Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

6η ΔΟΣΗ-ΑΝ ΔΕΝ ΕΡΘΕΙ;


Από μια κλωστή κρέμεται κυριολεκτικά η ομαλή τακτοποίηση των υποχρεώσεων του δημοσίου στο δίμηνο που απομένει ως το τέλος του έτους. Κι αυτή η «κλωστή» έχει… όνομα.
Πρόκειται για την 6η δόση του δανείου, που ενώ έχει αποφασισθεί να εκταμιευθεί, ωστόσο, λόγω των τελευταίων εξελίξεων, μέχρι σήμερα δεν έχει φτάσει στα κρατικά ταμεία. Το χειρότερο; Όταν οι άνθρωποι της τρόικας στην Αθήνα ερωτώνται σχετικά, απαντούν ξερά «θα δούμε», αφήνοντας έτσι όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Αυτή την στιγμή κάνουν δεύτερες σκέψεις στο ΔΝΤ, καθώς με βάση το καταστατικό, για να δώσει το πράσινο φως πρέπει να είναι εξασφαλισμένο ότι το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο για 12 μήνες.
Στην πραγματικότητα, όμως, τα περιθώρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο οικονομικό επιτελείο για να αντιμετωπίσει μια απρόοπτη εξέλιξη σε αυτό το μέτωπο, είναι ανύπαρκτα. Άλλη πηγή εσόδων για το ελληνικό δημόσιο δεν έχει απομείνει κι αν δεν έρθουν σύντομα αυτά τα 8 δισ. ευρώ, τότε θα τεθεί εν αμφιβόλω η πληρωμή των υποχρεώσεων από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά.
Γιατί από τότε συγκεκριμένα;
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει στο ΥΠΟΙΚ, μέχρι τότε αρκούν τα εναπομείναντα ρευστά διαθέσιμα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα κρατικά ταμεία. Μετά, ακολουθεί το «χάος».
Γι' αυτό και η εκταμίευση αυτών των 8 δισ. ευρώ καθίσταται κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Συν τοις άλλοις θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα στο Δεκέμβριο, το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να καλύψει και ορισμένες από τις ομολογιακές του λήξεις, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 4 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο κάνει τον γρίφο ακόμα δυσκολότερο.
Γι' αυτό και όσο μπερδεύονται οι πολιτικές εξελίξεις, αυξάνουν οι ανησυχίες στο οικονομικό επιτελείο για την επόμενη μέρα, κυριολεκτικά, της χώρας.
ΠΗΓΗ: www.newscode.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι θα πει αν δεν έρθει? Τωρα μας έπιασε η αγωνία? Ως πριν 2-3 εβδομάδες η κυβέρνηση υποτιθέται της μειοψηφείας προσπαθούσε να ψηφισει τα μέτρα ωστε να καταβληθεί κανονικά η δόση και ολοι τους βρίζανε επειδή ήταν αντίθετοι με αποτέλεσμα να κινδυνευει η δόση αλλα αυτό λιγο τους έκοβε μπροστα στις μικροκομματικές σκοπιμότητες... και τωρα ξαφνικά τους έπιασε όλους η αγωνια? ως που θα πάει αυτη η υποκρισια πια? θα αποφασίσει ποτε ο έλληνας τι θέλει? Για μένα ποτε μη σωσει και έρθει.. οι πρωτοι που θα πονεσουν είναι αυτοι που δεν εχουν κανένα μετρο στην ζωη τους ουτε στις βλακωδεις ενεργειες τους ουτε στον κατα ριπας βλακωδη λόγο τους όπως η ανεύθυνη αντιπολίτευση των τελευταιων χρόνων