Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

ΙΤΕΑ… ΕΝΑΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΣΤΟ “ΡΑΚΟΜΕΛΙΟ” Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΑΙΝΑΚΗΣ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ


Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΑΙΝΑΚΗΣ γεννήθηκε στα Χάνια το 1984. Γιος του Στέλιου Λαινάκη, διακεκριμένου ερευνητή και ερμηνευτή της μουσικής παράδοσης της Κρήτης. Από πολύ μικρός γνώρισε και μελέτησε ποικίλα μουσικά ιδιώματα και κυρίως εκείνα της κρητικής μουσικής. Είναι δεξιοτέχνης στο λαούτο στο μπουγαρί και στο τρίχορδο μπουζούκι .Στη μουσική του παιδεία αλλά και στον τρόπο ζωής του, συνέβαλαν οι φίλοι, δάσκαλοι και συνεργάτες του πατέρα του, «θρύλοι» της κρητικής και λαϊκής μουσικής, όπως ο Κώστας Παπαδάκης (ή Ναύτης), ο Γιώργος Τσαγκαράκης (ή Τζιμάκης), ο Ιορδάνης Τσομίδης και πολλοί άλλοι αξιόλογοι μουσικοί.
Συμμετείχε σε συναυλίες και παρουσιάσεις της κρητικής μουσικής, όπως στο Μέγαρο Μουσικής, στο Λυκαβηττό, στο Θέατρο Πέτρας, σε Ωδεία, θέατρα και εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα.. Το 2004 δημιούργησε το δικό του μουσικό σχήμα, το οποίο ερμηνεύει Ταμπαχανιώτικα, Κισσαμίτικα συρτά, παραδοσιακή μουσική από την υπόλοιπη Κρήτη και την Ελλάδα και παλιά ρεμπέτικα και σμυρναίικα . Ασχολείται με τη σύνθεση μουσικής. Παραδίδει, επίσης μαθήματα μπουλγαρί και κρητικού λαγούτου στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανιών.
Επένδυσε μουσικά το Ντοκυμαντέρ του Θ. Παπαδουλάκη και της Νομαρχίας Χανίων για τον Αγροτοτουρισμό στην Κρήτη το 2007. Έγραψε προτότυπη μουσική για την ταινία “Περίσσιος” που παρουσιάζει την εργασία Γιώργου Κουτρουμπά στη γλυπτική επί της πέτρας της Κρήτης. Το 2010 έλαβε μέρος στην πρώτη Μουσική Συνάντηση που έγινε στη Μυτιλήνη , «ΜΕΣΟΓΕΙΟΤΟΠΙΑ- Μουσική παράδοση της Μεσογείου», κάνοντας σεμινάριο στο Λαούτο, στο Μπουλγαρί και στον Χανιώτικο Συρτό.
Επιμελήθηκε τη μουσική σε (3-λεπτό) βίντεο-παρουσίαση της Καντάνου Ν. Χανίων στην επιτροπή της Ουνέσκο για τις περιοχές σύμβολα ειρήνης. Είναι επίσης διοργανωτής του μουσικού φεστιβάλ « Ροτόντα ». Τον Φεβρουάριο του 2011 συμμετείχε, με μεγάλη επιτυχία στο FDF festival στο Los Angeles της Καλιφόρνια. Παρουσίασε επίσης, τα Ταμπαχανιώτικα , για πρώτη φορά στην Αμερική, στο San Francisco και στη New York.

Δεν υπάρχουν σχόλια: