Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

ΟΣΦΠ Vs ΠΑΟ


Ποιες στιγμές ενώνουν και χωρίζουν τους «αιώνιους»
Λίγο πριν το μεγάλο ντέρμπι το sday.gr σας παρουσιάζει στιγμές που έχουν ενώσει και έχουν χωρίσει Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.
Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν παίξει δύο φιλικά. Ενα στην δεκαετία του '30, όπου οι πράσινοι κέρδιζαν 4-0 και το παιχνίδι τελείωσε 4-4 (!) και ένα το 1978 στη Λεωφόρο, όπου είχε νικήσει ο Παναθηναϊκός 2-1.
Το 1930 ο Παναθηναϊκός είχε αρνηθεί να κατέβει στο Ποδηλατοδρόμιο, φοβούμενος επεισόδια και το παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες έγινε στην Θεσσαλονίκη.
Ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει 3 συνεχόμενα πρωταθλήματα (1954, '55, '56) χρησιμοποιώντας -κυρίως- ως έδρα το γήπεδο της Λεωφόρου.
Σε ντέρμπι στο Καραϊσκάκη το 1962 και μετά το τέλος του αγώνα έγιναν επεισόδια ανάμεσα στους παίκτες των δύο ομάδων για περίπου 15 λεπτά. Τα πνεύματα ηρέμησαν με την παρέμβαση της Αστυνομίας. Ο Ολυμπιακός είχε νικήσει 3-2.
Το 1964 φίλαθλοι των δύο ομάδων τα έσπασαν όλα στη Λεωφόρο, θεωρώντας ότι οι ομάδες πήγαιναν το ματς Κυπέλλου σε επαναληπτικό για εισπρακτικούς λόγους.
Με το γκολ που πέτυχε ο Γ. Σιδέρης στη νίκη με 2-1 το 1969 πήρε το ασημένιο παπούτσι, ως δεύτερος σκόρερ στην Ευρώπη, με 35 γκολ. Πρώτος ήταν ο Βούλγαρος Ζέλεφ με 39 τέρματα.

Ο Σπύρος Λιβαθηνός έχει πετύχει το πιο εντυπωσιακό αυτογκόλ, στο 1-1 της Λεωφόρου το 1982. Μετά από εκτέλεση κόρνερ των παικτών του Ολυμπιακού έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Παναθηναϊκού με ανάποδο ψαλίδι!
Το 1984 ο Παναθηναϊκός ήταν ήδη πρωταθλητής και ο Ολυμπιακός καιγόταν για νίκη, αφού έπαιζε την έξοδό του στην Ευρώπη. Τελικά νίκησε 2-1 και ο -τότε- υπηρεσιακός προπονητής των ερυθρολεύκων, Θανάσης Μπέμπης, δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα: "Νόμιζαν ότι θα κάνουν τον γύρο του θριάμβου στο Καραϊσκάκη; Ας πάρουν τώρα τα ποδηλατάκια τους να κάνουν τον γύρο του Γκύζη".

Το ντέρμπι του 1990 είχε γίνει ημέρα Παρασκευή, λόγω της μεταγραφής του Στράτου Αποστολάκη από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό. Την ημέρα διεξαγωγής την όρισε η Αστυνομία.
Το 1990 ο Αργύρης Σαλιαρέλης είχε μπει στον αγωνιστικό χώρο και το παιχνίδι είχε διακοπεί για 40 λεπτά. Το ημίχρονο είχε τελειώσει 0-0 και στην επανάληψη μπήκαν 7 γκολ (4-3 ο ΠΑΟ)! Οι οπαδοί του Ολυμπιακού φώναζαν είναι στημένο; και απαντούσαν από απέναντι οι του Παναθηναϊκού ναι.
Δύο φορές έχει σημειωθεί χατ-τρικ σε ντέρμπι. Τα έχουν πετύχει ο Παπαεμμανουήλ, στη νίκη των πρασίνων με 4-1 την περίοδο 1959-60 και ο Σιδέρης στην νίκη των ερυθρολεύκων με 4-0 την περίοδο 1966-67.

ΠΗΓΗ:www sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: