Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Απολύσεις δικαστικών: Η εισαγγελέας με 3.010 εκκρεμείς υποθέσεις

Μεταξύ των απολυμένων, είναι και η 54χρονη εισαγγελέας Πρωτοδικών, η οποία όταν υπηρετούσε στην Κέρκυρα, είχε 3.010 εκκρεμείς υποθέσεις και αγνοούνται 153.



Στην οριστική απόλυση δύο δικαστών για υπηρεσιακή ανεπάρκεια λόγω μεγάλης καθυστέρησης στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, ανεβάζοντας το σύνολο σε 15, κατέληξε η 3η κατά σειρά Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Παράλληλα η Πειθαρχική Ολομέλεια επέβαλε προσωρινή παύση 6 μηνών σε μία πρόεδρο Πρωτοδικών.

Μεταξύ αυτών που απολύθηκαν, είναι και η 54χρονη εισαγγελέας Πρωτοδικών, η οποία όταν υπηρετούσε στην Κέρκυρα, είχε 3.010 εκκρεμείς υποθέσεις και αγνοούνται 153.

Στην 47μελή Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με πρόεδρο τη Μαρία Γεωργίου και με τη συμμετοχή του Εισαγγελέα του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα, παραπέμφθηκαν με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης 6 δικαστές και εισαγγελείς. Εξ αυτών, οι δύο παύθηκαν οριστικά, σε μία επιβλήθηκε προσωρινή παύση 6 μηνών, απηλλάγη ένας Πρωτοδίκης και δύο υποθέσεις αναβλήθηκαν.

Η εισαγγελέας από την Κέρκυρα

Στην Πειθαρχική Ολομέλεια είχε παραπεμφθεί με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης εισαγγελέας Πρωτοδικών η οποία όταν υπηρετούσε στην Κέρκυρα (τώρα είναι στην Αθήνα), είχε 3.010 εκκρεμείς δικογραφίες-υποθέσεις.

Αρχικά, όταν κλήθηκε από την προϊσταμένη του Πρωτοδικείου να επιστρέψει τις εκκρεμείς υποθέσεις προκειμένου να χρεωθούν σε συνάδελφό της, καθώς υπήρχε κίνδυνος σε ορισμένες εξ αυτών να επέλθει παραγραφή των αδικημάτων, αρνήθηκε ότι τις είχε.

Παρ' όλα αυτά, εκ των 3.010 δικογραφιών οι 1.800 περίπου βρέθηκαν στο σπίτι της, οι 324 κατασχέθηκαν σε φιλικό της σπίτι, άλλες 626 -μετά από έρευνα- βρέθηκαν σε άλλο φιλικό της σπίτι και κατασχέθηκαν, ενώ 31 δικογραφίες ήταν ενσωματωμένες μέσα σε άλλες δικογραφίες. Τώρα, αναζητούνται ακόμη άλλες 153 δικογραφίες, η τύχη των οποίων αγνοείται!

Σε βάρος της έχει ασκηθεί ήδη ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση δημοσίων εγγράφων.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, μέσω δικηγόρου, υπέβαλε αίτημα αναβολής επικαλούμενη ότι:

1) Έχει υπέρταση, προσκομίζοντας ιατρική βεβαίωση που συνιστούσε τη μη μετακίνησή της επί πέντε ημέρες, μέσα στις οποίες ήταν και η ημέρα σύγκλησης της Πειθαρχικής Ολομέλειας και

2) ο συνήγορός της έχει άλλες δίκες εκτός Αθηνών και δεν μπορεί να παραστεί.

Για δεύτερη φορά στο πειθαρχικό

Πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών πριν 3,5 μήνες είχε βρεθεί και πάλι ενώπιον της Πειθαρχικής Ολομέλειας με το ερώτημα της οριστικής παύσης, λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας. Τότε επικαλέστηκε λόγους υγείας του παιδιού της και για τον λόγο αυτό της δόθηκε μια ευκαιρία να μηδενίσει τις εκκρεμείς υποθέσεις.

Όμως, τον περασμένο Μάρτιο είχε ακόμα στα χέρια της 282 εκκρεμείς υποθέσεις (ειδικά εργατικών διαφορών), ενώ οι καταγγελίες δικηγόρων και πολιτών συνεχίζονταν για υπέρμετρες καθυστερήσεις σε αποφάσεις που χειριζόταν.

Πρόσφατα, μάλιστα, στάλθηκε επιστολή προς την πρόεδρο του Αρείου Πάγου για εκκρεμή υπόθεση εδώ και δύο χρόνια, που αφορούσε την επικοινωνία του διαζευγμένου πατέρα με το παιδί του, ενώ γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ με επιστολή της ζήτησε την αφαίρεση δικογραφίας επί εκκρεμούς εργατικής διαφοράς, προκειμένου να χρεωθεί σε άλλον δικαστή.

Η εισηγήτρια πρότεινε να απολυθεί οριστικά λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας, καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα και στις υποχρεώσεις της, πολύ περισσότερο επειδή η κατάστασή της είναι μη αναστρέψιμη, κάτι που είναι σε βάρος του κύρους της Δικαιοσύνης.

Η ίδια η ελεγχόμενη για τις καθυστερήσεις επικαλέστηκε και πάλι λόγους υγείας του παιδιού της, οι οποίοι την ανάγκασαν να έχει τις καθυστερήσεις.

Ομόφωνα η Πειθαρχική Ολομέλεια την έπαυσε οριστικά και της έδωσε τη δυνατότητα να απασχοληθεί στον Δημόσιο τομέα.

Απουσία από την υπηρεσία

Εισαγγελέας Πρωτοδικών παραπέμφθηκε στην Πειθαρχική Ολομέλεια με το ερώτημα της οριστικής παύσης για μεγάλης διάρκειας και αυθαίρετες απουσίες από την υπηρεσία της όταν υπηρετούσε σε νησί του Αιγαίου (εδώ και 3 χρόνια υπηρετεί στην Αθήνα).

Στην εισαγγελική λειτουργό αποδίδονται αιφνιδιαστικές και μεγάλης διάρκειας απουσίες από τα καθήκοντά της. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, αποχώρησε από το νησί που υπηρετούσε και μέσα από το πλοίο ενημέρωσε για την αιφνίδια αναχώρησή της, ενώ σε άλλη περίπτωση από τη Θεσσαλονίκη έστειλε βεβαίωση του ιατρού άντρα της, στην οποία βεβαίωνε ότι ασθένησε και δεν μπορεί να επιστρέψει στο νησί.

Επικαλούμενη ασθένεια του παιδιού της ή της ίδιας αποχωρούσε απροειδοποίητα από την Εισαγγελία που υπηρετούσε, ενώ σημείωνε καθυστερήσεις και στην επιστροφή της.

Με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, όταν είχε την ιδιότητα της επιθεωρήτριας και είχε κατέβει στο νησί για επιθεώρηση, η ελεγχόμενη εισαγγελέας έπαιζε «κρυφτούλι», καθώς αρνήθηκε να παραστεί την προκαθορισμένη ημέρα επιθεώρησης και πρότεινε άλλη ημερομηνία, την οποία αποδέχθηκε μεν η κυρία Γεωργίου, αλλά και πάλι δεν εμφανίστηκε, με αποτέλεσμα να μη γίνει η επιθεώρηση.

Εύα Καραμανώληe.karamanoli@euro2day.gr
πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και που απολυθηκαν τι εγινε???
Διοικητικες ποινες για αυτες τις καθυστερησεις δεν προβλεπονται?
Θα ελεγχθει αν οι καθυστερησεις εγιναν με το "αζημιωτο"?