Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Ρωσία: Η WWF απαγορεύτηκε ως «ανεπιθύμητη οργάνωση»

Τον περασμένο Μάιο χαρακτηρίστηκε «ανεπιθύμητη» και η Greenpeace

 


Η Μόσχα απαγόρευσε τη λειτουργία της WWF στη Ρωσία λόγω ισχυρισμών ότι «εργάζεται για να υπονομεύσει την οικονομία, καθώς εντείνει την εκστρατεία της κατά των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών».

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τοπικό παράρτημα της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF χαρακτηρίστηκε «ανεπιθύμητη οργάνωση», κάτι που ισοδυναμεί με απαγόρευση της δράσης του εντός των ρωσικών συνόρων.

Στην ανακοίνωσή της, η γενική εισαγγελία της Ρωσίας κατηγορεί το ρωσικό παράρτημα της οργάνωσης ότι βρίσκεται πίσω από «απειλές για την ασφάλεια στον οικονομικό τομέα».

Η WWF «οργάνωσε μεροληπτικές εκστρατείες εναντίον της βιομηχανίας ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου με στόχο να περιοριστεί η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας», υποστηρίζει η εισαγγελία.

Τον περασμένο Μάιο χαρακτηρίστηκε «ανεπιθύμητη» και η οργάνωση Greenpeace, αλλά και η νορβηγική περιβαλλοντική ομάδα «Ballona». 

Η WWF, που δραστηριοποιείται στη Ρωσία από το 1994, χαρακτηρίστηκε «ξένος πράκτορας» τον Μάρτιο. Ο χαρακτηρισμός αυτός, που αφήνει να εννοηθεί ότι κάποιος επιδίδεται σε κατασκοπευτικές ενέργειες, έχει αποδοθεί σε πολλούς δημοσιογράφους, ακτιβιστές και άλλους τα τελευταία χρόνια. 

Με πληροφορίες από Politico, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια: