Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Ο Γ. Βαρουφάκης εξηγεί πώς προέκυψε το αφήγημα του «τεμπέλη Έλληνα»



Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, κάνοντας ένα φλας μπακ, περιέγραψε πώς προέκυψε το αφήγημα του «τεμπέλη Έλληνα» το 2010. «Αυτό που συνέβη ήταν ένα έγκλημα εναντίον της λογικής με αποδέκτες και θύματα τόσο τους Έλληνες εργαζόμενους όσο και τους Γερμανούς εργαζόμενους» ανέφερε.

Μιλώντας στο OPEN TV ο Γιάννης Βαρουφάκης ξεδίπλωσε το κουβάρι γυρνώντας πίσω στο όχι και τόσο μακρινό 2009.




«Εγώ θεωρώ ότι η Άνγκελα Μέρκελ είναι ένας συμπαθητικός άνθρωπος, δεν θεωρώ ότι ξύπνησε μία μέρα και αποφάσισε να διαβάλει τους Έλληνες. Αυτό που συνέβη κατά τη δική μου εκτίμηση είναι το εξής. Θέλω να σας θυμίσω ότι τον Απρίλιο του 2009, ένα χρόνο πριν την πτώχευση του ελληνικού δημοσίου την πήραν τηλέφωνο κάποια στιγμή την κ. Μέρκελ από το υπουργείο Οικονομικών και της είπαν ότι αν δεν δώσουμε, η κυβέρνησή της δηλαδή, 600 δισεκατομμύρια στις γερμανικές τράπεζες εντός 24 ωρών τα ΑΤΜ των γερμανικών τραπεζών θα πάψουν να λειτουργούν. Αυτό της ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία βεβαίως. 

Δεν κατάλαβε πως αυτές οι τράπεζες που έβγαζαν τρισεκατομμύρια μέχρι χθες, ξαφνικά να χρειάζονται 600 δισεκατομμύρια του γερμανικού δημοσίου.  

Το έκανε τέλος πάντων χωρίς να το πολυκαταλαβαίνει. 8-9 μήνες μετά την ξαναπήραν τηλέφωνο και της είπαν: 'ξέρεις κάτι; Πρέπει να δώσουμε άλλα 500 δισεκατομμύρια στις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες γιατί καταρρέουν'. Λέει 'βρε παιδιά γιατί; 600 τους δώσαμε'. Και η απάντηση είναι επειδή θα έχει δυσκολίες αποπληρωμής το ελληνικό δημόσιο, μετά αυτό θα πάει στο ισπανικό, το πορτογαλικό κλπ. Θα ξεκινήσει αυτό το ντόμινο. Και γυρνάει και τους λέει: 'Εγώ να πάω ξανά στην ομοσπονδιακή βουλή να τους ζητήσω ξανά χρήματα για τις ίδιες γερμανικές τράπεζες δεν το κάνω'. 

Οπότε έπρεπε να σκεφτούν έναν άλλο τρόπο να το πασάρουνε. Και το πασάρανε ως αλληλεγγύη με τους τεμπέληδες Έλληνες, επειδή είμαστε Ευρώπη τι να κάνουμε. Πρέπει να τους τα δώσουμε. Αλλά ταυτόχρονα θα τους πνίξουμε για να μάθουν να είναι τεμπέληδες. Οπότε το αφήγημα του τεμπέλη Έλληνα ήταν κομμάτι της αγωνιώδους προσπάθειας της κ. Μέρκελ να κρύψει ότι οι γερμανικές τράπεζες είχαν πτωχεύσει», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25.


  πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια: