Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Σκρίνιο αντί για ντιμπέιτ


Το σκρίνιο είναι ένα άχρηστο έπιπλο, που με­σουρανούσε στα μικροαστικά σαλόνια - όλων των τάξεων - μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80.

Κάτι μεταξύ μπουφέ και βιτρίνας, λατρεύτηκε από τους μικροαστούς - όλων των τάξεων - για­τί λειτουργούσε ως το εσώψυχό τους εκθετήριο. Εκεί μπορούσαν να έχουν στην κοινή μικροαστι­κή τους θέα, προς τέρψη των επισκεπτών των εορτών και της σχόλης, από γυάλινες μπαλαρίνες και αχρησιμοποίητα στον αιώνα τον άπαντα ποτηράκια του λικέρ μέχρι τον παππού φαντά­ρο, την Παναγία με το θείο βρέφος,ακόμα και τα στέφανα του γάμου - για τους πιο σκληροπυρη­νικούς νοικοκυραίους.

Και, ω, του θαύματος, το σκρίνιο και η αποστει­ρωμένη αισθητική του βρίσκονται με επιλογή του Αντώνη Σαμαρά σε πρώτο πλάνο, δέκα ημέ­ρες πριν από τις πιο κρίσιμες και ιστορικές εκλο­γές για τη χώρα.

Στο πολιτικό σκρίνιο του ο πρωθυπουργός προ­σπαθεί να χωρέσει όλη την ακροδεξιά σημειολο­γία, προκειμένου να φλερτάρει τους επισκέπτες της τελευταίας στιγμής, που αμφιταλαντεύονται γοητευμένοι από τους υπόδικους με τα μαύρα.

Και έτσι έχει στριμώξει στη βιτρίνα του τον φρά­χτη στον Έβρο, τους νεκρούς του «Charlie Hebdo», τους τζιχαντιστές, τους αστυνομικούς που κινδυνεύουν να μείνουν άοπλοι και τις εικό­νες - Θεέ μου, συγχώρα με - που οι κομμουνισταί του Τσίπρα θα πετάξουν στην πυρά.

Η επολογή του πολιτικού σκρίνιου έχει και συνέ­χεια. Γιατί τέκνο της ίδιας αποστειρωμένης πολι­τικής λογικής ήταν η απόφαση του Αντώνη Σα­μαρά να μην συμμετάσχει σε ντιμπέιτ με τον Αλέξη Τσίπρα και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Να μην συμμετάσχει ακόμα και σε αυτό το ελ­ληνικής εμπνεύσεως, με ευθύνη των κομμάτων, αποστειρωμένο ντιμπέιτ.

Μια επιλογή ήττας και πολιτικής μικρότητας που, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις των συμ­βούλων του πρωθυπουργού, δεν τον ωφελεί, αλ­λά αντίθετα παρουσιάζει τον εμπνευστή του φό­βου ως έναν φοβισμένο απερχόμενο. Φοβισμένο γιατί αρνείται να υπερασπιστεί τις επιλογές του σε ζωντανή μετάδοση απέναντι στον κύριο αντί­παλό του.

Το ευτύχημα, πάντως, για τον Αντώνη Σαμαρά και το επικοινωνιακό του επιτελείο είναι ότι δεν εί­μαστε Βρετανοί και δεν διαθέτουμε το φλεγματι­κό τους χιούμορ. Γιατί ο δυστυχής Κάμερον, που επίσης αρνείται να συμμετάσχει στο ντιμπέιτ, κινδυνεύει να υποστεί την απόλυτη πολιτική τα­πείνωση και μάλιστα σε ζωντανή σύνδεση, αφού του διεμήνυσαν ότι το ντιμπέιτ θα γίνει με την κα­ρέκλα του άδεια!
topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: