Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Διατροφικό σκάνδαλο: Όλη η Ευρώπη χλιμιντρίζει!


Πάνω από δύο χιλιάδες ελέγχους σε εταιρείες που παρασκευάζουν προμαγειρεμένα φαγητά που υποτίθεται πως έχουν βόειο κρέας, αποφάσισε να πραγματοποιήσει άμεσα η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το ξέσπασμα του γνωστού σκανδάλου που όσο περνάει ο καιρός αρχίζει να παίρνει κυριολεκτικά τη μορφή ενός τσουνάμι και όχι μόνο σε επίπεδο υγείας αλλά και επίπεδο οικονομικής απάτης αφού, όπως αποδεικνύεται, εμπλέκεται ένα «κονσόρτσιουμ» από εγκληματικές οργανώσεις που ανέπτυσσαν δραστηριότητα σε τουλάχιστον έξι χώρες.


Υπολογίζεται πως κάθε χώρα θα αναγκαστεί να διενεργήσει δεκάδες ελέγχους και κυρίως σε επίπεδο διανομέων αφού οι χώρες διάθεσης είναι πολύ περισσότερες από εκείνες που παράγουν τα προϊόντα αυτά.
Ήδη, εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα «νέα» που μας έρχονται από Βρετανία, αφού μετά από 2.500 ελέγχους που μέχρι τώρα πραγματοποιήθηκαν, σε περίπου 30 περιπτώσεις το υποτιθέμενο βόειο κρέας βρέθηκε να …χλιμιντρίζει.

Στην προσπάθεια της να υποβαθμίσει το θέμα η υπεύθυνη της διενέργειας των συγκεκριμένων ελέγχων, Κάθριν Μπράουν δήλωσε πως «Η συντριπτική πλειονότητα των προϊόντων με βόειο κρέας δεν περιείχε κρέας αλόγου. Τα δείγματα που είχαμε είναι εντελώς απαράδεκτα ωστόσο αποτελούν την εξαίρεση», παρακάμπτοντας φυσικά το γεγονός ότι ακόμη και ένα δείγμα αν ήταν «προβληματικό» και πάλι θα υπήρχε θέμα, πολύ δε περισσότερο όταν τα δείγματα αποδεικνύονται …πολύ πάνω του ενός.

Από αντίστοιχους ελέγχους σε άλλες χώρες προκύπτει:
- Αυστρία : αλογίσιο κρέας σε τορτελίνια. Στη
- Νορβηγία: αλογίσιο κρέας σε λαζάνια.
- Δανία: αλογίσιο κρέας σε επεξεργαστήριο κρέατος.
- Ολλανδία: αλογίσιο κρέας νεκρών αλόγων (!!!) αναμιγνυόταν με βοδινό και επωλείτο ως γνήσιο βοδινό.
- Πρόβλημα επίσης υπάρχει και σε Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία αλλά και Σουηδία, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών πως δεν υπάρχει θέμα υγειονομικών κινδύνων.

Μετά από υπολογισμούς η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι το απίστευτο αυτό σκάνδαλο έφτασε στα τραπέζια 13 χωρών της Ευρώπης σε περίπου 5 εκατομμύρια πακέτα προμαγειρεμένου φαγητού !
Σε κάθε περίπτωση, ο πονοκέφαλος για την Ένωση δείχνει διπλός αφού η ιστορία αυτή έχει δύο σκέλη, το υγειονομικό αλλά και το οικονομικό, με κανέναν μέχρι στιγμής να μην γνωρίζει πραγματικά, ποιο τελικά είναι το μεγαλύτερο.

ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: