Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Μια κοινωνική θεώρηση του σύγχρονου ανθρώπου ( κείμενο σχολιασμού σε ανάρτηση θέματος )



Καλό χειμώνα εύχομαι, με υγεία και τα απαραίτητα στην ζωή. 

Ζούμε στην εποχή του copy and paste, σχεδόν σε κάθε τι που χαρακτηρίζεται ως συμπεριφορά. Η αγένεια και η λεκτική κακοποίηση των άλλων -χωρίς συνέπειες- έχει γίνει αποδεκτή από τους περισσότερους ως φυσιολογική λειτουργία κάθε ανθρώπου. 

Το κυνήγι της εφήμερης φήμης και η έλλειψη σημαντικών εννοιών, όπως η ντροπή, η ενεργοποίηση της συνείδησης και εν τέλει ότι προσδιορίζει τη θέληση για σκέψη, έχουν καταντήσει η μάστιγα της σημερινής κοινωνίας. Οπότε προκαλούν ιδιαίτερη θετική εντύπωση, οι χαμηλόφωνοι άνθρωποι που σκέφτονται προτού μιλήσουν και είναι ευγενικοί απέναντι στις γυναίκες. 

Δυστυχώς οι αληθινά ποιοτικοί άνθρωποι έχουν γίνει ένα σπάνιο είδος, σχεδόν υπό εξαφάνιση. 

Για τους εξής λόγους: ο εθισμός στα δήθεν κοινωνικά δίκτυα στο ίντερνετ, στη χρήση του κινητού τηλεφώνου, επηρεαζόμενοι από όσους κάνουν τη ζωή τους τηλεοπτικό σήριαλ, εκφυλίζουν την συμπεριφορά σε σημείο που να μην κατανοούν τι σημαίνει ιδιωτικότητα και ποια είναι η αληθινή αξία της ζωής. Η αδιαφορία των γονιών να διδάξουν ήθος και ευθύνη, έχει δημιουργήσει ένα χαμηλό νοητικό επίπεδο στους περισσότερους νέους, σήμερα, αδυνατώντας εκείνοι και από τα δύο φύλα, να αυτοπροστατευτούν από τις διαδιδόμενες εικόνες και καταστάσεις, που τους καλούν να βιαστούν να ενηλικιωθούν, μέσω της πράξης ή μολύνοντας τα μάτια και την ψυχή τους, παρακολουθώντας ακατάλληλα πράγματα. 

Η σημερινή μας κοινωνία χαρακτηρίζεται ως επι τω πλείστον, από μια κρυφή υποκρισία, ιδιαίτερα από ανθρώπους που παριστάνουν τους ώριμους ή τους σοβαρούς οικογενειάρχες. Ας θυμηθεί ο καθένας μας τι του προκάλεσε η συμπεριφορά ενός κακού γείτονα στην πολυκατοικία. Ας σκεφτούμε το καθεστώς να ζει κάποιος με δικά του πρόσωπα, τα οποία διατηρούν ως φυσιολογική συμπεριφορά ένα πέπλο στεγνών συναισθημάτων μέσω της έλλειψης εκδήλωσης αγάπης και ενθάρρυνσης. 

Συνέπεια όλης αυτής της κατάστασης, είναι, ακόμη και οι ντροπαλοί άνθρωποι, να δειλιάζουν να επικοινωνήσουν με παρόμοια ήπιους χαρακτήρες, με το φόβο μήπως παρεξηγηθεί η προσέγγιση ή μήπως αντιμετωπίσουν άσχημη αντίδραση. Ο όρος κοινωνία δεν έχει διαφορετικές διαδρομές ανά χώρα. Απλά πιστεύω πως ξεχάσαμε να αυτοπροστατευόμαστε, να έχουμε διάκριση, εγκράτεια και θέληση για σκέψη. 

Ευχαριστώ. 

Με σεβασμό, Γεράσιμος Μηνάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: