Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Επικίνδυνα «παιχνίδια» πολέμου έξω από την Κρήτη – νότιο Αιγαίο

Έξω από τη σημαντικότερη αμερικανο-ΝΑΤΟϊκή βάση στη Μεσόγειο, στη Σούδα, σε απόσταση «βολής», εκινείτο ρωσικό πολεμικό πλοίο. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται παρουσία ρωσικού σκάφους στο νότιο Αιγαίο και μάλιστα τόσο κοντά στη βάση



πηγή

Από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής και της έκρηξης του πολέμου στην Ουκρανία, το Αιγαίο, η κεντρική και ανατολική Μεσόγειος, καθώς και το Ιόνιο, έχουν μετατραπεί σε πεδίο όπου Δυτικές και ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο, πρόσωπο με πρόσωπο.

ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί εδώ και ένα μήνα στην περιοχή. Δύο αεροπλανοφόρα, ένα αμερικανικό και ένα γαλλικό, έχουν διαρκή παρουσία στην περιοχή, μαζί με πλοία και αεροσκάφη άλλων χωρών, όπως, μεταξύ άλλων, της Ιταλίας. Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο αρχικά εκινείτο στο Βόρειο Αιγαίο και κατόπιν στο Ιόνιο, μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Ρωσικές δυνάμεις, επίσης, έκαναν αισθητή την παρουσία τους στη Μεσόγειο, κάτω από την Κρήτη, καθώς και στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο. Επρόκειτο για πολεμικά πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη. Σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να ήλθαν σε αντιπαράθεση με ελληνικά αεροσκάφη, όταν αυτά έσπευσαν να «αναγνωρίσουν» ρωσικά πλοία στη θαλάσσια περιοχή κάτω από την Κρήτη.

Τώρα, για πρώτη φορά ρωσικό πολεμικό πλοίο φέρεται να πλησίασε σε απόσταση μόλις 20 ναυτικών μιλίων (σε διεθνή ύδατα) από τη Σούδα, και το νότιο Αιγαίο. Είναι ολοφάνερο ότι, στο σκηνικό του πολέμου στην Ουκρανία και της αντιπαράθεσης Δύσης – Ρωσίας, η Κρήτη βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

Η παρουσία του ρωσικού πλοίου κοντά στην Κρήτη συνέπεσε με το συντριπτικό πλήγμα που υπέστη το ρωσικό πολεμικό πλοίο, «Μόσχα» στη Μαύρη Θάλασσα. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίζεται απλά ότι επρόκειτο για έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών και ότι όλο το πλήρωμα (500 άτομα) εγκατέλειψαν το σκάφος. Το Κίεβο, αντίθετα, ατύπως, υποστηρίζει ότι το έπληξαν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις με πύραυλο και ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί. Πάντως, τέτοιο πλήγμα σε πλοίο με ικανά συστήματα αυτοπροστασίας, εκτιμάται ότι δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί από τους Ουκρανούς παρά μόνο με την καθοριστική συμβολή τεχνικών μέσων της Δύσης.

Επίσης, νότια της Κρήτης καθημερινά ΝΑΤΟϊκά ιπτάμενα μέσα, μεταξύ αυτών και ελληνικά, βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο με ρωσικά πλοία. Κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες ενός «ατυχήματος» (!).

Τέλος, πάνω από την Ελλάδα, στον ελληνικό εναέριο χώρο, συνεχίζουν με αμείωτη ένταση, ιδιαίτερα τον τελευταίο ενάμιση μήνα, να πετούν ΝΑΤΟϊκά κατασκοπευτικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με κατεύθυνση χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κοντά στην Ουκρανία (Ρουμανία, Βουλγαρία), καθώς και στη Μαύρη Θάλασσα.









1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όπως στρώνεις κοιμάσαι .... στον ορίζοντα 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος. Πάρτε θέση, διαβάστε λίγο ιστορία, θυμηθείτε τους προστάτες μας, τι μας έκαναν, τι μας κάνουν , που μας πάνε, ανάλογα με ποιους είσαι θα έχεις την ανάλογη μεταχείριση.Είσαι με του τους "καλούς" που κάνουν πόλεμο για να σε προφυλάξουν από τους κακούς ή με αυτούς που ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΠΟΛΕΜΟ και δεν στέλνουν όπλα τα οποία σκοτώνουν ήται καλούς ήται κακούς.