Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Αντώνης Ρουπακιώτης: «Οι αποκαλύψεις Βαξεβάνη ασκούν ισχυρή πίεση για ανάσυρση της υπόθεσης Novartis από το αρχείο»

Αντώνης Ρουπακιώτης:  «Οι αποκαλύψεις Βαξεβάνη ασκούν ισχυρή πίεση για ανάσυρση της υπόθεσης Novartis από το αρχείο»


Την ανάσυρση των δικογραφιών από το αρχείο για τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στο σκάνδαλο Novartis ζητά με δήλωσή του στο Documento ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ Αντώνης Ρουπακιώτης, μετά και τα νέα αποκαλυπτικά στοιχεία που προσκόμισε στην ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου ο Κώστας Βαξεβάνης.

«Το είπαν σκάνδαλο. Ο ακριβής όμως όρος είναι έγκλημα Novartis. Εγκλημα γιατί συνδέεται όχι μόνο με την οικονομική επιβάρυνση πασχόντων –πολλές φορές από βαριές νόσους– συνανθρώπων μας αλλά και με αυτή την ίδια την υγεία τους.

Από την αποκάλυψη του σκανδάλου-εγκλήματος στην Αμερική, σε χώρες της Ευρώπης και στην Ελλάδα όσοι είχαν λόγους να φοβούνται κινήθηκαν –έχουν τη δύναμη– να το πνίξουν. Υπήρξαν όμως θαρραλέοι και υψηλής κοινωνικής υπευθυνότητας εισαγγελείς που με τις εξαντλητικές και θεσμικά έγκυρες έρευνές τους ανέδειξαν τις πλέον βεβαρυμένες πτυχές του εγκλήματος και προσέγγισαν τους υπαιτίους.

Μόνο που και πάλι όποιοι έχουν λόγους να ανησυχούν –οικονομικά και πολιτικά ισχυροί– κινητοποιήθηκαν, αξιοποίησαν προφανώς ερείσματά τους στον χώρο του δικαστικού συστήματος και έστησαν ποινικό κατηγορητήριο ακόμη και σε βάρος των αρμόδιων εισαγγελέων Ελ. Τουλουπάκη, Στ. Μανώλη, Χρ. Ντζούρα, αλλά και των δημοσιογράφων Κ. Βαξεβάνη και Γ. Παπαδάκου. Ο λόγος; Επραξαν το καθήκον τους.

Παράλληλα η υπόθεση για την αναζήτηση των υπαιτίων διάπραξης του εγκλήματος αυτού τέθηκε στο αρχείο, με την αιτιολογία ότι δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις. Προκάλεσε ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη η απόφαση αυτή. Η Δικαιοσύνη αυτοτραυματίστηκε για μία ακόμη φορά.

Ωστόσο η αποκάλυψη των συνομιλιών μεταξύ Κ. Βαξεβάνη και Ν. Μανιαδάκη, πέραν των άλλων σκέψεων που προκάλεσε, ασκεί και ισχυρή πίεση στο αρμόδιο δικαστικό όργανο να ανασύρει τον σχετικό φάκελο ώστε να συνεχιστεί η ανακριτική διαδικασία. Ετσι και μόνο οι πολίτες θα πειστούν εάν υπάρχουν ή όχι και άλλοι κατηγορούμενοι ως υπαίτιοι, αλλά ταυτόχρονα έτσι η Δικαιοσύνη θα ενισχύσει την αναγκαία δικαιική και κοινωνική αποδοχή της. Προσωπικά μάλιστα πιστεύω ότι όποιοι επιπλέον φέρονται ως εμπλεκόμενοι στο έγκλημα Novartis όφειλαν, για την υπεράσπιση της προσωπικότητάς τους και την απαλλαγή τους από οποιαδήποτε υποψία σε βάρος τους, να ενδιαφερθούν ή να δηλώσουν ότι επιθυμούν την ανάσυρση του φακέλου από το αρχείο και τη συνέχιση της ανακριτικής διαδικασίας και όχι να αντιδρούν παντί τρόπω σ’ αυτήν, στάση που τους εκθέτει και τους επιβαρύνει».


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: