Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Financial Times : «Η Φινλανδία το μεγαλύτερο εμπόδιο για την Ελλάδα»




Η Φινλανδία εξελίσσεται στο μεγαλύτερο εμπόδιο στην διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας για το χρέος από την επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας, αναφέρουν οι Financial Times, δείχνοντας αφενός απροθυμία να δεχθεί παράταση αποπληρωμής των δανείων και αφετέρου αρνούμενη κατηγορηματικά να στηρίξει οποιαδήποτε μείωση του χρέους.

Σε συνέντευξη του ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Σταμπ είπε ένα «κατηγορηματικό όχι» σε οποιαδήποτε σκέψη  να διαγραφούν τα ελληνικά χρέη και προειδοποίησε ότι η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει στο έπακρο τους όρους του υπάρχοντος Μνημονίου. Τα σχόλια αυτά του Σταμπ- σημειώνουν οι FT- είναι μια ωμή παρέμβαση στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ, που προς το παρόν είναι πρώτος στις δημοσκοπήσεις, έχει το θέμα του χρέους στην κορυφή της ατζέντας του. 

«Εφικτή η συμφωνία χωρίς το φινλανδικό πρόβλημα» 

Όπως γράφουν οι FT, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, που μετείχε στις συζητήσεις, είπε ότι χωρίς τις αντιρρήσεις των Φινλανδών, θα μπορούσε να είναι εφικτή μια συμφωνία και η έναρξη διαπραγματεύσεων με μετριοπαθή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά μετά τη συνειδητοποίηση στις πρωτεύουσες της ευρωζώνης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό να κερδίσει τις εκλογές.

«Χωρίς το φινλανδικό πρόβλημα» είπε ο αξιωματούχος, «είμαι πολύ βέβαιος ότι θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε ένα λογικό συμβιβασμό. Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι πάντα η Αθήνα».


απόσπασμα από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: