδη για την οποία είχε μιλήσει ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν όταν συναντήθηκε με τον τον Έλληνα Πρωθυπουργό στη Μόσχα. Το συνολικό ποσό εκτιμάται ότι θα είναι 5 δις δολάρια!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, όπως το ποιες εταιρείες θα αναλάβουν την κατασκευή του αγωγού στο ελληνικό έδαφος, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορεί να καμφθούν αντιστάσεις που ίσως διατυπωθούν από την γραφειοκρατία των Βρυξελλών ή από τον υπερατλαντικό παράγοντα. Πάντως η Αθήνα έχει μιλήσει ήδη με την Ευρωπαία Επίτροπο για θέματα Ενέργειας, ενώ ενήμερος για τα σχέδιά της είναι και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.
Το κόστος κατασκευής θα είναι περίπου 2 δις δολ., ενώ αναζητείται συμφωνία στο ρόλο που θα έχει η ΔΕΠΑ.

huffingtonpost.gr



1 σχόλιο:

Ο ΠΑΛΙΟΣ είπε...

ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΠΕΣΑΝΕ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΜΑΣΤΕ Τ0Ν ΑΓΩΓΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΓΚΡΙΝΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΧΑΤΗΡΙ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΑΝΕ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΞΑΜΕ ...ΜΑΓΚΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΗΡΟ