Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Ηπατίτιδα στα παιδιά - «Καμπανάκι» Μαγιορκίνη: Δεν υπάρχει τρόπος να περιοριστεί.

 




Στην εκτίμηση ότι τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτίας που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα σε διάφορες χώρες θα αυξηθούν, προχώρησε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών θα περάσουν την ίωση ελαφριά.

Συγκεκριμένα ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει πως τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι τα παιδιά δεν έχουν μεταξύ τους κάποια άμεση επιδημιολογική σχέση, ενώ κρούσματα έχουν απομονωθεί σε πολλές χώρες.

Ηπατίτιδα στα παιδιά: Τα μέχρι τώρα συμπεράσματα

  1. Το αίτιο έχει ήδη πολύ μεγάλη εξάπλωση σε πολλές χώρες, δεν υπάρχει τρόπος να περιορισθεί η επέκτασή του καθότι ήδη θα βρίσκεται παντού
  2. Πρόκειται για σπάνια επιπλοκή μίας ευρύτατα διαδεδομένης νόσου, τα κρούσματα που βλέπουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου
  3. Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων θα αυξηθεί στις επόμενες ημέρες με καταγραφή ηπιότερων μορφών της νόσου καθότι τώρα υπάρχει εγρήγορση και οι ιατροί ψάχνουν επισταμένα για τις διαγνώσεις. Ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση.
  4. Ο αριθμός των αναδρομικών διαγνώσεων θα αυξηθεί καθότι θα βρεθούν περιστατικά που δεν είχαν αποδοθεί αρχικά στο συγκεκριμένο αίτιο. Ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση.

Αδενοϊός 41: Κάποια στοιχεία σχετικά με το πιο πιθανό αίτιο

Το πιο πιθανό αίτιο μέχρι στιγμής παραμένει ο Αδενοϊός 41ένας ιός που έχει κυρίως συμπτώματα από το γαστρεντερικό και λιγότερο από το αναπνευστικό. Πρόκειται για παλιό και συχνό παθογόνο, παραθέτω link με δημοσίευση του 1984, που σε μελέτη 1 έτους περίπου το 8% των διαρροϊκών συνδρόμων των βρεφών οφειλόταν στους εντερικούς τύπους 40 και 41:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6092424/

Οι Αδενοϊοί είναι ιοί DNA, είναι ιδιαίτερα μολυσματικοί και ανθεκτικοί στο περιβάλλον.

Δεν υπάρχει κάποια προληπτική ή ιδιαίτερη συμπτωματική θεραπεία, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών θα περάσουν την ίωση ελαφριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: