Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Το μάτι της Σαχάρας: Ένα μυστήριο παλιότερο από την ανθρωπότητα

Είναι τόσο μεγάλο που φαίνεται από το διάστημα και οι αστροναύτες το χρησιμοποιούν σαν ορόσημο

1 18


Γνωστό και ως «Δομή Richat», το Μάτι της Σαχάρας είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες και εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Βρίσκεται στην έρημο Σαχάρα, εκτείνεται για 40 χλμ. και μοιάζει με κρατήρα. Είναι τόσο μεγάλο που φαίνεται από το διάστημα και οι αστροναύτες το χρησιμοποιούν σαν ορόσημο. Φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά από τους αστροναύτες του Gemini Project τη δεκαετία του 1960, αναφέρει το themindcircle.

1 18

2 11

Αρχικά, οι γεωλόγοι πίστευαν ότι ήταν αποτέλεσμα συντριβής μετεωρίτη. Σκέφτηκαν ότι ο κρατήρας στη μέση του πρέπει να ήταν το έργο ενός αντικειμένου από το διάστημα που έπεσε με τεράστια ταχύτητα. Ωστόσο, αργότερα συνειδητοποίησαν ότι είχε διαμορφωθεί φυσικά, καθιστώντας το ακόμα πιο ασυνήθιστο.

3 9

 

 

Άρχισε να σχηματίζεται όταν χωρίστηκε η Παγγαία. Κάποιοι από τους βράχους του είναι σχεδόν 100 εκατομμυρίων ετών. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχε πριν από την εμφάνιση του ανθρώπου. Αν και ο δυτικός κόσμος έμαθε για την ύπαρξη του τη δεκαετία του ’60, οι τοπικές φυλές το γνώριζαν εδώ και αιώνες.

4 6

Η ιστορία του σχηματισμού του είναι αφορά μια εποχή που η Σαχάρα δεν ήταν έρημος αλλά όαση με τρεχούμενα νερά και πράσινο. Το Μάτι εμφανίστηκε για πρώτη φορά όταν η ηφαιστειακή δραστηριότητα ώθησε το φλοιό της Γης προς τα πάνω. Αυτή η ώθηση είχε ως αποτέλεσμα τους δακτυλίους γύρω από το Μάτι.

5 6

 

 

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, οι άνεμοι και η διάβρωση διέφθειραν τους δακτυλίους με αποτέλεσμα να σχηματιστεί οφθαλμός. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το Μάτι είναι στην πραγματικότητα τα απομεινάρια της χαμένης πόλης της Ατλαντίδας. Αν και αυτό δεν είναι παρά μια θεωρία συνωμοσίας, δείχνει τη μυθική και πολιτιστική επιρροή του.

6 7

Παρόλα αυτά, άνθρωποι ζούσαν κάποια στιγμή μέσα ή κοντά στο Μάτι. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν χειροποίητα εργαλεία στον εξωτερικό δακτύλιο του ματιού υποδηλώνοντας ότι μια ομάδα ανθρώπων έκανε το Μάτι της Σαχάρας το σπίτι τους.

8 5

 

 

 

Σήμερα, δεν υπάρχει ζωή μέσα ή κοντά του, αλλά είναι επισκέψιμο. Είναι ένας από τους 100 τόπους γεωλογικής κληρονομιάς της Διεθνούς Ένωση Γεωλογικών Επιστημών. Οι γεωλόγοι φοβούνται ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής, στο μέλλον θα σκεπαστεί πλήρως από την άμμο της ερήμου.

9 4


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: