Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

ΟΙ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ


Καταστροφή μεγάλων διαστάσεων επαπειλείται στη Μαυροπηγή Κοζάνης λόγω ενεργού γεωλογικού ρήγματος που έχει ήδη προκαλέσει ζημιές και το οποίο τελευταία επεκτάθηκε κατά 300 μέτρα. Λόγω της γεωλογικής αστάθειας οι κάτοικοι του χωριού διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο, ενώ εκφράζονται και φόβοι κατάρρευσης του παρακείμενου ορυχείου της ΔΕΗ.
Το ρήγμα, που εντοπίστηκε πριν από έναν χρόνο σε αγροτική περιοχή του δήμου Εορδαίας, όχι μόνο έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια της Μαυροπηγής, αλλά «γέννησε» και νέα ρήγματα, κάποιο μάλιστα στο «φρύδι» του ορυχείου.
Μέλη επιστημονικής ομάδας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που διενήργησαν επιτόπια έρευνα, δήλωσαν ότι «δεν τους άρεσαν αυτά που είδαν» και ότι υπάρχει ενδεχόμενο άμεσης κατολίσθησης στο ορυχείο, που θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τους εργαζόμενους σε αυτό.
Το φαινόμενο προξένησε μεγάλη ανησυχία και εκτάκτως συγκλήθηκε σύσκεψη μελετητών του (ΙΓΜΕ, της ομάδας του ΑΠΘ και της ΑΝΚΟ που παρακολουθεί το ρήγμα με εντολή της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης) υπό τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Σόκουτη.

Το ορυχείο της ΔΕΗ προκάλεσε το ρήγμα

Ένα χρόνο μετά την εμφάνισή του, το ρήγμα της Μαυροπηγής, που συνδέεται με το ορυχείο της ΔΕΗ στην περιοχή, έχει απασχολήσει πολλούς φορείς, επιστημονικούς και μη.

«Το ρήγμα συνδέεται άμεσα με την εξορυκτική δραστηριότητα, καθώς είναι πολύ κοντά στο μέτωπο της εξόρυξης, γύρω στα 50-60 μέτρα από το μέτωπο της εξόρυξης», δήλωσε ο τεκτονικός γεωλόγος του ΑΠΘ Αλέξανδρος Χατζηπέτρος, ο οποίος κλήθηκε εκτάκτως και πραγματοποίησε μετρήσεις. Ο κ. Χατζηπέτρος συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν κι άλλα τέτοιου τύπου ρήγματα παράλληλα με την εξόρυξη, αλλά το προαναφερόμενο είναι μεγαλύτερο».
Η πρώτη εκτίμηση της ομάδας έδειξε ότι τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στο σχολείο και την εκκλησία του χωριού έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες ζημιές, καθώς βρίσκονται κοντά στο ρήγμα.



Μετεγκατάσταση των κατοίκων

Την μετεγκατάσταση των κατοίκων της Μαυροπηγής Κοζάνης προκρίνει ως λύση η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, της οποίας επιτροπές μηχανικών, από τη Δευτέρα ελέγχουν όλα τα κτίρια της Μαυροπηγής.

«Προκειμένου οι κάτοικοι να εγκατασταθούν σε άλλη περιοχή, η ΔΕΗ θα καταβάλλει στους ιδιοκτήτες των κατοικιών το 50% της αποζημίωσης που δικαιούνται, ενώ η υπόλοιπη αποζημίωση θα τους δοθεί, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης του οικισμού, με την έκδοση της οριστικής δικαστικής απόφασης», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης.

Επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου και πρόεδρος του συλλόγου «Μαύρη Πηγή», Τάσος Εμμανουήλ, θεωρεί την μετεγκατάσταση του οικισμού επιτακτική ανάγκη.

Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στη ΔΕΗ μέχρι τις 15 Αυγούστου θα έχει δημοσιευτεί το ΦΕΚ για την απαλλοτρίωση του οικισμού, που πλήττεται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ στην περιοχή των εκατοντάδων κατοίκων.









Δεν υπάρχουν σχόλια: