Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

«Κονιορτοποίηση του πολιτικού σκηνικού»

Του Κώστα Στούπα

Κονιορτοποίηση του πολιτικού σκηνικού

Αν κάτι δείχνει το  αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών είναι ένας είδος κονιορτοποίησης του πολιτικού σκηνικού. Παλαιότερα τα δυο μεγαλύτερα κόμματα άθροιζαν πάνω από 60-70% τώρα μετά βίας ξεπερνούν το 40%.

Remaining Time 0:00
 
Advertisement


Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα απέτυχαν να πιάσουν τους στόχους τους. Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν κατάφερε να προσεγγίσει το στόχο του 33%, αλλά ούτε το ψυχολογικό φράγμα του 30%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά όχι μόνο απέχει από το στόχο του 17% αλλά υπερτερεί οριακά του ΠΑΣΟΚ γεγονός που επί της ουσίας σημαίνει πως τα δύο κόμματα θα συνεχίσουν να διαγκωνίζονται για το ποιο από τα δυο θα κυριαρχήσει  στην Κεντροαριστερά.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ οριακά προσεγγίζουν το 30%, γεγονός που στον ορατό ορίζοντα τα κρατάει σε απόσταση από κάποια δυναμική θα μπορούσε να τα θέσεις σε τροχιά εξουσίας.

Σημαντική άνοδο παρουσιάζουν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση δυο κόμματα που κατάφεραν να λειτουργήσουν σαν συλλέκτες  ψήφων διαμαρτυρίας.  Αμφότεροι οι πρωταγωνιστές των άκρων με κοινό παρονομαστή της συμπάθεια ή ανοχή για τον Πούτιν, υπερδιπλασίασαν τα ποσοστά τους.

Τα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας κατάφεραν να αυξήσουν το συνολικό άθροισμα των ποσοστών τους, κάτι που επιβεβαιώνει την συνέχιση της στροφής της κοινωνίας δεξιότερα. Τούτο βέβαια δεν είναι χαρακτηριστικό που εμφανίζεται μόνο στην Ελλάδα.

Αυτό για το οποίο κάποιος πρέπει να προβληματιστεί είναι πως αν βρεθεί κάποιο εμπνευσμένο πρόσωπο να συσπειρώσει τα "θραύσματα" του χώρου θα μπορούσε να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση των γενικότερων τάσεων που επικράτησαν στην Ευρώπη. Η ενίσχυση των κομμάτων της δεξιάς πέραν του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της άκρας δεξιάς αναμένεται να ανατρέψει την ατζέντα των προτεραιοτήτων  της Ε.Ε.

Στη Γερμανία το AfD κατάφερε να σκαρφαλώσει στη δεύτερη θέση. Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού συνετρίβησαν.

Στη Γαλλία ο πρόεδρος Μακρόν μετά την ενίσχυση του κόμματος της Λεπέν και των Σοσιαλιστών διαλύει τη Βουλή και προκηρύσσει πρόωρες εκλογές.

Οι εξελίξεις αυτές θα έχουν συνέπειες.

Η στάση της ΕΕ στο μεταναστευτικό, την ενεργειακή μετάβαση, τον δικαιωματισμό αναμένεται μετατοπιστεί.

Ενδιαφέρον έχουν οι θέσεις που θα διαμορφωθούν σε σχέση με το ζήτημα της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας. Οι δυνάμεις της δεξιάς που ενισχύονται έχουν διφορούμενη στάση σε σχέση με τη στάση της Δύσης έναντι της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Η αλήθεια είναι πως η ΕΕ χρειάζεται μια βαθιά μεταρρύθμιση κάτι που αν δεν το πετύχει θα υποστεί πιέσεις από φυγόκεντρες δυνάμεις. Το εκλογικό αποτέλεσμα των χθεσινών ευρωεκλογών ενισχύει τις φυγόκεντρες δυνάμεις.

Η Ευρώπη με το χθεσινό αποτέλεσμα απομακρύνεται από την προοπτική περαιτέρω πολιτική και οικονομικής ενοποίησης. Αν επιτρέψει στις φυγόκεντρες δυνάμεις να κυριαρχήσουν η Ευρώπη θα καταστεί πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ μεγάλων δυνάμεων εκτός αυτής.

kostas.stoupas@capital.gr


Σχολιασμός του πολιτικού συνεργάτη μας Η.Κ

Το παραπάνω άρθρο που σας αποστέλλω , εκφράζει και τις δικές μου απόψεις από πολλών ετών : Δηλαδή 1974 -2010 *τα αδελφά κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ* λάμβαναν 80%. Από το 2011-2024 έπεσαν στο 70% (μικρό το κακό αφού πάλι κυριαρχούσαν). *Το 2024 για πρώτη φορά έπεσαν στο 56%* ... αφού *α.* ξεπούλησαν τα πάγια της χώρας (λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους, υγεία) *β.* έφεραν την χώρα στην τελευταία θέση της ΕΕ (ο περίγελος της Ευρώπης ... όπου και αν ταξιδέψεις γελάνε μαζί μας οι πάντες) *γ.* οι Τούρκοι, Σκοπιανοί, Αλβανοί, Ιταλοί και Αιγύπτιοι μας κάνουν πλάκα *δ.* έφυγαν για πάντα στο εξωτερικό οι παραγωγικές ηλικίες με αντικατάστασή τους από Πακιστάν, Μπαγκλαντές

Δεν υπάρχουν σχόλια: