Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ... Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


Γράφει ο Βέργος Πέτρος.

Ξεκινώντας θα εστιάσω την προσοχή μου στην σημασία της λέξεως *διαβούλευση και διαβουλεύομαι* που σημαίνει «εξετάζω με λεπτομέρεια».

Η έννοια της διαβούλευσης συνίσταται στην προσεκτική, συνειδητή, πολυεπίπεδη και σε βάθος προετοιμασία των απαραίτητων διαδικασιών για την κατάκτηση της συναίνεσης.Η έννοια μέσα από την οποία θα ξεπηδήσει η κοινωνία των πολιτών ως ενιαίος, συμπαγής και αποτελεσματικός οργανισμός, που θα αποτελέσει τον καταλύτη της ραγδαίας αύξησης της συμμετοχής και την οριστική απάντηση στην περιθωριοποίηση ικανών αλλά μειοψηφικών κοινωνικών δυνάμεων.
Για να επιτύχουμε όμως όλα αυτά, πρέπει όλοι να μάθουμε να ζυγίζουμε την επάρκεια, τη βαρύτητα και το κύρος των επιχειρημάτων των άλλων. Τα θετικά σημεία όλων των απόψεων πρέπει να ζυγισθούν με προσοχή προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις με ορθότητα και βιωσιμότητα.
Αυτό ακριβώς είναι το έργο της διαβούλευσης και όποιοι το αρνούνται, αρνούνται την ίδια τη δημοκρατία.

Ο Δήμος Δελφών στοχεύοντας στην ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και στην αύξηση της συμμετοχικότητας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, με πρωτοβουλία του Δημάρχου του κ. Αθαν. Παναγιωτόπουλου, ξεκίνησε χθες από το Δημαρχείο της ‘Αμφισσας αυτή ακριβώς την διαδικασία.Σ’ αυτή την πρώτη διαβούλευση, η οποία είχε πλήρη απαρτία, το παρών έδωσαν τοπικοί εμπορικοί και επαγγελματικοί σύλλογοι και οργανώσεις, επιστημονικοί σύλλογοι και φορείς, τοπικές οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών, σύλλογοι εργαζομένων στο δήμο, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, αθλητικοί, πολιτιστικοί, εξωραϊστικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί η εκκωφαντική απουσία των εκπροσώπων ολόκληρης της αντιπολίτευσης από ένα τόσο σοβαρό γεγονός και των τοπικών μέσων ενημέρωσης για την κάλυψη της εκδήλωσης και την ενημέρωση του κοινού.


Τα ζητήματα τα οποία απασχόλησαν ήταν δύο:
Α) *Κανονισμός λειτουργίας Κοινόχρηστων χώρων (Πεζόδρομων, Πλατειών, Πεζοδρομίων) Δημοτικών και τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Δελφών.
Β) *Εισήγηση του Δημάρχου για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα.

Την συζήτηση ξεκίνησε με έναν χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους ο Δήμαρχος Δελφών και συνέχισε εξηγώντας τον σκοπό λειτουργίας της επιτροπής και με την εισήγηση για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα.Μίλησε για την δημιουργία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) εξήγησε την λειτουργία τους και το που αποσκοπούν. Τέλος παρουσίασε τις προτάσεις του, πάνω στις οποίες διεξήχθη διεξοδική συζήτηση. Στο ίδιο μοτίβο έγινε και η συζήτηση για το θέμα του κανονισμού λειτουργίας των κοινόχρηστων χώρων.
Αξίζει να σημειωθεί το ζωηρό ενδιαφέρον από πλευράς πολιτών που συνέβαλλαν ουσιαστικά και εποικοδομητικά στον διάλογο με προβληματισμούς, απορίες, ιδέες και προτάσεις για τα ανωτέρω ζητήματα.
Ευχή όλων η συνέχιση της λειτουργίας της Επιτροπής Διαβούλευσης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: