Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Υπ. Δικαιοσύνης: «Κλειδί» η ενημέρωση των πολιτών

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης, που αναλαμβάνει το βαρύ φορτίο των αλλαγών, έδωσε το πολιτικό στίγμα του



ρεπορτάζ της Ι.Μάνδρου από την Καθημερινή


Με σαφήνεια ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης, καθηγητής Φίλιππος Σπυρόπουλος, περιέγραψε ενώπιον της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, κατά την ανάληψη των καθηκόντων της, τις αναγκαιότητες αλλαγών στο δικαστικό μας σύστημα, σημειώνοντας με έμφαση πως «το έργο σας είναι άκρως απαιτητικό και ίσως κατεπείγον».

Ο νέος υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, που αναλαμβάνει το βαρύ φορτίο των αλλαγών, με τη διαχειριστική και πολιτική εμπειρία τεσσάρων υπουργείων στα οποία από διάφορα πόστα έχει υπηρετήσει στο παρελθόν, αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη, κάτι που αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα και πλέον κοινό τόπο, σημειώνοντας όμως την ανάγκη ενημέρωσης για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν.

«Ο κόσμος», επισήμανε ο κ. Φλωρίδης αποκωδικοποιώντας το πολιτικό στίγμα του, «για να συμμετάσχει σε μια προσπάθεια, δηλαδή να την υποστηρίξει, πρέπει να είναι καλά ενημερωμένος. Πολλές φορές εμείς νομίζουμε ότι έχουμε ένα σχέδιο στο κεφάλι μας, το θεωρούμε το καλύτερο δυνατό, αλλά αυτό πολύ γρήγορα διαπιστώνουμε ότι δεν αποδίδει, επειδή οι βασικοί συντελεστές που θα το υλοποιήσουν, αλλά κυρίως ο κόσμος, ο οποίος θα δεχθεί τις θετικές ή αρνητικές του συνέπειες, δεν το γνωρίζει. Σε αυτό θα δουλέψουμε πάρα πολύ».

Ο νέος υπουργός, που διαθέτει μεταρρυθμιστική πολιτική προσέγγιση καθώς υπηρέτησε και στις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη, δεν αναφέρθηκε κατά την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του στα πρώτα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, τονίζοντας ότι αναμένεται η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό των προγραμματικών δηλώσεων, σημειώνοντας παράλληλα την ευτυχή συγκυρία που του προσφέρεται να συνεργαστεί με τον Γιάννη Μπούγα, που ανέλαβε υφυπουργός.

Από την πλευρά του ο κ. Μπούγας, άριστος νομικός με πολιτική εμπειρία ετών και κοινοβουλευτική πείρα, αναφέρθηκε στις κυβερνητικές προτεραιότητες για τη Δικαιοσύνη, οι οποίες έχουν εξαγγελθεί ήδη από τον πρωθυπουργό. «Οφείλουμε να εμπεδώνουμε το αίσθημα των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη με πνεύμα ισονομίας, διαφάνειας και αξιοκρατίας. Αποτελεί ανυπόκριτη και ειλικρινή προτεραιότητά μας ο σεβασμός και η προσήλωση στην ανεξαρτησία της δικαιοδοτικής λειτουργίας της πολιτείας αλλά και όσων απονέμουν δικαιοσύνη, και βεβαίως προς τους θεσμούς και τα πρόσωπα εκείνα που συμπράττουν στην εύρυθμη και καλή απονομή της δικαιοσύνης σύμφωνα με το δικαιικό μας σύστημα, και αναφέρομαι στους δικηγόρους, στους συμβολαιογράφους, στους δικαστικούς υπαλλήλους, στους υποθηκοφύλακες, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους».

Το δίδυμο Φλωρίδη – Μπούγα αναλαμβάνει το δύσκολο έργο επίλυσης χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν το δικαστικό μας σύστημα και οδηγούν σε καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, επηρεάζοντας σχεδόν όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Η Δικαιοσύνη μαζί με την Υγεία και την Παιδεία αποτελούν, όπως έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη από τον πρωθυπουργό, προτεραιότητες πρώτης γραμμής για τη νέα κυβέρνηση, ενώ νομοσχέδια άμεσα πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή για ψήφιση και μέσα στο καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: