Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΓΙΔΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ;


Μέρκελ-Σαρκοζί: Το δημοψήφισμα πρέπει να αφορά το ελληνικό μέλλον στην ευρωζώνη

 Το ερώτημα που πρέπει να αφορά το δημοψήφισμα είναι αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ ή όχι, δήλωσαν από κοινού ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ, από τις Κάννες. Αν υπάρξει δημοψήφισμα θα πρέπει να γίνει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου δήλωσε επίσης η κ. Μέρκελ ενώ συμπλήρωσε πως η 6η δόση θα πληρωθεί μόνο αν η Ελλάδα κυρώσει το σύνολο των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου.

Τη σαφή επιθυμία τους να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά και την απαίτηση τους να εκπληρώσει το σύνολο των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου, καθώς και να υπάρξει πολιτική συναίνεση, εξέφρασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αμέσως μετά την συνάντηση τους με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στις Κάννες.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τη Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει μονομερής απόφαση, γι αυτό και η 6η δόση θα δοθεί μόνο εάν τηρηθεί και εφαρμοστεί το σύνολο των αποφάσεων που πάρθηκαν την 27η Οκτωβρίου», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είπε πως «ουσιαστικά το δημοψήφισμα, το οποίο πρέπει να γίνει το νωρίτερο δυνατό, θα καταδείξει εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη».

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός « έχει κάθε διάθεση να συνεργαστεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις» και πως είναι «απαραίτητη η συνένωση όλων των πολιτικών δυνάμεων», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το δημοψήφισμα θα είναι θετικό.

«Θέλουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά πάνω απ΄ όλα πρέπει να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ» κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Σαρκοζί

Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, με πνεύμα σαφούς σύμπνοιας με τη Γερμανίδα καγκελάριο, είπε ότι «βρισκόμαστε σε μεγάλη αστάθεια. Θέλουμε οι Έλληνες φίλοι μας να είναι μαζί μας, αλλά υπάρχει ένα πλαίσιο κανόνων για τη σταθερότητα της ευρωζώνης και του ευρώ, το οποίο κανείς δεν πρέπει να παραβεί». Ο Νικολά Σαρκοζί είπε ακόμη ότι «δεν ζητήσαμε τίποτε από το ελληνικό κοινοβούλιο. Θέλουμε όμως να γνωρίζουμε που πηγαίνουν τα χρήματα του γερμανού, του γάλλου, του ευρωπαίου πολίτη».

Τονίζοντας πως δεν έχουμε να δώσουμε καμία συμβουλή «'έχουμε αμέριστη εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως χρειαζόμαστε σταθερότητα και αλληλεγγύη».

Τέλος, ο Νικολά Σαρκοζί σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την επανάσταση των λαών εναντίον του γαλλογερμανικού διευθυντηρίου, είπε πως «δεν υπάρχει πρόβλημα υπερβολικής ηγεσίας, αλλά ελλειμματικής ηγεσίας».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ σε σύντομη δήλωση της τόνισε ότι χάρηκε ιδιαιτέρως για την αποφασιστικότητα των εταίρων και είπε πως η προτεραιότητα είναι να τηρηθούν οι αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου.

Γιουνκέρ: Δεν θα δεχθούμε κάποιος να διαχωρίσει τις θέσεις του από εμάς.
Μετά το πέρας αυτής της πρώτης συνάντησης ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: «Πριν μία εβδομάδα οι 17 (χώρες της ευρωζώνης) λάβαμε κάποιες αποφάσεις. Δεν θα δεχθούμε κάποιος να διαχωρίσει τη θέση του από αυτές».



Δεν υπάρχουν σχόλια: