Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Έρχεται η ενιαία Ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα





Ένα ακόμη βήμα προς την υιοθέτηση, ακόμη και έως το 2027, της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ταυτότητας (eID) έκανε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο. Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε αρχική πολιτική συμφωνία για τα κύρια συστατικά της eID που θα επιτρέπει σε πολίτες και επιχειρήσεις της ΕΕ να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστη ηλεκτρονική ταυτοποίηση των στοιχείων τους μέσω του λεγόμενου «προσωπικού ψηφιακού πορτοφολιού» που θα αποθηκεύεται σε έξυπνο κινητό τηλέφωνο.



Ήταν η πρώτη πολιτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών από τον περασμένο Μάρτιο όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε με 418 ψήφους υπέρ, 103 κατά και 24 αποχές να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τις χώρες μέλη της ΕΕ ώστε να αναθεωρηθεί το σχετικό πλαίσιο να δημιουργηθεί το «Ευρωπαϊκό Πορτοφόλι Ψηφιακής Ταυτότητας», γνωστό στους ευρωπαϊκούς κύκλους κι ως «European Digital Identity Wallet» ή «EUDI Wallet», ή Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα (European Digital Identity).


Τι είναι το προσωπικό ψηφιακό πορτοφόλι

Η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα έχει σχεδιαστεί για να παράσχει το νομικό πλαίσιο ώστε να δημιουργηθούν μια σειρά από εθνικά ψηφιακά πορτοφόλια στις χώρες της Ευρώπης. Τα ψηφιακά αυτά πορτοφόλια θα μπορούν να συνδέονται μεταξύ τους σε όλη την ΕΕ ώστε οι πολίτες να έχουν πρόσβαση μέσω αυτών σε όλα τα προσωπικά έγγραφα που τους αφορούν, όπως είναι μεταξύ άλλων διπλώματα οδήγησης, βιβλιάρια υγείας, πιστοποιητικά γέννησης, ή επαγγελματικές πιστοποιήσεις.


Βασικός στόχος της ΕΕ είναι με την δημιουργία αυτού του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πορτοφολιού να μην εξαρτάται η ΕΕ από συστήματα αναγνώρισης ατόμων τα οποία προωθούν σήμερα μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες (Big Tech) όπως είναι οι Google, η Apple, η Amazon και η Facebook. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό η ΕΕ θέλει να μπορεί να μην βασίζεται στις Big Tech για τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών της. 



Με βάση το νέο πλαίσιο για το eID στόχος είναι επίσης οι πολίτες να διατηρούν «τον πλήρη έλεγχο», όπως τουλάχιστον υπόσχεται η ΕΕ, των δεδομένων τους και να μπορούν «να αποφασίζουν μόνοι τους ποιες πληροφορίες θέλουν να μοιραστούν και με ποιόν».

in.gr

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: