Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ”ΚΑΡΤΕΡΙΑ” ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ


                                                                                         ΙΤΕΑ 27 Οκτώβριου 2011
                                                                                         Αρ. πρωτ. 12

Από:  Σύλλογο ”ΚΑΡΤΕΡΙΑ”                                       Προς Δήμο Δελφών       
Καραϊσκάκη 72
Τ.Κ.33200 ΙΤΕΑ ΦΩΚΙΔΟΣ                                            Κοινοποίηση:
e-mail: karteria1827@gmail.com                                   1.Γενικό   Επιθεωρητή  Δημόσιας                                                                  
                                                                                       . Διοίκησης
 Συνημμένα δύο (2)                                                       2. Βουλευτή Φωκίδας κα   
                                                                                          Παπαθανάση Αφροδίτη
                                                                                      3. Γραμματεία ΚΑΣ
                                                                                      4. Ι΄ ΕΠΚΑ Δελφών



ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ


     Αναφορικά με την προσπάθεια για την εκ νέου οριοθέτηση του Δελφικού Τοπίου και τον υπο Δημοπράτηση Χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής μας και ενώ έχουν συμβεί χρονολογικά τα εξής:

     Α) Δημοσίευμα της εφημερίδας ΦΩΚΙΣ στις 30-5-2011 με τίτλο «Βόμβα μεγατόνων: «Περνούν» την αναθεώρηση του Δελφικού τοπίου με το χωροταξικό. Εισηγούνται το Λαρνάκι Ιτέας εκτός ΖΟΕ» με αναφορά εκτός των άλλων και στην επίπτωση μιάς τέτοιας πράξης στην «βιομηχανοποίηση» του τουριστικού λιμανιού  της Ιτέας το οποίον είναι ταυτόχρονα και το τουριστικό λιμάνι των Δελφών, του Δελφικού Τοπίου  και  της ευρύτερης περιοχής.
     Β) Στις 6-6-2011, η Βουλευτής Φωκίδας Κα Παπαθανάση, καθησύχαζε την κοινωνία της Ιτέας, των Δελφών και της ευρύτερης περιοχής με δημοσίευμα σχετικά με το θέμα (συν. 1). Σύμφωνα με αυτό, το θέμα που βρίσκετε σε εκκρεμότητα μεταξύ Δήμου Δελφών και Υπ. Πολιτισμού αφορά αποκλειστικά και μόνο την κατάθεση των συντεταγμένων των ορίων και των επεκτάσεων των οικισμών . Όσον αφορά περεταίρω διαδικασίες τροποποίησης του Δελφικού τοπίου, διαβεβαίωνε ότι για οποιαδήποτε άλλη διαδικασία « … που θα ακολουθηθεί έχει ως βασική προϋπόθεση
την ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ & ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ …» κ.λ.π.
     Γ) Μετά από δύο μόλις μήνες, σύμφωνα με δημοσίευμα  εφημερίδας ΩτΦ στις 4-8-2011, ο Δήμος Δελφών κατέθεσε πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού, αντίθετο με τις διαβεβαιώσεις της Κας Παπαθανάση. Επιπλέον των προβλεπόμενων  από την διαδικασία συντεταγμένων των ορίων και επεκτάσεων οικισμών, αφορούσε  προτάσεις εξαίρεσης ιδιωτικών και δημοσίων εκτάσεων καθώς και αλλαγές χρήσεων γης εντός Δελφικού Τοπίου εκτός των ορίων και των επεκτάσεων των οικισμών.
     Δ) Στις 10-10-2011 μετά από πρόσκληση της Προέδρου Αντιδημάρχου Κας Λαίνη συνήλθε η οικονομική επιτροπή του Δήμου Δελφών με θέμα προς συζήτηση την «Έγκριση όρων δημοπράτησης του υποέργου «ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ Γ.Π.Σ. ΙΤΕΑΣ & ΚΙΡΡΑΣ Κωδ. ΟΠΣ 216727
 παρακαλούμε να μας απαντήσετε στα εξής:

     1) Υπάρχει άλλη διαδικασία – αίτημα του Υπουργείου Πολιτισμού προς τις αρμόδιες αρχές της περιοχής του Δήμου Δελφών για στοιχεία εκτός από τις συντεταγμένες των ορίων και των επεκτάσεων των οικισμών; Εάν ναι, παρακαλούμε να μας δώσετε αντίγραφα της αλληλογραφίας του και των σχετικών αιτημάτων ή να μας ενημερώσετε από πού μπορούμε να τα προμηθευτούμε.
     2) Εάν δεν υπάρχει άλλη διαδικασία ,  η κατάθεση των επιπλέον προτάσεων και αιτημάτων έγινε με  πρωτοβουλία του Δήμου Δελφών;
     Επισημαίνουμε ότι σε αυτή την  περίπτωση δεν θα έχει ισχύσει η διαβεβαίωση της Κας Παπαθανάση «…Το υπουργείο Πολιτισμού και μόνο ΘΑ ΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ επιστημονικής & κοινωνικής διαβούλευσης…».    
     3) Εάν η πρόταση του Δήμου συντάχθηκε μετά από την ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ & ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ  η οποία  θα αποτελούσε βασική προυπόθεση μιάς τέτοιας διαδικασίας όπως  μας διαβεβαίωνε η Κα Παπαθανάση,  παρακαλούμε να μας ενημερώσετε πού έγιναν οι σχετικές Δημόσιες Αναρτήσεις, τους χρόνους διάρκειας της Δημόσιας Διαβούλευσης καθώς και τα σχετικές αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων του Δήμου. 
     4) Εάν δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία που η Κα Παπαθανάση μας διαβεβαίωνε ότι θα ακολουθηθεί, ποια όργανα ή πρόσωπα του Δήμου Δελφών έλαβαν αποφάσεις σχετικά με την διαδικασία σύνταξης της πρότασης και ποια συλλογικά όργανα (επιτροπές, Δημοτικό Συμβούλιο) ή πρόσωπα έλαβαν σχετικές αποφάσεις με τους όρους ένταξης ή μη κάποιων περιοχών ή ιδιοκτησιών στις προτάσεις. Παρακαλούμε να μας δώσετε αντίγραφα των εισηγήσεων και των αποφάσεων αυτών ή να μας ενημερώσετε από πού μπορούμε να τα προμηθευτούμε. 
     5) Με ποιά κριτήρια ο Δήμος Δελφών αιτείται την εξαίρεση από το Δελφικό Τοπίο των περιοχών Α,Β,Γ,Δ της εταιρίας S&B (ιδιόκτητες και Δημόσιες) στην περιοχή Δυτικά της Ιτέας (παρ. Β.β.18 της πρότασης), την στιγμή κατά την οποία γνωρίζει ότι  βρίσκονται σε εξέλιξη:
     -  η διαδικασία μίσθωσης ή μη στην S&B της  μπαζωμένης επιφάνειας της θάλασσας στο Λαρνάκι, όπου έχει τεθεί θέμα νομιμότητας του μπαζώματος.
     -  η διαδικασία ανανέωσης της άδειας λειτουργίας των εγκαταστάσεων της S&B (σε πρώτο στάδιο μέσω της έγκρισης σχετικής ΜΠΕ) κατά την οποία έχει αποκαλυφθεί ότι η S&B  έχει προβεί σε   κατασκευή σειράς   κτιριακών κ.λ.π. εγκαταστάσεων  επι σειρά ετών μετά την θεσμοθέτηση του Δελφικού Τοπίου στις εν λόγω περιοχές Α, Β, Γ, Δ στην ζώνη Β του Δελφικού Τοπίου  χωρίς σχετικά αιτήματα και εγκρίσεις από το ΚΑΣ. 
     Γνωρίζεται ότι τα  προαναφερόμενα έχουν καταγγελθεί επώνυμα από φορείς και ιδιώτες και αναμένονται οι έλεγχοι και τα πορίσματα   από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης και Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.  

     Η διευθέτηση του Δελφικού Τοπίου είναι όντως η μεγαλύτερη και σοβαρότερη «θεσμική» - χωροταξική εκκρεμότητα που έχει δημιουργήσει   καθοριστικά προβλήματα στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και αφορά τόσο το σύνολο των κατοίκων όσο και μεμονωμένα  ιδιωτικά συμφέροντα. Η στάση του Δήμου όμως, έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις της Κας Παπαθανάση  και δημιουργείται, εκ πρώτης όψεως, εντύπωση  σοβαρής παραπληροφόρησης  της τοπικής κοινωνίας από έναν από τους δύο προαναφερόμενους σε ένα τόσο πολύ σοβαρό ζήτημα.
     Τέλος, θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι, απ’ όπου και αν προέρχεται και με οποιαδήποτε δικαιολογία, κάθε προσπάθεια τροποποιήσεως του Δελφικού Τοπίου ή σχετικών χωροταξικών στοιχείων της περιοχής και που θα νομιμοποιούσε   αυθαιρεσίες, παρανομίες  και άνομες συμπεριφορές παρελθόντων ετών θα ήταν σκανδαλώδης και προκλητική για το περί δικαίου κοινό αίσθημα και προσβλητική προς τις βασικές έννοιες της Ισονομίας και Ευνομίας.

     Παρακαλούμε για την προσοχή σας και την απάντησή σας.

  Με τιμή  
Για το Δ.Σ.


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΛΕΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΕΝ ΕΙΔΑΝ ΤΙΠΟΤΑ, Ή ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΞΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ; ΚΑΛΑ, ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟ ΛΑΟ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

Προς σύλλογο Καρτερια

Θελω να με ενημερώσετε για το αν καταλαβα καλά κάτι :

Ο κος Παπουτές είπε οτί ο ανισόπεδος κόμβος που προτίθεται να φτιάξει η S&B στο Λαρνάκι εκρεμεί στο ΚΑΣ από το 2008.
Το αίτημα προς το ΚΑΣ για την Μελέτη Περ/κων Επιπτώσεων για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων έγινε μεταγενέστερα και πρόλαβε και εγκρίθηκε?????

Ανώνυμος είπε...

Προς τον Ανώνυμο για το ΚΑΣ.
Η ΜΠΕ που υπέβαλε η S&B gia egkrish to 2000 περιελάμβανε και την κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου στην γεφυροπλάστιγγα. Υπέβαλλε το αίτημα της κατασκευής στο ΚΑΣ αλλά ΜΟΝΟΝ για τον κόμβο. Τα μέτρα που περιλαμβάνονταν σε εκείνη την ΜΠΕ ουδέποτε κατασκευάστηκαν. Σήμερα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε στην Λαμία, ''δεσμεύτηκε'' οτι θα κατασκευάσει σαν νέα, τα ήδη μη πραγματοποιηθέντα έργα, μεταξύ των οποίων και τον κόμβο. Για την μη μέχρι σήμερα κατασκευή του η εταιρεία προφασίζεται την μη έγκριση ακόμα απο το ΚΑΣ. Τώρα, το ότι συζητάει το ΚΑΣ σήμερα, μια νέα(!) ΜΠΕ και 'πιέζεται ασφυκτικά' για να την εγκρίνει, ε, αυτό ονομάζεται 'πρωθύστερον' και συναντάτε στην Λογοτεχνία και στις υπανάπτυκτες κοινωνίες. Όπως...