Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 100.000 ΕΥΡΩ


Σύμφωνα με το bankingnews

Τα χρήματα σας, τις καταθέσεις σας να τις κρατήσετε στις Ελληνικές τράπεζες, δείχνοντας εμπιστοσύνη αλλά για καλό και για κακό σπάστε τα ποσά σε λογαριασμούς κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ.
Η λύση αυτή είναι ενδεδειγμένη.
Η απόσυρση των καταθέσεων, δε θα είχε καμία λογική θα αύξανε τον πανικό και θα οδηγούσε σε αδιέξοδο. Οι τράπεζες στην Ελλάδα θέλουν στήριξη και όλοι εμείς οι πολίτες πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες.
Όμως για λόγους πρόληψης μια απλή και εύκολη διαδικασία που αποτελεί δικλείδα ασφαλείας – όχι όμως και σε ακραίες περιπτώσεις – είναι αν ένας καταθέτης έχει 150 χιλιάδες ευρώ να τις σπάσει σε 2 ώστε κάθε λογαριασμός να έχει υπόλοιπα κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ. Δυστυχώς οι Έλληνες που έχουν πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ δεν είναι πολλοί αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό του ενεργού πληθυσμού.
Οι καταθέσεις στην Ελλάδα
Ο Έλληνας έγινε φτωχότερος. Αυτό δεν αποτελεί μια απλή διαπίστωση που στηρίζεται σε γενικές παραδοχές αλλά στην συμπεριφορά της καταθετικής βάσης.
Μπορεί ο κοινωνικός πλούτος να μειώθηκε κατά 84 δις ευρώ σωρευτικά που αποτελεί το 35% του συνόλου των καταθέσεων με βάση το τέλος του 2009 που κατεγράφη το ιστορικό υψηλό των 237,5 δις ευρώ αλλά ορισμένα ποιοτικά στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά.
Στην Ελλάδα οι καταθέσεις των ιδιωτών αγγίζουν τα 135 δις ευρώ.
Ο πλούτος των φυσικών προσώπων φθάνει τα 135 δις ευρώ και επιμερίζεται σε περίπου 26 εκατομμύρια καταθετικούς λογαριασμούς πάσης φύσεως ταμιευτηρίου, προθεσμίας και όψεως. Ο δυσανάλογος αριθμός των λογαριασμών σε σχέση με τους πολίτες της χώρας σχετίζεται με το γεγονός ότι πολλοί εξ ημών διατηρούμε πάνω από ένα λογαριασμούς καταθέσεων.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο όμως που αποδεικνύει γιατί ο έλληνας έχει καταστεί φτωχότερος είναι ότι το 94% αυτών των λογαριασμών περίπου 24 εκατομμύρια λογαριασμοί έχουν υπόλοιπα κάτω από 10 χιλιάδες ευρώ και σε σχεδόν καθολικό βαθμό που προσεγγίζει το 95% του  94% αφορούν ποσά κάτω των 2000 ευρώ.
Δηλαδή μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ο πλούσιος έλληνας όπως χαρακτηρίστηκε στο παρελθόν από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που ζει σε ένα φτωχό κράτος ή τις αναφορές των ξένων ότι οι έλληνες καλοπερνάνε, τελικός είναι ένας μύθος.  Επίσης είναι εντυπωσιακό ότι οι καταθετικοί λογαριασμοί πάνω από 100 χιλιάδες φθάνουν τους 105 χιλιάδες.
Στην Ελλάδα δηλαδή υπάρχουν 105 χιλιάδες καταθετικοί λογαριασμοί που διαθέτουν πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ.
Κατ΄ εκτίμηση αυτοί οι 105 χιλιάδες καταθετικοί λογαριασμοί αντιστοιχούν σε 60 χιλιάδες Έλληνες.
Η ουσία από τα στοιχεία αυτά ποια είναι;
Ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων έχει καταθέσεις έως 2000 ευρώ.
Η κοινωνία λόγω της ύφεσης έχει εξαθλιωθεί.
Η σωρευτική ύφεση περί το 27% έχει αποδομήσει τον κοινωνικό ιστό, καταστήσει τον έλληνα πιο φτωχό.
Το χτύπημα στις καταθέσεις στην Κύπρο ήδη έχει δημιουργήσει αμυντικά αντανακλαστικά και φοβικά σύνδρομα στον έλληνα καταθέτη.
Ήταν ένα μεγάλο λάθος.
Η Ευρώπη έκανε ένα μεγάλο λάθος πλήττοντας τις καταθέσεις στην Κύπρο.
Το λάθος αυτό μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για την συνοχή της Ευρωζώνης.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΜ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΜΟΛΙΣ ΣΠΑΣΕΤΕ ΤΙΣ 100000 ΣΕ ΔΥΟ ΤΩΝ 50000 ΘΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΣΤΙΣ 50000!!!ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ?ΜΟΛΙΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΡΑΦΗΚΕ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΑΥΞΗΣΑΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ,ΜΟΛΙΣ ΠΗΓΕ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ ΜΠΑΜ!!!ΑΥΞΗΣΑΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ.ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΣΕΙ ΕΝΕΔΡΕΣ ΠΑΝΤΟΥ.ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΤΑΒΕΛΗΔΕΣ ΔΕΝ ΞΕΦΕΥΓΕΤΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

μην αναδημοσιευετε βλακειες...
Ο εξυπνος Λεοτσακος...Ντροπη και σε σας γιατι ειστε πομπος παραπληροφορησης

Ανώνυμος είπε...

Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ:ΑΜΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΦΑΤΕ ΤΑ.ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΑΣ ΤΑ ΦΑΝΕ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΦΑΤΕ ΤΑ ΣΤΙΣ ΠΟΥΤΑΝΕΣ.