Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Σάρωσε ο «αντιφουσεκισμός»!


Με μεγάλη διαφορά νέος δήμαρχος ο Θ. Παναγιωτόπουλος
- Ο κ. Παναγιωτόπουλος έπεισε ως ανεξάρτητος και εκμεταλλεύτηκε άριστα την αρνητική διάθεση της τοπικής κοινωνίας απέναντι στον π. δήμαρχο Ν. Φουσέκη και τον μηχανισμό του
- Εμφανής η διάθεση των ψηφοφόρων για αλλαγή μοντέλου διοίκησης, πολιτικής νοοτροπίας και προσώπων
Νέος δήμαρχος Δελφών αναδείχθηκε χθες το βράδυ με ποσοστό 56,52% ο κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος κατάφερε να πείσει για την πολιτική ανεξαρτησία του ιδίου και του συνδυασμού του, την τοπική κοινωνία.
Παράλληλα με τη νίκη του κ. Παναγιωτόπουλου υπέστη μεγάλη ήττα ο ίδιος ο πρώην δήμαρχος κ. Φουσέκης και το επιτελείο με το οποίο διοίκησε τα προηγούμενα χρόνια, καθώς αυτό ήταν το κύριο επιχείρημα των εκλογών που ολοκληρώθηκαν χθες, εναντίον του κ. Ταγκαλή.
Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος αν και αναδείχθηκε πολιτικά από τον πρώην δήμαρχο, λαμβάνοντας την μεγάλη απόφαση να διαχωρίσει τη θέση του και να καταρτίσει δικό του ψηφοδέλτιο, θεωρήθηκε ως κίνηση «κόντρα» στον πρώην δήμαρχο, ο οποίος να υπενθυμίσουμε τότε δήλωνε και επέμενε ότι θα διεκδικήσει για μία ακόμη φορά το δήμο. Στο ψηφοδέλτιο αυτό εναπόθεσε μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας τις ελπίδες του για αλλαγή μοντέλου διοίκησης, πολιτικής νοοτροπίας και προσώπων οι οποίοι όμως δεν ήθελαν να φύγουν και από το χώρο τους δεδομένου ότι η πλειοψηφία του καλλικρατικού δήμου Δελφών είναι συντηρητικοί ψηφοφόροι.
Ο κ. Ταγκαλής δε, αν και δεν λογίστηκε ποτέ στους στενούς συνεργάτες και τα πρόσωπα απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Φουσέκη, χρεώθηκε ότι δέχθηκε να αναλάβει την παράταξή του συμπεριλαμβανομένου ανθρώπων του στενού του πυρήνα ενώ πολλοί απογοητεύτηκαν που δεν διαχώρισε τη θέση του έγκαιρα καθώς, βρισκόταν σε συζητήσεις προ διετίας.
Επίσης μεγάλο μειονέκτημα του κ. Ταγκαλή είναι ότι δεν διέθετε καλό εκλογικό επιτελείο και δεν μπόρεσε να οργανωθεί καλά, ενώ παράλληλα δεν είχε σε καίρια πόστα ανθρώπους με εμπειρία.
Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος έπαιξε ένα περίεργο πολιτικό ρεύμα που διαμορφώθηκε το τελευταίο εξάμηνο και το οποίο μπορεί να περιγραφεί μόνο ως «αντιφουσεκισμός».
Ο πρώην δήμαρχος είχε κουράσει τόσο ως φυσική πολιτική παρουσία όσο και –μάλιστα πολύ περισσότερο- ως νοοτροπία. Τα δεκαέξι χρόνια διοίκησης, ο τρόπος που την άσκησε, οι αναθέσεις σε υποστηρικτές και συγγενείς – τόσο δικούς του όσο και συνεργατών του, η «Γκελεστάθια» σχολή που ακολούθησε κατά γράμμα, αλλά και η τελευταία δικαστική του εκλογή, έπεισαν την πλειοψηφία της κοινωνίας ότι πρέπει να κάνει στροφή. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύτηκε πολιτικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, διαβλέποντας νωρίς το ρεύμα που διαμορφωνόταν αλλά και την αναγκαιότητα για πολιτική στροφή. Διαχώρισε έγκαιρα τη θέση του προβάλλοντας επικοινωνιακά το προφίλ του στελέχους της δημοτικής αρχής που έκανε την επανάστασή του. Είναι εμφανές από το αποτέλεσμα ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν κέρδισε μόνο τη στήριξη του δημοτικού συνδυασμού του κ. Μπακογιάννη αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των ψήφων των «Πολιτών στο Προσκήνιο». Οι δε ψηφοφόροι της Λαϊκής Συσπείρωσης φαίνεται ότι ακολούθησαν την κομματική γραμμή στο λευκό και άκυρο, αν κρίνουμε από το συγκεκριμένο ποσοστό.
Η τοπική κοινωνία στηρίζοντας τον κ. Παναγιωτόπουλο περιμένει να διοικήσει με υψηλό αίσθημα δικαιοσύνης και να μην επιτρέψει ούτε στον εαυτό του ούτε στους συνεργάτες του να λειτουργήσουν με προσωπικά η μικροπολιτικά ελατήρια, να δημιουργήσει δομές που θα δώσουν ελπίδα για το δήμο και την περιοχή μας, να συμβάλλει καταλυτικά στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των δημοτικών ενοτήτων καις την ίση αντιμετώπισή τους από μέρους της δημοτικής αρχής.
Πήρε εχθές το βράδυ την ευκαιρία να κάνει πράξη το όραμα που ευαγγελίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και να δώσει στο δήμο Δελφών την αίγλη που του αξίζει. Τέλος η τοπική κοινωνία έδειξε ξεκάθαρα ότι θέλει να κλείσει τους λογαριασμούς της με το σύστημα Φουσέκη και να βάλει στο χρονοντούλαπο τη σχολή Γκελεστάθη και αυτά είναι καλά να τα λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι νεοεκλεγέντες πολιτικοί δημοτικοί μας άρχοντες.
Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μετεκλογικό quiz:

Ποιος ήταν το δεξί χέρι του απερχόμενου δημάρχου μέχρι τελευταία στιγμή και ποιος του έφερνε μονίμως αντιρρήσεις;

Έλεος πια...ο νέος δήμαρχος είναι πλέον γεγονός και έχουμε καταλάβει ότι έχει όλα τα ΜΜΕ με το μέρος του, ας δούμε τι θα κάνει και ας μη λασπολογούμε άλλο...

Ανώνυμος είπε...

Κι ο Παναγιωτόπουλος έχει τα βαρίδια του και πρέπει να τα παραγκωνίσει!

Ανώνυμος είπε...

Δε θα έλεγα βαρίδια, πιο πολύ ταιριάζει ο χαρακτηρισμός "άσχετοι". Μήπως είναι ο μοναδικός "σχετικός" μαζί με αυτόν που θα διορίσει "γενικό γραμματέα", που φυσικά όλοι καταλάβαμε ποιος ή ποια θα είναι...φάνηκε από την κατάσταση της Ιτέας, κατά τη διάρκεια του πάντα "έντιμου" προεκλογικού αγώνα...