Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

«Αποδοκιμασία της κυβέρνησης, αλλά και του πολιτικού συστήματος είναι το κεντρικό μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών» (της Βασιλικής Σιούτη)

Μεγάλο ποσοστό δεξιών (και όχι μόνο) ψηφοφόρων αποδοκίμασε τη ΝΔ, αλλά ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έπιασαν τους στόχους τους.

 Άμεση ανάλυση των αποτελεσμάτων


 


ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, αλλά και του πολιτικού συστήματος είναι το κεντρικό μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών, το οποίο προκύπτει από τις μεγάλες απώλειες της Νέας Δημοκρατίας, την υψηλή αποχή και την ενίσχυση της «αντισυστημικής» ψήφου

Η πτώση της Νέας Δημοκρατίας, ακόμα και κάτω από το όριο 30%, δεν ήταν έκπληξη για όποιον έβλεπε τα σημάδια, κάτι που είχαμε επισημάνει στις πολιτικές αναλύσεις της Lifo.Κερδισμένα είναι τα κόμματα δεξιά της ΝΔ που εισέπραξαν τα μεγαλύτερα οφέλη από την ψήφο διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση, αλλά και το ΚΚΕ το οποίο κέρδισε αριστερούς ψηφοφόρους. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε να χάνει δυνάμεις και σε αυτές τις κάλπες, παρότι οι ευρωεκλογές παραδοσιακά ευνοούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν κατάφερε να πιάσει τα ποσοστά που είχε θέσει ως εκλογικό στόχο και είναι ξεκάθαρα στους χαμένους. Η ιδιαιτερότητα εδώ είναι πως ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει χαμένος, ο Κασσελάκης βγαίνει κερδισμένος. Κι αυτό επειδή, παρά την εγκατάλειψη του κόμματος από τους περισσότερους αριστερούς ψηφοφόρους, την αλλοίωση των πολιτικών χαρακτηριστικών του κόμματος, την άγνοια του Κασσελάκη για τα περισσότερα πολιτικά ζητήματα, τις ανακρίβειες -για να το πούμε ευγενικά-  που αποκαλύφθηκαν ότι έχει πει σχετικά με την περιουσιακή του κατάσταση και τα στοιχεία γραφικότητας, κατάφερε να διατηρήσει ένα σημαντικό ποσοστό. 


Το ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχε ούτε αυτό τον στόχο του να αναδειχθεί σε δεύτερο κόμμα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε πει καθαρά ότι αν δεν βγουν δεύτεροι, θα είναι ήττα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να περάσει τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος προεκλογικά προσέδωσε και χαρακτηριστικά προσωπικής αντιπαλότητας στην κόντρα τους, κατηγορώντας τον πως τον έχει στο χέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω των προϊόντων της τηλεφωνικής παρακολούθησης. Η χλιαρή απάντηση του σε τόσο βαριές κατηγορίες ίσως και να του στοίχισε, αλλά τα βασικά αίτια είναι πολιτικά και αφορούν την στρατηγική που ακολουθήθηκε. Το ΠΑΣΟΚ, παρά τις ευνοικές αντικειμενικές συνθήκες, δεν μπόρεσε να κάνει το άλμα που χρειαζόταν για να γίνει ξανά η μεγάλη πολιτική δύναμη της κεντροαριστεράς. 

Η αποχή είχε σαφή χαρακτηριστικά διαμαρτυρίας για  πολλούς πολίτες τους οποίους δεν φάνηκε να εκφράζουν τα κόμματα που διεκδίκησαν την ψήφο τους. 

Η Ελληνικη Λύση και η Νίκη, όπως αναμενόταν, αύξησαν τα ποσοστά τους και υποδέχθηκαν αρκετούς απογοητευμένους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.   

Τις αριστερές ψήφους τις πήρε κυρίως το ΚΚΕ που ειναι και αυτό στους κερδισμένους, χάρη στη σταθερότητα του αλλά και στη δημοφιλία και αμεσότητα του Δημήτρη Κουτσούμπα. Η Πλεύση Ελευθερίας πέρασε το νήμα, κάτι που δεν πέτυχε ούτε η Νέα Αριστερά, ούτε το ΜΕΡΑ25 που δεν κατάφεραν να πείσουν τις κοινωνικές τάξεις στις οποίες απευθύνθηκαν. 

Στα αξιοσημείωτα είναι και το αποτέλεσμα του νομού Ροδόπης, τον μοναδικό νομό που είχε βγάλει πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ στις περσινές εθνικές εκλογές, λόγω της γραμμής που είχε δώσει το τουρκικό προξενείο να ψηφιστούν δύο συγκεκριμένοι μουσουλμάνοι υποψήφιοι του. Οι βουλευτές εξελέγησαν, αλλά μετά τη διάσπαση πήγαν στη Νέα Αριστερά και η γραμμή του τουρκικού προξενείου της Θράκης αυτή τη φορά ήταν η πριμοδότηση του μειονοτικού κόμματος και όχι υποψηφίων σε κάποια άλλα κόμματα. Ετσι η Ροδόπη, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πέρσι παρουσίαζε ως κάστρο του που βάφτηκε ροζ, ξέβαψε πάλι και από 33,60% που ηταν το περσινό ποσοστό του εκεί, τώρα πήρε 6,5% και βρέθηκε κάτω και από την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: