Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

ΜΑ, ΤΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ; (ή, αλλοιώς, χιονίζει στην Αλάσκα;)

Συλλογή: Προκόπης Μπίχτας
Για όποιον έχει καμία απορία για την χαοτική διαφορά στην πρόθεση ψήφου ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ στην πληγωμένη από την ανεργία και την λαθρομετανάστευση Αχαΐα, η παρακάτω τραγική είδηση θα δώσει πολλές εξηγήσεις: Πατέρας τεσσάρων παιδιών έπαθε έμφραγμα και ξεψύχησε μόλις έφθασε στα χέρια του το ειδοποιητήριο πλειστηριασμού του σπιτιού του στην Πάτρα, λόγω χρεών προς την τράπεζα...
Σε σχετικές δηλώσεις του στα τοπικά Μέσα ο πρόεδρος του Σωματείου Ανέργων Ανασφάλιστων του Νομού Αχαϊας Γιώργος Μητράκης σνέφερε ότι: «Ο συμπολίτης μας ήταν άνεργος και μόλις παρέλαβε το ειδοποιητήριο ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου μετά από λίγο έφυγε από τη ζωή. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερα παιδιά ορφανά από πατέρα, άνεργα και προσπαθήσαμε να μην γίνει ο πλειστηριασμός του σπιτιού τους. Προσπαθούμε ώστε τα χρέη που είχε ο πατέρας τους στην Τράπεζα να μην τα κληρονομήσουν τα παιδιά».
Σήμερα είχαν προγραμματιστεί επτά πλειστηριασμοί σπιτιών απόρων και ανέργων στην Πάτρα οι οποίοι δεν έγιναν κατόπιν διαμαρτυρίας της ΕΚΠΟΙΖΩ και της«Πρωτοβουλίας Πλειστηριασμοί-Stop».
Δυστυχώς αυτή είναι η φρικτή πραγματικότητα στην Ελλάδα των τελευταίων πέντε ετών: Να σου παίρνουν την δουλειά, να μην ξαναβρίσκεις ποτέ δουλειά, να πεινάνε τα παιδιά σου και στο τέλος να σου παίρνουν το σπίτι οι τράπεζες γιατί δεν έχεις να πληρώσεις αυτό που αγόρασες όταν είχες δουλειά...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δώρο στα "κοράκια" κάνουν τα σπίτια μας οι εγκέφαλοι της κυβέρνησης, αφού θα βγαίνουν στον πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης την εμπορική!
Όι τράπεζες όμως δάνεισαν τον κόσμο με βάση τις αντικειμενικές, και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μας στέλνει τον λογαρισαμό του ΕΝΦΙΑ, τον ενιαίο φόρο ακινήτων, υπολογισμένο επίσης με βάση τις αντικειμενικές αξίες.
Με τιμές εκκίνησης τις πολύ χαμηλές εμπορικές αξίες αντί των αρκετά πιο υψηλών αντικειμενικών τιμών θα διενεργούνται το 2015 οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς τις τράπεζες, σύμφωνα με ρύθμιση-βόμβα που συμπεριέλαβαν στο πολυσέλιδο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Όπως φαίνεται και στο κείμενο του πολυνομοσχεδίου και συγκεκριμένα στα άρθρα993 και 995 τιμή της πρώτης προσφοράς για το ακίνητο που εκπλειστηριάζεται ορίζεται η εμπορική αξία του όπως αυτή προσδιορίζεται κατά τον χρόνο της κατάσχεσης και όχι η αντικειμενική όπως ορίζει η ισχύουσα ρύθμιση. 

Επιπλέον, με τις διαδικασίες εξπρές που θα ισχύουν για τους πλειστηριασμούς,σύμφωνα με τον αναμορφωμένο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι εξευτελιστικές τιμές πρώτης προσφοράς που θα καθορίζονται στους πλειστηριασμούς θα μπορούν να μειωθούν ακόμη περισσότερο, στις περιπτώσεις που οι πρώτοι πλειστηριασμοί θα κηρύσσονται άκαρποι.
Φυσικά ενοείται ότι ο οφειλέτης θα συνεχίσει να χρωστάει στον αιώνα...τον άπαντα, καθώς η πώληση σε εξεφτελιστική τιμή δεν θα τον "ξελασπώνει"απο τα υπέρογκα τεχνητά χρέη που οι τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις του"φόρτωσαν" στην πλάτη.
Ο πραγματικός στόχος των ξένων σε συνεργασία με το εγχώριο πολιτικό σύστημα πλέον αποκαλύπτεται. Θέλουν την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, το τελευταίο τους "λιμάνι". Άνθρωποι που δεν έχουν στέγη και γη στη χώρα τους εύκολα διασύρονται, και ακόμα πιο εύκολα εγκαταλείπουν την χώρα για να αντικατασταθύν απο πολυφυλετικούς "Έλληνες"
Ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γη (άρα=γή +έχων). Και πραγματικά, ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς δική του γη / δικό του σπίτι. Χτυπωντας μας στην ιδιοκτησία μας, χτυπούν την αρχοντιά της άλλοτε περήφανης μεσαίας ελληνικής τάξης. Χωρίς σπίτι παύεις να είσαι άρχοντας στον τόπο σου.
Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι όταν επέβαλαν τον φόρο υπεραξίας ακινήτων στην κυβέρνηση (χαράτσι 15%), στην αρχή προέβλεπε μεταπωλήσεις από την 1/1/2013. Η τρόικα ανάγκασε την κυβέρνηση (λέμε τώρα) να το επεκτείνει μέχρι το...10000 π.Χ. Όλα μαζί αν συνδυαστούν προκύπτει ότι"δεν θα αξιοποιήσετε την περιουσία σας, θα σας την πάρουμε και θα μείνετε στο δρόμο".
Να πουλήσεις δεν μπορείς, να ξεχρεώσεις δεν μπορείς,να έχεις λεφτά στην τράπεζα δεν μπορείς, να έχεις δουλειά δεν μπορείς,και την ίδια στιγμή στις έρευνες παρουσιάζεται το έυρημα ότι ένας στους δύο Έλληνες θέλουν να την "κάνουν" από την χώρα. Μήπως αυτός είναι και ο τελικός σκοπός;Η Ενωμένη Ευρώπη που οραματίζονται στις Βρυξέλες, δεν προβλέπει την ύπαρξη ισχυρών εθνικών δεσμών. Και όποιος έπιασεν,έπιασεν.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν οι κατασχέσεις, οι διώξεις και τα άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος οφειλετών. Σε ρυθμούς πολυβόλου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει εξαπολύσει από τις αρχές του χρόνου πάνω από 780.000 «επιθέσεις» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που χρωστούν στην εφορία.
Θεωρητικά εφόσον οι οφειλέτες ενταχθούν στη νέα ρύθμιση χρεών, τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αναστέλλονται. Ωστόσο το γράμμα του νόμου απαιτεί να πληρώσουν το 50% των οφειλών τους αν θέλουν να γλιτώσουν από τις κατασχέσεις στις τράπεζες.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείς Δημοσίων Εσόδων τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι παίρνουν σειρά, αφού βρίσκονται ήδη στον προθάλαμο των κατασχέσεων και της φυλάκισης, είτε έχουν κάνει ρύθμιση είτε όχι για τα «φέσια» που έχουν αφήσει απλήρωτα στο δημόσιο.
Όπως αναφέρει το protothema.gr, ακόμα και αν όλοι αυτοί μπορούσαν να μπουν στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις, τα άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που ξεκίνησαν ήδη σε βάρος τους σταματούν να τρέχουν, εκτός από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (στις τράπεζες κυρίως) για τα οποία απαιτείται να βρουν να πληρώσουν μαζεμένα τα μισά από όσα χρωστάνε στο δημόσιο.
«Για φυλακή» η μισή Ελλάδα
Η νέα ρύθμιση αποτελούσε την «τελευταία ευκαιρία» για όσους νοιώθουν την καυτή ανάσα του δικαστικού κλητήρα, των κατασχέσεων και των ποινικών διώξεων. Και αυτοί αυξάνονται αλματωδώς μήνα με το μήνα! Ξεπερνούν ήδη τους 2.250.000 οι φορολογούμενοι που έχουν «παλαιά χρέη» στην εφορία προ του2013, ενώ 1,1 εκατ. φορολογούμενοι μπήκαν στη «μαύρη λίστα» επειδή άφησαν νέα χρέη επειδή άφησαν απλήρωτους τους τρέχοντες φόρους της χρονιάς. Όλοι μαζί χρωστούν 70,1 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά μόνον οι 175.000 από αυτούς είχαν ως τώρα κάνει κάποια ρύθμιση για να αποφύγουν τα χειρότερα.
Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο φέτος, η εφορία έβαλε στο στόχαστρο 781.000 φορολογούμενους, στους οποίους επέβαλε κατάσχεση ή τους κάθισε «στο σκαμνί» για τα χρέη τους στο κράτος.
Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι αποκαλυπτικά:
- Μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο έγιναν 149.170 κατασχέσεις εις χείρας τρίτων. Δηλαδή αναλογούν 5.967 κατασχέσεις μισθών, ενοικίων,σε τράπεζες κλπ για κάθε εργάσιμη ημέρα του μήνα! Οι 131.326 έγιναν ηλεκτρονικά χωρίς δικαστικό κλητήρα. Συνολικά μέσα στο 2014 (εννεάμηνο) έγιναν 687.427κατασχέσεις!
- Τον Σεπτέμβριο διενεργήθηκαν 909 προγράμματα πλειστηριασμού. Συνολικά φέτος έχουν γίνει 11.226 πλειστηριασμοί ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων οφειλετών.
- Στον προθάλαμο του πλειστηριασμού (παραγγελία κατάσχεσης) μπήκαν τον μήνα Σεπτέμβριο άλλοι 3.731 φορολογούμενοι. Συνολικά από την αρχή του χρόνου έγιναν 25.718 παραγγελίες κατάσχεσης.
- Τον μήνα Σεπτέμβριο η εφορία ενέγραψε 290 υποθήκες σε ακίνητα οφειλετών. Έφτασαν έτσι συνολικά τις 2.329.
«Για φυλακή» οδεύει πλέον όμως …η μισή Ελλάδα. Μόνο τον Σεπτέμβριο ασκήθηκαν 4.122 ποινικές διώξεις σε φορολογουμένους για χρέη στο δημόσιο. Κάθε εργάσιμη μέρα δηλαδή η εφορία στέλνει άλλους 165 φορολογούμενους«στο σκαμνί». Στο εννεάμηνο ασκήθηκαν συνολικά 54.586 ποινικές διώξεις –όσους έχει δηλαδή πληθυσμό μια πόλη όπως πχ η Καλαμάτα, τα Χανιά ή η Καβάλα!
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν και ότι οι ρυθμοί που «κτυπά» η εφορία είναι επιταχυνόμενοι και μήνα με τον μήνα αυξάνονται (πλην του Αυγούστου που ήταν κλειστά τα δικαστήρια).
Μόνη «ασπίδα» για τους οφειλέτες φάνταζε η υπαγωγή τους στη ρύθμιση των 100 δόσεων, χωρίς την απαίτηση καταβολής του 50% των οφειλών τους,ώστε να μπορούσαν να εξοφλούν πληρώνοντας τουλάχιστον 50 ευρώ το μήνα για να γλιτώσουν κατασχέσεις και διώξεις. Αλλά και αν μπουν στη ρύθμιση και πετύχουν και αναστολή των κατασχέσεων, όσοι «λυγίσουν» και στην πορεία φανούν ασυνεπείς στις δόσεις ή μελλοντικούς φόρους και χαράτσια που θα τους επιβληθούν, τότε κινδυνεύουν και πάλι να χάσουν τη ρύθμιση -και τότε ίσως χάσουν τα πάντα…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: