Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

ΟΗΕ: ΣΚΗΝΕΣ ΒΙΒΛΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΗΣ


Πλημμύρες, καύσωνες, περίοδοι ξηρασίας και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να πλήξουν τη Γη τα επόμενα χρόνια, λόγω των κλιματικών αλλαγών, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.
Στη μελέτη, κορυφαίοι κλιματικοί επιστήμονες προβλέπουν περισσότερες πλημμύρες, τακτικότερα κύματα καύσωνα, πιο συχνές περιόδους ξηρασίας αλλά και μεγαλύτερο κόστος για την αντιμετώπισή τους.

Η έκθεση που πραγματοποιήθηκε κατά παραγγελία της διακυβερνητικής επιτροπής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, θα εξεταστεί σε συνάντηση στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας, Καμπάλα, και στη συνέχεια θα δοθεί στη δημοσιότητα. Για την υλοποίηση της, επιστήμονες από τον ΟΗΕ και τον παγκόσμιο οργανισμό μετεωρολογίας συνεργάστηκαν, προκειμένου να εντοπίσουν επαναλαμβανόμενες δομές, ανάμεσα σε εκατοντάδες πρόσφατες έρευνες.

Τα πορίσματα της έκθεσης εντυπωσιάζουν, αν δεν τρομοκρατούν, καθώς οι πιθανότητες να έχουν επιδεινωθεί τα κλιματικά ακραία φαινόμενα, λόγω των αερίων του θερμοκηπίου που οφείλονται στις δραστηριότητες του ανθρώπου, είναι τουλάχιστον δύο στις τρεις.

Ακόμη, τα ακραία φαινόμενα, που έχει προκαλέσει η υπερθέρμανση του πλανήτη, θα γίνουν στο μέλλον τόσο δριμεία που ορισμένες περιοχές θα καταστούν ακατάλληλες για κατοικήσιμες.
Ανάμεσα στα πορίσματα της έκθεσης, το προσχέδιο της οποίας εξασφάλισαν διεθνή ΜΜΕ, περιλαμβάνεται και η πιθανότητα για πιο συχνές περιόδους ξηρασίας στη Μεσόγειο, την Κεντρική Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική, τη βορειοανατολική Βραζιλία και τη νότια Αφρική.
Στα πορίσματα, επιπλέον, περιλαμβάνονται:
-Η σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα (ποσοστό 99-100%) ότι η συχνότητα και η ένταση των ημερών με ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, σε πλανητική κλίμακα.
-Η μεγάλη πιθανότητα (ποσοστό 90-100%) ότι η διάρκεια, η συχνότητα και η ένταση των περιόδων με υψηλές θερμοκρασίες, συμπεριλαμβανομένων των κυμάτων καύσωνα, θα συνεχίσει να αυξάνεται στις περισσότερες χερσαίες περιοχές του πλανήτη.

-Η πιθανότητα (ποσοστό 66-100%) αύξησης των μέγιστων θερμοκρασιών έως και 3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050 και κατά 5 βαθμούς Κελσίου μέχρι τα τέλη του αιώνα, σε σχέση με τις τελευταίες χρονιές του προηγούμενου.

-Η πιθανότητα (ποσοστό 66-100%) αύξησης των ισχυρών βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων, ιδιαίτερα στους τροπικούς και στα μεγάλα υψόμετρα.
-Τέλος, η μεγάλη πιθανότητα (ποσοστό 90-100%) ότι η άνοδος της στάθμης και η αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια των ωκεανών θα ενισχύσουν την καταστροφική ισχύ των κυκλώνων. Τέλος, ότι η τήξη των παγετώνων και του αενάως παγωμένου εδάφους, καθώς και οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις, θα προκαλέσουν περισσότερες καθιζήσεις του εδάφους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: