Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Στις 12 Ιανουαρίου Προεδρικές εκλογές - χωρίς συμφωνία με τρόικα (;;)



Στις 12 Ιανουαρίου θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, με την κυβέρνηση να θεωρεί δεδομένες τις 183 ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία.

Θα γίνουν 3 ψηφοφορίες και αν δεν εκλεγεί πρόεδρος θα πάμε σε βουλευτικές εκλογές. Αυτές είναι οι πληροφορίες από το πολιτικό ρεπορτάζ σύμφωνα με τις οποίες θεωρείται βέβαιον πλέον οτι δεν θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα φέτος, αλλά θα παραταθεί για κάποιους μήνες η εκταμίευση της δόσης των 7 δισ ευρώ που περιμέναμε πρίν το τέλος του έτους. Αυτό δεν σημαίνει παράταση του μνημονίου, ούτε νέο μνημόνιο, σημαίνει όμως ότι οι εταίροι διακόπτουν κάθε χρηματοδότηση έως ότου ξεκαθαρίσει ποιά θα είναι η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια και έω ότου βρεθεί τρόπος για να δεσμευτεί το σύνολο του ελληνικού πολιτικού κόσμου στις συμφωνίες που θα ισχύουν από εδώ και πέρα.
 
Η νέα συμφωνία με τους εταίρους που θα ισχύσει όταν ολοκληρωθούν οι πολιτικές διαδικασίες στην Ελλάδα θα είναι αυτή της πιστωτικής γραμμής από τον ευρωπαικό μηχανισμό, ενώ τα χρήματα του ΔΝΤ που δεν έχουν ακόμη εκταμιευτεί θα παραμείνουν στη διάθεση της Ελλάδας για να τα απορροφήσει αν και όταν τα χρειάζεται. Οι μεγάλες ανάγκες κεφαλαίων εμφανίζονται τέλος Μαρτίου που θα πρέπει να πληρωθούν δόσεις του χρέους και εφόσον οι αγορές δεν έχουν μέχρι τότε ανοίξει για φθηνή χρηματοδότηση της χώρας, τότε θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα του ΔΝΤ.
 
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν οτι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Σαμαρά - Τσίπρα ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Ιανουάριο και να γίνουν εκλογές τον Νοέμβριο του 2015. Εάν αυτό το σενάριο αληθεύει, επιτυγχάνεται μια πολιτική εκκεχειρία για λίγους μήνες η οποία όμως διασφαλίζει αφενός την εκταμίευση των δόσεων και τη συμφωνία για τη νέα σχέση με την ΕΕ η οποία θα διαδεχθεί το μνημόνιο, ενώ ταυτόχρονα προστατεύεται το εισόδημα από τον τουρισμό που αναμένεται ότι φέτος θα είναι ιδιαίτερα αυξημένος. 
Το σενάριο αυτό λοιπόν θεωρείται από κύκλους της αγοράς ιδανικό για να βγεί η χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο την έχει οδηγήσει η πολιτική αστάθεια των τελευταίων μηνών. Προυπόθεση βέβαια για όλα αυτά είναι η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας τον Ιανουάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: