Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Δυναμικά και από την "μπροστινή πόρτα" μπαίνουν τα πυρηνικά στην ενεργειακή ατζέντα της Ευρώπης

 - Μητσοτάκης: Έχουν θέση στην "πράσινη ταξινομία"


Την επιβεβαίωση πως η πυρηνική ενέργεια επανέρχεται στο ενεργειακό προσκήνιο, από πολλές ευρωπαϊκές δυνάμεις, ως μέρος της λύσης πλέον και όχι ως πρόβλημα, ήρθε να δώσει η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ολοκληρώθηκε χθές κατά την οποία ένα από τα ζητήματα στο τραπέζι, στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης, ήταν η αξιοποίηση των πυρηνικών προς κάλυψη της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Σε συνέχεια πρωτοβουλιών που πάρθηκαν τις προηγούμενες μέρες και γνώρισαν σημαντική απήχηση μεταξύ των κρατών-μελών, τα «πρακτικά» της συζήτησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θέτουν επί τάπητος το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας, ενόψει του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Οκτωβρίου και αναμένεται να εξειδικεύσει τα μέτρα του ευρωπαϊκού toolkit, αναζητώντας την «χρυσή» τομή στην ενεργειακή κρίση που μαστίζει τις ευρωπαϊκές αγορές.

Δίχως να είναι «άμεσου» ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, όσον αφορά το υφιστάμενο και μελλοντικό ενεργειακό μίγμα της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως δήλωσε κατά την χθεσινή συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, συντάσσεται με την άποψη η πυρηνική ενέργεια να πάρει θέση στην ευρωπαϊκή ταξινομία.

Διευκρινίζοντας ότι το θέμα δεν αφορά την Ελλάδα καθώς δεν διαθέτει πυρηνικά ούτε πρόκειται να αναπτύξει στο μέλλον, ωστόσο υπογράμμισε πως «αφορά την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς υπάρχουν πολλές χώρες που έχουν κάνει αυτή την επιλογή και εμείς δεν μπορούμε να την εμποδίσουμε, δεδομένου ότι, παρά τα γνωστά μειονεκτήματά της, διαθέτει το πλεονέκτημα της σταθερής τροφοδοσίας σε ηλεκτρική ενέργεια δίχως εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».

Να σημειώσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει πριν το τέλος της χρονιάς κατάλογο με μορφές ενέργειας οι οποίες θεωρούνται "ενάρετες" για το κλίμα και το περιβάλλον (τη λεγόμενο «πράσινη ταξινομία»). Η κατάταξη αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για την λεγόμενη πράσινη χρηματοδότηση και θα δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα συστήματα διανομής.

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι στα μέσα Οκτωβρίου (11/10 με άρθρο στον ευρωπαϊκό τύπο) δέκα κράτη μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους η Γαλλία, τάχθηκαν υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, με το σκεπτικό ότι δεν εκπέμπει CO2 και χαρακτηρίζεται μέρος της λύσης για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ μπορεί να συμβάλει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ανεξαρτησία.

Το κείμενο αυτό προσυπέγραψαν η Ρουμανία, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Σλοβακία, η Κροατία, η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Ουγγαρία. Η Ολλανδία συντάχθηκε πρόσφατα με τη θέση αυτή.

Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο εναντιώνονται σθεναρά, όπως και πολλές ΜΚΟ, οι οποίες επισημαίνουν το πρόβλημα της αποθήκευσης για τεράστιο χρονικό διάστημα των ραδιενεργών αποβλήτων.

Στις αρχές του Οκτωβρίου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις υπερασπίστηκε την πυρηνική ενέργεια, κατά τη διάρκεια συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών. "Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας ως μορφής με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην προσπάθειά μας" να μειωθούν οι εκπομπές CO2, επιχειρηματολόγησε ο Λετονός.

Σε έκθεσή της στα τέλη Μαρτίου, η επιστημονική υπηρεσία της Κομισιόν (JRC) σημείωνε πως "καμιά ανάλυση δεν έχει κομίσει επιστημονικές αποδείξεις ότι η πυρηνική ενέργεια βλάπτει την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον περισσότερο από άλλες μορφές ενέργειας" οι οποίες αναμένεται να ενταχθούν στη λεγόμενη πράσινη ταξινομία.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: